Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Det räcker nu, ta ansvar för HVB!

2020-12-01

Av landets cirka 1000 HVB-hem fick en femtedel kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) förra året. Oacceptabla missförhållanden har fått pågå i år utan att det lett till konsekvenser. Nu måste ägarna och kommunerna ta ansvar: säkra tryggheten för barn och ungdomar eller stäng verksamheten.

SVT Nyheter har gjort en viktig granskning av de 50 hem där det finns allvarliga eller återkommande problem. Det handlar om allt från prostitution till droger och övergrepp, en helt oacceptabel miljö för barn och unga som redan har ett tungt bagage med sig från början.  

En del kritik riktas mot personalen, att deras utbildning eller lämplighet brister. Det finns säkert fall där personalen inte passar för jobbet men de allra flesta vill göra ett bra jobb. Och är det någon som ska lastas för bristen på utbildning så är det arbetsgivarna. En undersökning som Tidningen Vision gjorde i januari i år visar att var tredje anställd inte har fått tydliga instruktioner om hur de ska agera vid hotfulla situationer. Allra sämst är det på privata boenden där 36 procent av de anställda inte har informerats.

Att ha rätt kunskap om målgruppen och hur man ska agera vid hotfulla eller våldsamma situationer kan vara helt avgörande för att förhindra våld och övergrepp. Ett annat krav är att ingen medarbetare ska behöva arbeta ensam, något som också innebär en stor risk.

Trots återkommande kritik mot HVB och barn som far illa har bara tre boenden fått stänga, övriga fortsätter att bedriva sin verksamhet. De ägare som SVT kontaktat säger att de har lyssnat på Ivo och förbättrat verksamheten. Det handlar både om små bolag, stora koncerner och kommuner. Att man kommit till bukt med problemen och faktiskt gjort förbättringar behöver kontrolleras, alternativt måste verksamheterna faktiskt stänga.

Men det handlar också om att utveckla nya vårdformer för de barn och ungdomar som har en större problematik än vad HVB har kompetens för och befogenheter att hantera. Socialstyrelsen rapporterade 2019 ett regeringsuppdrag kring Vård för barn och unga i HVB utifrån deras samlade behov. Det är viktigt att regeringen går vidare med att utveckla integrerade vårdformer för personer med sammansatta vårdbehov. Landets socialtjänster måste också få resurser att göra den uppföljning som behövs, både av den enskilda placeringen och av de HVB som man har upphandlat.

Det räcker med larmrapporter nu. Ta ansvar för HVB!

Veronica Magnusson, förbundsordförande

 

 

 

 

.

 

 

 

 

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar