
Behandling av motioner, rapporter och övriga förslag
Motionerna är indelade i ämnen och varje ämne kommer under förbundsmötet ha flera småsgrupper som ska behandla förbundsstyrelsens yttranden och flera motioner. Dessutom behandlas även rapporter och andra förslag. Motioner behandlas i flera steg.
Direktbehandling av motioner
En del av motionerna kommer på förbundsmötet att beslutas genom arbetsformen direktbehandling, vilket sker innan behandlingsarbetet startar. Det är de motioner som samtliga förmöten rekommenderat till direktbehandling och där ombuden instämmer i förbundsstyrelsens förslag till svar. Vilka motioner som föreslås till direktbehandling framgår av dokumentet:
Direktbehandling från förmötena
På förbundsmötet finns möjlighet för ombud på att lyfta avvikande mening i plenum – dvs att någon motion inte ska direktbehandlas, vilket mötet först får ta ställning till. Då sker det röstning motion för motion. Sedan beslutas de kvarvarande i klump.
Första diskussionspasset
Under detta pass kommer ombuden behandla kvarvarande motioner utifrån ämnesindelning, samt rapporter och övriga förslag. Alla ombud ingår i smågrupper och indelningen förbereds primärt utifrån anmält intresse. Det kommer att vara 45 smågrupper som diskuterar under detta första pass. Här diskuteras först och främst de motioner som finns inom respektive ämne, men när dessa motioner är färdiga finns möjlighet att diskutera och kommentera samtliga motioner som finns kvar i behandlingsarbetet. Alla kommentarer och medskick dokumenteras i VoteIT. I dessa grupper deltar inte tjänstemän eller förbundsstyrelsen. Grupperna kan alltid återvända till storgruppen i Zoom för att få hjälp av en tjänsteman eller om de vill diskutera något med förbundsstyrelsen.
Andra diskussionspasset
Efter det första passet kommer en slumpvis utvald person från varje tidigare ämnesgrupp att bilda nya ämnesgrupper som diskuterar motionerna och formulerar betänkande. Uppdraget för de ombud som deltar i dessa grupper är dels att vara en talesperson och redogöra för diskussionerna från sin tidigare grupp under det första diskussionspasset, dels att gemensamt med övriga i gruppen ta ansvar för att formulera ett betänkande som vinner gehör i plenum. I dessa grupper deltar ledamot från förbundsstyrelsen samt tjänstemannastöd för att skriva betänkande. Som det ser ut nu kommer det att bli fem ämnesgrupper med nio ombud i varje samt förbundsstyrelseledamot och tjänstemän.
Vilken grupp du ingår i under första passet och vilka personer som kommer att ingå i beredningsarbetet i pass två framgår av listan som du fått utskickat via e-post. Hör av dig till forbundsmote@vision.se om du saknar listan.
När ett betänkande är formulerat publiceras det i VoteIT sker sedan beslut och diskussion i plenum utifrån betänkanden. I plenum deltar samtliga ombud och röstar via VoteIT.
Arbetsuppgifter och arbetsformer – inriktningsdokumentet (Vision – en kraft för framtiden)
Precis som när det gäller behandling av motionerna, så kommer samtliga ombud att behandla rapporten ”Vision – en kraft för framtiden” och det sker också i flera steg. Först introduceras arbetet i plenum via Zoom där alla ombud deltar.
Sedan sker behandlingsarbete av rapporten i smågrupper (breakout rooms i Zoom) och dokumentation av synpunkter och medskick i sker VoteIT. Det är samma grupper som vid motionsbehandlingen och alla ombud deltar.
Sedan diskuterar samordningsutskottet inriktningsdokumentet utifrån dokumentationen från VoteIT och formulerar ett förslag till beslut.
Slutligen sker debatt och beslut i plenum utifrån samordningsgruppens förslag. Samtliga ombud deltar och röstar via VoteIT.