Facklig kraft mot främlingsfientlighet
2017-06-15
Runt om i världen ser vi hur demokratiska och mänskliga rättigheter ifrågasätts, samtidigt som främlingsfientliga krafter vinner ny mark. Hur kan vi fackliga organisationer bli bättre på att motverka rasism och främlingsfientlighet? Frågan diskuteras i dag när fackliga företrädare från hela Europa samlas i Visions förbundshus i Stockholm.
Bakom konferensen står Vision tillsammans med Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Fackförbundet ST, Seko, Transportarbetarförbundet och Vårdförbundet. Vi är en del av Public Services International (PSI) – en global federation av förbund som organiserar offentliganställda. Tillsammans organiserar vi 20 miljoner medlemmar inom en mängd yrken i 150 länder.
Gemensamt för oss är viljan att bidra till schysta arbetsplatser med en mångfald av människor. Vår styrka är vår närvaro på arbetsplatserna. Där kan vi ta debatten, påverka och förändra normer och attityder.
Samtidigt står vi inför stora utmaningar. Tyvärr ser vi hur ökade klyftor i samhället gynnar populism och främlingsfientliga åsikter, i Europa men också här hemma. Vi var många som upprördes av Sveriges Radios Västernorrlands avslöjande härom veckan, om kommuner som väljer bort anställda på grund av utländsk bakgrund.
Likt många andra reagerade Vision starkt på uppgifterna. Vision organiserar chefer i äldreomsorgen, och vi uppmanade våra medlemmar att ta kontakt med oss om de upplever påtryckningar från ledning eller vårdtagare som riskerar att leda till diskriminering.
Men vad kan vi göra ytterligare för att motverka att situationer som denna uppstår igen? Behöver vi fackliga organisationer utveckla våra strategier? Svaret på den frågan är tveklöst Ja! Jag tror att vi måste vara ännu mer vaksamma, modiga och våga ta de obekväma samtalen – runt fikaborden, på arbetsplatsträffarna och i sociala medier. Säga ifrån mot fördomar och nedsättande kommentarer kring människor. Efterfråga fakta när rasistiska åsikter vädras.
En del samtal kan vara svåra att ta. En hjälp kan vara Visions och Kommunals gemensamma material ”En arbetsplats för alla”. Materialet fungerar som en igångsättare av diskussioner på arbetsplatsträffar. Men det finns mycket mer vi kan göra och jag ser verkligen fram emot att lära av andra länders goda exempel. Utmaningarna är större än på länge. Samtidigt så känns det hoppfullt att vi är många och utgör en sådan kraft. Det spelar roll för att göra framtidens arbetsliv mer schyst och inkluderande.
Veronica Magnusson, förbundsordförande