Förbättra arbetsmiljön på HVB nu!
2019-11-05
Tidningen Visions granskning av arbetsmiljön på HVB och LSS-boenden gör mig rent ut sagt förbannad. Trots larmrapporter om allvarliga incidenter är hot, våld och underbemanning fortfarande vardag på många boenden. Nu måste kommunerna ställa krav på arbetsgivarna – höj bemanningen, förbjud ensamarbete och se till att alla medarbetare vet hur man anmäler missförhållanden.
Åtta av tio medarbetare som svarat på Tidningen Visions enkät har varit med om hot och nästan lika många har erfarenhet av våld. Mot dem själva, mot kolleger eller mellan brukare.
Arbetsmiljöverket har under det senaste året genomfört en rikstäckande inspektionsinsats på landets HVB-hem och LSS-boenden. Inspektioner på cirka 500 slumpmässigt utvalda boenden har resulterat i över 2000 krav på förbättringar. Det visar sig att både kommunala och privata boenden är överlag dåliga på att förebygga hot och våld och på att göra riskbedömningar. Det kan finnas centrala dokument för det systematiska arbetsmiljöarbetet, men sällan lokalt anpassade och uppdaterade säkerhetsrutiner.
När det inträffar olyckor och tillbud rapporteras det inte alltid, varken internt till chefen eller till myndigheter som Arbetsmiljöverket.
Detta är förstås helt oacceptabelt. Att göra riskbedömningar och anmäla när det sker tillbud är en del i det fortlöpande systematiska arbetsmiljöarbetet som gör att man upptäcker om det behövs mer kunskap och personal. Och detta är varje arbetsgivares ansvar.
Nu krävs omedelbara åtgärder av arbetsgivarna för att säkra tryggheten på boendena:
- Ensamarbete bör förbjudas då det medför ökad risk för otrygghet, hot eller våld.
- Säkra en tillräcklig bemanning och trygga anställningar. Otrygga anställningsförhållanden kan bidra till en osund tystnadskultur.
- Chefer ska ha en rimlig arbetsbelastning för att ha tid att leda. Det innebär ett rimligt antal underställda och en rimlig geografisk spridning på sina ansvarsområden.
- Säkerställ en garanterad introduktion för ny personal och inför ett systematiskt arbetsmiljöarbete.
- Öka kompetensen om hot, våld och om Lex Sarah. All personal måste ha kunskap om hur de går tillväga för att anmäla hot och våld eller andra kränkningar.
Tidningen Visions viktiga granskning sätter fokus på strukturella problem som gör hot och våld möjliga. Tidigare i år publicerade Vecko-revyn en granskning som visade att över 100 unga boende på HVB utsatts för sexuella övergrepp under de senaste fyra åren.
Det måste vara nog nu! Det hög tid att kommunerna, vare sig de driver verksamhet i egen regi eller upphandlar verksamheterna, ställer krav på en säker arbetsmiljö och följer upp att kraven efterlevs. Vision bidrar gärna i arbetet.
Veronica Magnusson, förbundsordförande