Bättre arbetsvillkor viktigast för det sociala arbetet
2018-11-27
Just nu genomförs en översyn av socialtjänstlagen och vissa av socialtjänstens uppgifter. Visions medlemmar är involverade i arbetet och lyfter fram fem faktorer för att göra det sociala arbetet mer effektivt, jämlikt och rättssäkert. Den viktigaste faktorn är bättre arbetsvillkor, och det kan inte vänta.
Regeringen tillsatte för drygt ett år sedan en utredning ”Framtidens socialtjänst” med uppdraget att förbättra människors möjligheter till ekonomiska och sociala trygghet, jämlikhet i levnadsvillkor och deltagande i samhällslivet. Det är 20 år sedan en motsvarande översyn genomfördes. Nu finns ett tillfälle att förbättra förutsättningarna för socialtjänsten att erbjuda människor en bra socialt välfärd.
Visions 30 000 medlemmar inom socialt arbete är experter på sina jobb och vet vad som krävs för att utveckla det sociala arbetet. Vision genomför sedan drygt ett år tillbaka en dialog med våra medlemmar för att lyfta in deras tankar och idéer i utredningen.
Tillsammans har medlemmarna identifierat fem faktorer som är kan förbättra framtidens sociala arbete. Det handlar om att:
- arbeta mer förebyggande
- skapa bättre förutsättningar för samverkan
- erbjuda utsatta människor tillräckligt och rätt stöd
- se över ansvar och roller kring beslutsfattande
- erbjuda personalen goda arbetsvillkor
Utredningen om framtidens socialtjänst ska lämna sina förslag 2020. Det ger oss tid att utforma skarpa förslag och att verkligen lyssna till experterna. Samtidigt finns det ingen tid att förlora när det gäller att förbättra arbetsvillkoren – den viktigaste faktorn av alla. Detta arbete ligger helt i våra lokala arbetsgivares händer.
I flera kommuner, som till exempel Norrtälje, genomförs just nu försök med kortad arbetstid. Det kan vara ett sätt att minska stressen och skapa bättre balans mellan arbete och fritid.
Sundsvalls kommun har infört en annan modell där arbetstiden fortfarande är åtta timmar om dagen, men där två av de timmarna är flexibla och kan användas till återhämtning, reflektion och kompetensutveckling.
Att kommuner prövar sig fram för att hitta metoder som minskar stressen för medarbetarna är bra. Oavsett vilken modell man väljer så handlar det om att skapa en rimligare arbetsbelastning som gör att erfarna medarbetare stannar kvar i yrket och att det blir attraktivt för nya. Visions Socialchefsrapport 2018 visar att det fortfarande är väldigt svårt att rekrytera nya medarbetare till socialtjänsten, inte minst socialsekreterare, biståndshandläggare och chefer som arbetar med barn och unga.
För att det sociala arbetet ska vara hållbart krävs tillräcklig bemanning, att nyanställda erbjuds en god introduktion, att det finns ett fungerande IT-stöd och att chefer har tid att leda. Då kan framtidens socialtjänst fungera ännu bättre.
Veronica Magnusson, förbundsordförande