Ingen ska bli sjuk av att jobba i välfärden
2018-05-28
Nyligen presenterade Försäkringskassan sin analys av sjukfrånvaron i olika yrken. Den visar att en hel del av Visions medlemmar arbetar inom yrken som innebär en ökad risk att bli sjuk. Det gäller till exempel präster, socialsekreterare och kuratorer, behandlingsassistenter och fritidsledare. Det är alla meningsfulla och belönande yrken som gör skillnad för andra. Men utan rätt förutsättningar att göra ett bra jobb kan de vara slitsamma.
En nedslående nyhet i rapporten är också att kvinnors redan betydligt högre risk för sjukskrivning har ökat ytterligare. Forskare har tidigare visat att en viktig förklaring till att kvinnor är sjukskrivna oftare är att de inte får tillräcklig återhämtning på jobbet. Detta är bara ett av flera exempel på de bristande förutsättningarna vi ser inom kvinnodominerade yrken och sektorer. Och som riskerar att drabba både kvinnor och män som jobbar inom dessa verksamheter.
Det finns bra verktyg för att säkra återhämtning och förebygga stress och sjukfrånvaro. Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö har tagits fram just för detta syfte. En undersökning från Vision visar dock att reglerna som började gälla i mars 2016 fortfarande har fått begränsad effekt på arbetsplatserna.
Vision föreslår därför tre åtgärder för att stärka det lokala arbetsmiljöarbetet och skapa friskare arbetsplatser:
- Utbilda politiker och ledningar, skyddsombud och chefer om föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö
- Stötta lokala verksamheter med verktyg att nå en hälsosam balans mellan krav och resurser
- Minska antalet medarbetare per chef så att chefer kan jobba förebyggande med arbetsmiljön
Välfärdens medarbetare får alldeles för ofta betala priset för bristande villkor med sin egen hälsa. Om vi ska klara av att erbjuda en bra välfärd i framtiden så måste arbetslivet bli mer mänskligt för alla - oavsett vilket yrke du jobbar i och vilket kön du har.
Veronica Magnusson, förbundsordförande