Motivationen när det blev aktuellt att välja ämne för uppsatsskrivning var att fylla en kunskapslucka kring ett ständigt aktuellt område.
– Vi ville prata om något som är relevant och viktigt i samhället. Det har gjorts ett antal studier på rasism men det saknas ett väl undersökt perspektiv på området som berör utsattheten för just socialsekreterare med utländsk bakgrund, berättar en av uppsatsförfattarna Selma Falk.
Som grund till uppsatsen har Selma Falk och Lisa Risberg valt att utgå ifrån litteratur som rasifierade själva står bakom, bland annat Antirasistiska akademins ordbok. För att lyfta personliga upplevelser genomfördes också ett antal kvalitativa intervjuer.
Sök Visions socionomstipendium
Rasism från många håll
I den data Selma och Lisa samlat in framkom det att alla fem intervjupersonerna i studien har erfarenheter av rasism på arbetsplatsen, såväl självupplevd som bevittnad. Berättelserna handlar bland annat om hur klienter ibland vill avfärda socialarbetare utifrån deras etniska bakgrund, hur kollegor använder stereotypa föreställningar för att skapa ett ”vi” och ”dem”, samt hur det finns osynliga glastak inom organisationen.
– Tragiskt nog är det inte förvånande att resultatet blev som det blev, men det som framkom var sådant som stundtals skakade oss. Det vi reagerade på mest var att rasism inte verkar tas på allvar inom socialtjänsten, framför allt på chefsnivå. Socialtjänsten ska vara en plattform för jämlikhet. I vår uppsats syns det tydligt att det är något som socialtjänsten många gånger misslyckas med, säger Lisa Risberg.
När uppsatsförfattarna pratade med respondenterna fick de olika respons på hur de förhöll sig till problemet. Alla intervjupersoner hade olika strategier för att hantera rasismen.
– Något som framkom väldigt tydligt var att det saknas solidaritet bland kollegor på arbetsplatsen. De vi intervjuade fick inte gehör på de anspråk de gjorde på rättvisa och antirasism, säger Lisa Risberg.
– Framför allt krävs förändringar på politisk nivå, exempelvis i form av att skärpa straffen för alla former av rasism. Det gäller både den strukturella och den personliga rasismen, menar Selma.
Hoppas väcka debatt
Att Selma och Lisa nu tilldelas Visions socionomstipendium för sin uppsats tycker både de är väldigt betydelsefullt.
– Vi är väldigt glada och stolta! Det känns väldigt viktigt att ämnet rasism blir belyst. Det vi hoppas på är att rasism ska bli ett samtalsämne på arbetsplatserna eftersom en del av lösningen på problemet bygger på solidaritet i samhället, säger Selma.
– När vi hade fått beskedet om att vi vunnit så hördes vi direkt på telefon. Vi är helt eniga om att det känns riktigt bra att ämnet kommer till ytan. Vi tar examen i juni 2022 och efter det vill jag gärna jobba inom socialtjänsten. Jag kommer bära med mig det som framkom i vår uppsats och försöka uppmärksamma rasism när jag ser den, avslutar Lisa.
Juryns motivering
De som har deltagit i juryn är Axel Jensen, verksamhetsledare Vision student), Hediye Güzel, presschef, Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg och Gustav Södling, förbundsstyrelseledamot. Så här lyder juryns motivering:
’’Författarna lyfter ett viktigt ämne som är ständigt aktuellt. Vision tror på en arbetsplats för alla och ser det som viktigt att belysa behovet av strategier som förespråkar inkludering. Uppsatsen analyserar detta behov, samt erfarenheter av rasism hos anställda inom socialtjänsten på ett mycket förtjänstfullt vis. Vi ser fram emot att uppmärksamma författarna och denna uppsats som lägger ett stort fokus på arbetsplatser där Visions medlemmar kan arbeta.’’
Läs hela uppsatsen (gupea.ub.gu.se)