Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Äldreomsorgens chefer står mitt i stormens öga

2020-04-06

Vision får nu rapporter från allt fler kommuner att både äldre och omsorgspersonal insjuknat i coronaviruset. Våra chefsmedlemmar betecknar situationen som mycket allvarlig, men än så länge hanterbar. Samtidigt vet vi att läget snabbt kan förvärras, och att chefers förutsättningar att leda verksamheten är viktigare än någonsin.

Ett stort bekymmer är bristen på skyddsutrustning. Särskilt inom hemtjänsten tvingas personal just nu att jobba utan tillgänglig skyddsutrustning och även på äldreboenden finns det brister. Det är förstås oacceptabelt. Precis som inom hälso- och sjukvården är medarbetare och chefer beroende av skyddsutrustning för att skydda sig själva och förhindra smittspridning, och därför måste frågan prioriteras över allt annat.

Även bemanning är ett växande problem. I en enkät som SR Ekot gjort uppger 35 kommuner att de vissa dagar har en sjukfrånvaro i hemtjänst och äldreomsorg på runt 20 procent eller mer kopplat till coronaviruset och råden om att alla med förkylningssymptom ska stanna hemma. Några enstaka kommuner anger att halva personalstyrkan ibland är sjukskriven.

Tyvärr ser vi att en del arbetsgivare väljer att i den akuta situationen lägga allt mer uppgifter på de verksamhetsnära cheferna. Från flera kommuner rapporteras om att delegering av medicinska arbetsuppgifter snabbt lagts ut på cheferna. Chefer förväntas också ersätta personal i den löpande omsorgsverksamheten.

Den här sortens strategier för att klara verksamheten är helt fel väg att gå. Chefer behövs just nu mer än någonsin för att leda verksamheten och stödja sin personal. Vi vet sedan tidigare att äldreomsorgen är långt eftersatt när det gäller chefstäthet. Nu är det läge att organisera verksamheten så att ledarskapet stärks.

Därför blir jag glad av de kloka arbetsgivare som nu stärker upp sin organisation kring cheferna. Ett bra exempel är Piteå kommun som tidningen Chefen i fokus berättar om. Där har avdelningschefen Magdalena Jonsson rekryterat två nya chefer som stöttar henne så att hon helt kan fokusera på ledarrollen. Hon får även utökat stöd från funktioner som HR och kommunikation. Med den här sortens strategier blir det lättare för chefer att hantera de svåra utmaningar de ställs inför.

I förra veckan presenterade regeringen ett efterlängtat stödpaket till landets kommuner och regioner. Kommunledningar och lokala politiker måste nu göra allt som står i deras makt för att se till att resurserna används på ett sådant sätt att äldreomsorgen blir trygg och säker för våra äldre, men också för chefer och medarbetare.

Veronica Magnusson, förbundsordförande

Prenumerera på pressmeddelanden

Skriv in din e-postadress via länken nedan så får du samtliga pressmeddelanden från Vision.

Prenumerera

Presskontakt

Vill du komma i kontakt med Vision angående ett pressärende? Här hittar du kontaktvägar till vår presschef och pressekreterare.

Kontakt