Arbetsgivare, ta ansvar för socialtjänsten
2018-12-18
Arbetsmiljöverket har inspekterat arbetsmiljön för socialsekreterare i hälften av landets kommuner. Samtliga 145 socialkontor som har inspekterats har fått krav på förbättringar. Det duger inte. Nu måste kommunerna ta sitt arbetsmiljöansvar på största allvar, så att medarbetarna får förutsättningar att utföra ett professionellt och hållbart socialt arbete.
Arbetsmiljöverkets rapport förstärker den bild Vision får av våra medlemmar. Det handlar om en ibland ohållbar arbetssituation med obalans mellan krav och resurser. Om alltför många medarbetare per chef, hög arbetsbelastning, bristande introduktion och utsatthet för hot och våld. Det som medarbetarna ofta lyfter fram som avgörande för att man ändå orkar med jobbet, är stödet från kollegor och meningsfullheten i det man gör för andra människor.
Vision har uppmärksammat arbetsmiljöproblemen i socialtjänsten under lång tid. 2017 presenterade vi rapporten Hur får vi en balans mellan krav och resurser? som byggde på Arbetsmiljöverkets inspektioner av socialtjänsten i ett fyrtiotal kommuner. Vi presenterade också sju åtgärdsförslag för att minska sjukskrivningarna, till exempel att mäta arbetsbelastningen, garantera introduktion och att erbjuda medarbetarna administrativt stöd.
Arbetsmiljöverkets rapport visar att mycket återstår att göra. Fortfarande finns ett glapp mellan krav och resurser som skapar en stressfylld arbetssituation.
Samtidigt ser vi också glädjande och viktiga tecken på att utvecklingen har vänt i många kommuner, inte minst inom den sociala barn- och ungdomsvården. Det visar bland annat forskning från Pia Tham gällande situationen i kommunerna i Stockholms län.
Nationella och lokala satsningar börjar ge resultat, inte minst satsningen på ökad bemanning inom den sociala barn- och ungdomsvården. Visions uppmaning till den tillträdande regeringen är att permanenta satsningen så att det goda arbete som är igång kan utvecklas ytterligare. Det lokala utvecklingsarbete som pågår, och som fick god fart genom den nationella samordnaren för den sociala barn- och ungdomsvårdens arbete, är glädjande att följa och det är angeläget att även tillträdande kommunpolitiker tar vid och fortsätter styra för utveckling.
I slutänden är det dock helt avgörande att kommunpolitikerna är medvetna om och agerar utifrån sitt arbetsgivaransvar. Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram en ny skrift som belyser förtroendevaldas arbetsmiljöansvar och som jag varmt rekommenderar alla arbetsgivare att läsa. Och glöm inte att involvera Vision i utvecklingsarbetet. Vi är viktiga medspelare, så låt oss göra arbetet tillsammans!
Veronica Magnusson, förbundsordförande