Utskott 2: Arbetsmiljö
Arbetsmiljö är ett fortsatt viktigt ämne för Visions medlemmar. Utöver besluten som uppmärksammas här har förbundsmötet antagit det nya mål- och styrdokumentet ”Vi är Vision” där hållbart arbetsliv lyfts fram som en av Visions hjärtefrågor.
Aktivitetsbaserade kontor och öppna kontorslandskap
(motion 19)
Det blir allt vanligare med öppna landskap och kontorsmiljöer utan fasta platser – så kallade aktivitetsbaserade landskap. Motionären efterfrågar därför riktlinjer för att kunna företräda medlemmar på bästa sätt i planerandet av nya lokaler.
Förbundsmötet beslutade att:
- Vision ska fokusera på frågan kring öppna landskap/aktivitetsbaserade arbetsplatser på samma sätt som vi fokuserat på frågan kring IT-miljöronder.
- Vision ska belysa det individuella i att sitta i öppna landskap, vi är inte lika och har olika behov för att kunna jobba. Några kan sitta bland många, andra behöver avskildhet.
- Vision ska belysa det sociala perspektivet av att sitta i ett öppet landskap, utifrån nya AFSen om organisatorisk och social arbetsmiljö.
- Förbundsstyrelsen får i uppdrag att genom Sunt arbetsliv se till att verktyg i ämnet tas fram.
Gränslöst arbetsliv – ostörd fritid
(Motion 22)
Idag har den moderna tekniken bidragit till att arbetsförhållanden alltmer präglats av tillgänglighet och gränslöshet. Motionären lyfter vikten av återhämtning och rätten att stänga av telefonen. Vision driver frågan kring problematiken och rätten till ostörd fritid redan idag på flera fronter, bland annat genom avtalsarbete och tidigare gentemot Arbetsmiljöverket i trepartsarbetet med den nya föreskriften om organisatoriskt och social arbetsmiljö.
Förbundsmötet beslutade:
- Att Vision ska uppmärksamma den ostörda fritiden, rätten att stänga av telefonen. Genom att uppmärksamma detta i sitt arbetsmiljöpolitiska arbete, t.ex. genom att lyfta frågan på ombuds- och medlemsutbildningar.
I sitt yttrande var förbundsstyrelsen också tydlig med att Vision alltid utgår från att det är den anställdes egna val att utnyttja flexibiliteten i arbetstidens förläggning. Det är alltså alltid först och främst den anställdes val att eventuellt jobba utanför ordinarie arbetstid, eller att vara tillgänglig för mer kritiska frågor vid lättare sjukdom. Samma sak gäller vid vård av barn (VAB). Utförs ändå arbete under VAB ska arbetsgivaren stå för lön och inte Försäkringskassan.
Psykiska arbetsskador
(Motion 23)
Så som reglerna för arbetsskada ser ut idag är det ofta svårt för den som lider av stress- eller utmattningssyndrom att få sin skada klassad som en arbetsskada.
Förbundsmötet beslutade att:
- Förbundet får i uppdrag att verka för en förändring i arbetskadereglerna så att även stressrelaterade sjukdomar räknas som arbetsskador.