Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap. 

Vision och FN:s mål för hållbar utveckling

Agenda 2030 är en deklaration som tar upp 17 globala mål för hållbar utveckling. Visions medlemmar gör dagligen insatser inom flera av de globala målen – särskilt mål 5, 8, 10 och 12.

Vad är Agenda 2030?

Agenda 2030 är en deklaration som världens stats- och regeringschefer gemensamt har antagit. Agendan innehåller 17 mål som utgör en ambitiös plan för en hållbar utveckling globalt. Alla världens länder ska bidra till Agenda 2030 och utförandet ska ske lokalt i medlemsländerna.

Organisationen Union to Union har gett ut en broschyr om de globala målen i Agenda 2030.

Globala målen för hållbar utveckling och internationellt fackligt arbete (pdf)

Union to Union (uniontounion.org) 

Hur jobbar Vision med Agenda 2030?

Visions ordförande Veronica Magnusson valdes in som ledamot i Agenda 2030-delegationen i april 2018. På så sätt har Veronica kunnat lyfta fram Visions hållbarhetsarbete, kunskap och engagemang i hur arbetslivet kan bli mänskligare och mer hållbart.

Så påverkar Vision

Vill du bidra till Visions arbete med de globala målen? Här kan du se hur Vision arbetar med målen och kan påverka tack vare ditt medlemskap.

Mål 5: Jämställdhet

Vision är ett feministiskt förbund. Det innebär att all vår verksamhet och vår strävan efter bättre villkor i arbetslivet utgår från ett feministiskt perspektiv.

Kvinnor och män ska ha lika rättigheter och praktiska möjligheter till arbete, inflytande och utveckling i sitt yrke och på sin arbetsplats. Jämställdhet handlar om demokrati, alltså om makt – både på arbetsplatsen och i samhället.

Jämställdhet

Det här gör Vision

 • I kollektivavtalen förhandlar Vision om villkor som ökar möjligheter för anställda.
 • Vi kartlägger skillnader som beror på kön och hur de kan åtgärdas på arbetsplatserna.
 • Vision har flera utbildningar om jämställdhet för medlemmar och arbetsgivare, både fysiskt och digitalt.
 • Vi är med och påverkar genom opinionsbildning.

Strukturella löneskillnader

På arbetsplatser där de flesta arbetstagare är kvinnor är lönerna lägre och mer sammanpressade än där det arbetar flest män. Skillnaden handlar inte om utbildning, kompetens eller offentlig kontra privat sektor, utan bara om att kvinnors arbete värderas lägre än mäns. Vision driver opinion och kartlägger skillnader i löner.

Strukturella löneskillnader

Hur når vi jämställda löner? (pdf)

Mens som facklig fråga 

Vision har tillsammans med andra offentliga fackförbund lyft frågan om menstruation som facklig fråga. Det handlar om dess inverkan på personer som menstruerar och på deras medverkan i utbildning och arbetsliv.

Livesändning: Är mens en facklig fråga? (facebook.com)

Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt

Varje upphandling är ett tillfälle att uppmuntra schysta arbetsvillkor. När arbetsgivarna köper varor och tjänster för skattepengar vill Vision att de som gör jobbet ska ha schysta villkor. Det gäller lön och arbetsmiljö på fabrikerna utomlands, men också när offentlig verksamhet upphandlas och drivs privat på hemmaplan.

Schyst offentlig upphandling

Peter påverkade kommunens upphandling

Det här gör Vision

 • Vision har riktlinjer för inköp och upphandling av varor och tjänster. Där ingår bland annat att leverantören ska ha kollektivavtal och ett aktivt miljöarbete.
 • I Visions placeringspolicy ingår sociala, miljömässiga och etiska kriterier.
 • Vi är stolta medlemmar i Fairtrade Sverige, vars arbete bidrar till att odlare och anställda med egen kraft kan förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.
  Fairtrade.se

Internationellt samarbete 

Historien visar att de fackliga organisationerna i Sverige med framgång har gjort skillnad och drivit på för förbättringar på arbetsmarknaden och i samhället. Det gäller exempelvis allmän och lika rösträtt och den gradvis förkortade arbetsveckan till dagens 40 timmar.

Genom Visions internationella arbete är du som medlem med och stödjer den mänskliga rättigheten att organisera sig fackligt. Detta är inte självklart i alla länder, utan i vissa länder förföljs, fängslas och mördas fackligt aktiva.

Visions internationella arbete 

Mål 10: Minskad ojämlikhet

Vision jobbar för ett mänskligt arbetsliv – där vi känner arbetsglädje, får bidra med vår kompetens och kan vara oss själva.

Detta är fortfarande inte självklart och den som avviker från normen på arbetsplatsen riskerar att bli diskriminerad. Vi behöver gemensamt öka takten i arbetet för ett mer öppet och inkluderande arbetsklimat, med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling och där allas kompetenser bidrar till utveckling.

Vision vill inte bara ha ett schyst arbetsliv i Sverige utan i hela världen. Därför arbetar vi med projekt för att hjälpa våra syster­fackförbund att kämpa för mänskliga rättigheter i länder där det inte är självklart att få vara med i facket. Som medlem i Vision är du med och stödjer dessa projekt.

Det här gör Vision

 • Med stöd av diskrimineringslagen och befintliga verktyg arbetar Vision för en arbetsplats för alla, där den som avviker från normen inte riskerar att bli diskriminerad.
  En arbetsplats för alla
 • Genom internationella projekt stärker vi fackförbund för offentlig­anställda i andra länder genom ekonomisk hjälp, utbildning och rådgivning. Förbunden får ökad möjlighet att påverka samhällsutvecklingen i en rättvis riktning med minskade klyftor och ett mer jämlikt samhälle. Samtidigt får vi lära oss mycket av våra kollegor i andra länder i ett ömsesidigt utbyte.
  Visions internationella arbete
 • Vision har i flera år delat ut MR-priset i samband med årsmötet. MR-priset har gått till arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetat med mänskliga rättigheter och genomfört aktiva åtgärder för att främja mångfald och motverka diskriminering på arbetsplatsen.

Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion

De val vi gör på jobbet påverkar vår miljö. Ingen ska bidra till onödig miljöförstöring på jobbet. Därför driver vi på för klimatsmarta arbetsplatser. Vi påverkar arbetsgivare och våra medlemmar, som i sin tur kan ställa krav på sina arbetsgivare och tänka över sina egna miljöval.

Det här gör Vision

 • Vi vill påverka Visions 200 000 medlemmar inom 4 000 olika yrken att ställa krav på sina arbetsgivare och påverka arbetsplatsens miljöval.
 • Vision är miljödiplomerade enligt Svensk miljöbas kravstandard och arbetar löpande för att hela tiden minska vår miljö- och klimatpåverkan ytterligare. Vi klimatkompenserar för de utsläpp vi ändå är upphov till.
  Vision klimatkompenserar
 • Vi undviker flyg på korta sträckor, ställer miljökrav på leverantörer och minskar löpande vår förbrukning av el, papper och annat material.
 • På utbildningar och konferenser erbjuder vi ett schyst matbord och väljer mat medvetet.
 • Vision är medlemmar i Fairtrade Sverige.

Har du gjort skillnad?

Inspirera andra genom att registrera klimataktiviteter på din arbetsplats i vår handlingskraftskarta.

Handlingskraftskartan

Vill du bli klimatombud?

Vill du engagera dig för klimatet på din arbetsplats? Läs mer om uppdraget som klimatombud – en ny facklig roll för att ta vara på idéer och sprida kunskaper om miljöfrågor på arbetsplatsen.

Klimatombud

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss