Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Anställda ska vara skyddade mot hot och förtal

2022-02-14

Den senaste tidens smutskastningskampanj mot socialtjänsten är inte unik utan stämmer överens med den bild som Visions medlemmar länge vittnat om. Närmare hälften av Visions medlemmar inom socialt arbete har utsatts för hot, hat, trakasserier eller personangrepp de senaste 12 månaderna.

Detta är en omskrivning av en debattartikel av Vision, publicerad i Dagens Samhälle 11 februari 2022.

Förslaget om förstärkt straffrättsligt skydd för socialarbetare, journalister och andra samhällsviktiga funktioner är välkommet – men inte tillräckligt. Alla anställda som utsätts för hot och hat behöver ett starkare skydd.

Socialtjänsten har hamnat i skottgluggen för en omfattande desinformationskampanj som fått stor spridning på arabisktalande konton i sociala medier. Denna gång riktar sig hatet mot en hel yrkeskår och inte enskilda medarbetare. Samtidigt vet vi att det är lätt att med några få knapptryck ta fram information om var någon bor och om man har familj, och sprida dessa i sociala medier för att utöva direkta eller indirekta hot. 

Tyvärr är hot och koordinerade kampanjer mot socialtjänsten ingenting nytt. Närmare hälften av Visions medlemmar inom socialt arbete har utsatts för hot, hat, trakasserier eller personangrepp de senaste 12 månaderna, enligt en undersökning som Vision genomförde i höstas. Flera av de svarande menar att upplevelserna har förändrat deras beteende i privatlivet. Vidare har deras hälsa påverkats och många har övervägt att byta arbete eller uppdrag till följd av det som de har utsatts för. 

Att regeringen nu vill skärpa synen på brott mot vissa tjänstepersoner är därför bra och nödvändigt. Utredaren föreslår ett förstärkt straffrättsligt skydd som ska omfatta personal inom socialtjänsten, även de som inte arbetar med myndighetsutövning. 

Men tyvärr räcker det inte det för att motverka den utsatthet som många tjänstepersoner i dag upplever. Ett förstärkt straffrättsligt skydd måste omfatta alla yrkesgrupper som utsätts för hot eller våld i sin yrkesutövning. 

Det spelar ingen roll om man jobbar som biblioteksassistent, handläggare, pedagog, receptionist, kundtjänstmedarbetare eller administrativ personal – för att nämna några av de yrkesgrupper som utsätts för hot eller våld på jobbet, enligt en ny undersökning från Vision. Alla behöver omfattas av samma straffrättsliga skydd som utredaren nu föreslår till socialsekreterare, journalister, lärare och personal inom hälso- och sjukvården. 

För det handlar inte om enstaka försök att påverka myndighetsutövning. Rädslan och tystnaden som följer av utsattheten för hat och hot påverkar den professionella yrkesutövningen inom alla välfärdens verksamheter. Fram växer farliga tystnadskulturer som begränsar handlingsutrymmet och riskerar att skada tilliten till våra demokratiska institutioner. 

Det existerar ingen ”quick fix” för att öka tryggheten på jobbet. Det som krävs är ett systematiskt förebyggande arbete ute på arbetsplatserna. Samtidigt måste de medarbetare som ändå drabbas omfattas av ett starkare straffrättsligt skydd. Vision ställer följande krav på regering och riksdag:

  • Inför den straffskärpningsgrund som föreslogs i Blåljusutredningen (SOU 2018:2), där man som en försvårande omständighet vid bedömningen av straffvärdet beaktar att någon utsatts med anledning av dennes yrkesutövning. 
  • Utred hur det straffrättsliga skyddet kan stärkas gällande diffusa hot och trakasserier på jobbet.
  • Fler polisanmälningar om hot, personangrepp och våld måste leda till utredning. Målsägande ska alltid få en återkoppling gällande förundersökningens resultat.
  • Se över och förstärk möjligheten att få skyddade personuppgifter med anledning av yrkesutövning.

De som ska stödja och hjälpa andra måste själva vara trygga i sitt jobb, det är en del av samhällskontraktet. Vem ska annars våga arbeta i alla de viktiga yrken som utgör vår gemensamma välfärd?

Mer på ämnet hot och våld inom socialtjänsten

Lyssna på Veronica Magnusson i P1: Socialarbetare utsatta för hot och hat (sverigesradio.se)

Visions rapport om hot och våld inom socialtjänsten

Har du blivit utsatt för hot, förtal eller våld på jobbet?

Checklista för dig som blivit utsatt

Tveka inte att höra av dig till Vision lokalt eller våra rådgivare på Vision Direkt om du behöver råd och stöd.

Kontakta Vision

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar