Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar.

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Medlemsavgift

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella inkomstuppgifter om dig.

Som ny medlem är de tre första månaderna gratis. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle.

Om du är under 30 år när du blir medlem betalar du i stället 100 kronor för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Om du uppdaterat ditt studentmedlemskap till ett yrkesverksamt medlemskap betalar du också bara 100 kronor i medlemsavgift för hela första året. Därefter betalar du medlemsavgiften månadsvis. Erbjudandet kan bara nyttjas vid ett tillfälle och kan inte kombineras med andra erbjudanden.

Försäkringar

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag Vision har avtal med.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag Vision har avtal med. Detta förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Vision ingriper inte i händelser eller tvister som inträffade innan du lämnade in din ansökan om medlemskap.

 

 

  • Man sträcker på sig i en soffan.

Maximera återhämtningen – före, under och efter jul

2022-12-11

Julen närmar sig med stormsteg. Innan det blir dags att ställa in mejlen på autosvar och förhoppningsvis checka ut för några dagars välförtjänt ledighet är det ofta mycket som går på högvarv – både på jobbet och privat. Psykologen Sandra Axelsson delar med sig av sina bästa tips på hur du kan undvika en kraschlandning den 24:e december.

Att saker och ting hopar sig inför en ledighet är ofta ett vanligt förekommande fenomen. Extra stressigt kan det vara när ett årsskifte står för dörren. Samtidigt tar det privata ofta mycket energi i form av klappar som ska handlas, mat som ska lagas och julbestyr som ska planeras. Redan nu, medan det fortfarande finns tid att planera, är det bra att fundera på hur just du kan göra för att må så bra som möjligt under denna stressiga tid.

– Det första du kan göra är att skriva ner vad som behöver vara färdigt innan julen. När du prioriterat de arbetsuppgifter som behöver genomföras är det också bra att bestämma när arbetet ska ske. Känslan av ovisshet kan kännas väldigt stressande så undvik att ta dagen som den kommer. Skapa istället kontroll och struktur genom att tidigt planera in när du ska genomföra dina arbetsuppgifter, säger psykologen Sandra Axelsson, som tillsammans med sin kollega Åsa Persson driver podcasten Psykologsnack.

Prioritera regelbunden återhämtning

Att varva ner gradvis är a och o för att kunna njuta av ledigheten när den väl kommer. Kör vi stenhårt ända in i kaklet tar det ofta några dagar att koppla av – och vips är den härliga julhelgen slut innan att du fick en chans att uppleva den så viktiga återhämtningen. Sandra tipsar därför om att få in regelbunden vila i vardagen.

– Det kan vara en minuts paus flera gånger om dagen eller att du tar en längre lunch eller fikapaus. Tänk också på att gå hem i tid och undvik att sitta kvar på jobbet för länge. Återhämtar vi oss flera gånger per dag är det lättare att slå på återhämtningsläge när vi väl går på ledighet, säger Sandra och fortsätter:

– Nu är också en bra tid att planera in luft i kalendern för att dels prioritera återhämtning, dels för att göra plats för oförutsedda arbetsuppgifter som ofta kommer på sluttampen. Försök ställa in dig på att du kanske inte hinner allt du hade tänkt.

Tänk igenom – och var bestämd

Ett vanligt scenario som många kan känna igen sig i är att det dyker upp oförutsedda händelser nära inpå ledigheten, ibland så sent som 23 december. Du kanske får frågan om du kan slutföra arbetsuppgifter du inte hade planerat vilket rubbar din ledighet under julhelgen.

– Var medveten om att det kan hända och hur du ska hantera en sådan eventuell fråga. Om du har bestämt dig för att säga nej så är det bra att hålla dig till din plan. Det får oftast mer positiva långsiktiga konsekvenser än att du tackar ja för att vara tillmötesgående och sedan måste tumma på ditt eget mående för att hinna.

Tydliggör förväntningar

När ledigheten närmar sig på allvar är det bra att tydliggöra förväntningarna på när du planerar att vara tillgänglig. Ställ in autosvar på mejlen och prata med kollegorna om vilka tider du är nåbar.

– Berätta också vart man kan vända sig om det är något akut, samt definiera vad som är akut och inte.

Samma tänk är bra att applicera inom familjen.

– Det är lätt att alla i familjen vill göra olika saker. Alla kanske har olika förväntningar på vad julen ska innehålla. Prata med varandra och berätta vad just du behöver för att må bra i jul, säger Sandra.

Ta ut semesterdagar före eller efter

En del har inte möjlighet att ta en lång sammanhållen ledighet under julen, särskilt när julen bjuder på få lediga dagar som den gör i år. För dig som behöver jobba i mellandagarna är Sandras tips att planera tiden, boka in extra mys i form av en fika eller långlunch med kollegorna och att tidigt acceptera att läget är som det är.

– Måste man jobba så måste man. Det tar onödigt mycket energi om du på julafton ska gå och fundera på att du behöver jobba på måndag. Försök att leva i nuet genom att ha en bra plan för att hantera situationen. Om du behöver jobba i mellandagarna kan en lösning vara att istället ta ut några semesterdagar före eller efter jul för att ändå få chans att varva ner ordentligt.

När det nya året väl har startat är det en god idé att försöka mjukstarta – om det går.

– Schemalägg luft i kalendern så att du inte har fullpackat med möten från dag ett när du kommer tillbaka. Kanske kan du börja om mitt i veckan eller jobba kortare dagar och då hitta på något roligt med familjen, säger Sandra.

Maxa återhämtningen i jul – Sandras bästa tips:

  • Fundera redan nu över vilka arbetsuppgifter du behöver göra färdigt innan jul.
  • Planera in tid för att genomföra dina prioriterade arbetsuppgifter. Försök acceptera att du kanske inte kommer hinna allt.
  • Gör upp en plan för hur du ska hantera oförutsedda arbetsuppgifter och eventuella jobbförfrågningar med kort varsel.
  • Få in tid till återhämtning i vardagen. Varva ner stegvis för att undvika att gasa hela vägen in i kaklet.
  • Tydliggör förväntningar kring julledigheten, både på jobbet och inom familjen.
  • Lägg in regelbunden luft i kalendern för att avsätta tid för återhämtning och/eller oförutsedda arbetsuppgifter.
  • Om du behöver jobba i mellandagarna – planera in lite extra mys med kollegorna och se det positiva i att du förhoppningsvis får tid till att jobba ostört.
  • Mjukstarta det nya året genom att börja om mitt i veckan, jobba kortare dagar eller planera in roliga aktiviteter att se fram emot.

Vill du ha fler tips på återhämtning? Lyssna på Sandra och Åsas podcast Psykologsnack. 

Återhämtning i semestertider (psykologsnack.podbean.com)

Återhämtning del 2 (psykologsnack.podbean.com)

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss