Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Glad student pratar med en vän.

Bra att tänka på inför sommarjobbet

2022-06-03

Har du fått ett sommarjobb? Grattis! Med hjälp av vår rådgivare Robin Stjernfelt på Vision Direkt rätar vi ut några frågetecken kring vad som kan vara bra att tänka på inför, under och efter sommarjobbet.

Vad får ni för frågor inför sommarjobbet?

– På Vision Direkt får vi in mycket lönefrågor. Det är exempelvis många socionomer som är inne på sitt sista år på universitetet och ska jobba som behandlingsassistenter, biståndsbedömare men också som enhetschefer. De ringer till oss och undrar bland annat hur lönestatistiken för yrkena ser ut. Vi får även många frågor rörande anställningsvillkor, vad man har för rättigheter och skyldigheter. När det gäller de kortare vikariaten har man inte rätt att ta ut semester och får istället en semesterlön som ligger på den ordinarie lönen, berättar Robin och fortsätter:

– Sedan är det ungdomar som ringer in och berättar att de har fått jobb på caféer och undrar vad de ska begära för lön. I och med att caféer inte tillhör våra områden har vi inte någon bra lönestatistik, däremot kan vi ge dem andra råd som att de exempelvis ska ha ett anställningsbevis. Det är även några som har ett jobb som är väderberoende, exempelvis som glassförsäljare. Om det skulle börja regna under arbetspasset får arbetsgivaren inte skicka hem den anställde. Oftast är det de yngsta som står längst ifrån arbetsmarknaden som kan råka ut för sådant.

Är det något speciellt man ska tänka på när man söker sommarjobb?

– Man ska alltid se till att löneförhandla. Många av de som ringer in brukar säga att de inte har någon jobberfarenhet. Däremot kanske man har varit tränare för ett fotbollslag och då har ledaregenskaper som man kan värdesätta.

När man sedan har fått ett sommarjobb, vad ska man tänka på då?

– När man söker ett jobb är det alltid bra att fråga arbetsgivaren om de har kollektivavtal. Man kan också vända sig till oss och fråga om kollektivavtal när det gäller arbetsgivare inom vår bransch. Om arbetsgivaren har kollektivavtal vet man att man får rättigheter som avtalet och lagen ger. Det kan vara semesterlön, ersättning för obekväm arbetstid och övertidsersättning samt att arbetstiderna är reglerade, säger Robin och fortsätter:

– Sedan tycker jag att det är viktigt att man ber om ett intyg eller vitsord när man slutar sommarjobbet. Kan någon kollega eller chef kanske vara referensperson i framtiden? Man har inte rätt att få ett arbetsbetyg efter en sådan kort anställning men det är viktigt att tidigt börja jobba med sitt cv.

Finns det en minimilön som man inte ska gå under?

– I vissa kollektivavtal finns det reglerat men i de stora avtalen som vi har i kommuner, regioner och för Svenska kyrkan finns det inget reglerat. Det gör att det är ännu viktigare att man ringer hit till oss och frågar hur löneläget ser ut.

Vad har man för skyldigheter som sommarjobbare?

– Man är skyldig att utföra de arbetsuppgifter som ligger inom ramarna för sin anställning.

Anställningsavtalet, vad är det viktigaste som måste finnas med där?

– I avtalet ska arbetsgivarens namn, organisationsnummer och adress stå med. Arbetstagarens uppgifter ska även finnas med i avtalet, och vilken anställningstid det är som gäller. Det ska även stå vilken tjänstgöringsgrad som gäller och vilken lön man ska ha. Alla uppgifter om arbetet ska stå med i ett anställningsavtal. Ibland kan det vara så att man inte får ett skriftligt anställningsavtal och att man istället har ett muntligt löfte/avtal. Ett muntligt löfte/avtal är lika giltigt som ett skriftligt avtal, men det kan exempelvis bli svårt att bevisa att man har fått anställningen om det skett muntligt, avslutar Robin.

Fyra snabba tips:

  • Se till att du har ett anställningsbevis, det är A och O.
  • Sök jobb på arbetsplatser där de har kollektivavtal.
  • Fribeloppet är tillbaka efter pandemin. Det betyder att om din inkomst är högre än fribeloppet minskar både bidraget och studielånet - så det är bra att hålla koll!
  • Börja att jobba på ditt cv. Ta tillfället i akt att bygga på det med erfarenheter och kompetenser!

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar