Chefer behöver tid för kompetensutveckling
2019-05-08
Att vässa sina kunskaper så att man utvecklas i sitt chefsjobb och bidrar till verksamhetens kvalitet och är viktigt. Samtidigt är många chefer så pressade av jobbet att de prioriterar bort sin egen kompetensutveckling. Nu måste arbetsgivarna ge chefer förutsättningar att prioritera sitt eget lärande.
I dag samlas många av Visions chefsmedlemmar för att delta i de årliga Ledarskapsdagarna i Tylösand. En av de frågor som kommer att diskuteras är chefers möjlighet till kompetensutveckling. Tidningen Chefen i fokus har i sitt senaste nummer gjort en enkät bland Visions medlemmar om hur de ser på sitt eget lärande. Det är intressant läsning som visar att många chefer längtar efter att utvecklas och lära sig mer – men att förutsättningarna alltför ofta saknas.
Till exempel har drygt 40 procent av Visions chefsmedlemmar inte fått kompetensutveckling under det senaste året. Men nästan varenda en av dem, 90 procent, skulle gärna vilja ha kompetensutveckling. Särskilt efterlängtade är utbildningar inom området ledarskap och arbetsmiljö/arbetsrätt.
De vanligaste skälen till att kompetensutveckling fått stryka på foten är att cheferna inte haft tid eller inte hittat några relevanta utbildningar. Många har dessutom svårt att komma ifrån på grund av högt tryck på jobbet. Ett annat vanligt svar är att de utbildningar som riktas till chefer är för dyra. I vissa fall finns inte ens någon budget för kompetensutveckling, varför pengarna måste tas från annat håll.
En sådan situation riskerar att bli ohållbar. För i ett allt mer komplext och förändligt arbetsliv förväntas chefer att ständigt vara på tå. En trend vi ser på många arbetsplatser just nu är att chefer leder förändring, inte minst den förändring vi ser i ljuset av digitalisering och automatisering. Ett sätt att stärka sig själv som chef är därför att skaffa sig verktyg för att leda utveckling och förändringar. Då är en kurs som ger kunskap, inspiration och tillgång till nätverk en bra början.
Det kräver dock att arbetsgivarna avsätter pengar för chefers kompetensutveckling i budgeten. Men också att de ser över chefers förutsättningar att leda sin personal, liksom funderar över vilket stöd som finns tillgängligt när kursen är slut och vardagen tar över.
Veronica Magnusson, förbundsordförande