Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Många saknar möjlighet till kompetensutveckling

2021-05-19

En ny undersökning bland Visions medlemmar visar att fyra av tio saknar möjlighet till kompetensutveckling på jobbet. Bara hälften tycker att de får den kompetensutveckling de behöver för att vara anställningsbara på framtidens alltmer digitaliserade arbetsmarknad.

Fakta

Undersökningen besvarades av 4 152 personer och genomfördes under perioden 19 januari till 15 februari.

Möjligheten till kompetensutveckling, vidareutbildning och omställning spelar en avgörande roll för att möta behoven på framtidens arbetsmarknad. Därför har Vision undersökt hur det ser ut bland 4000 medlemmar inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplade till välfärden.

Kort sagt har alldeles för få möjlighet till kompensutveckling. Färre än varannan har genomfört någon kompetensutveckling alls det senaste året. Detta trots att en tredjedel anser att covid–19 pandemin har ökat behovet av nya kompetenser.

- Arbetsgivare måste jobba mer systematiskt för att erbjuda chefer och medarbetare kompetensutveckling. Bristen på kompetensutveckling påverkar inte bara den enskilde medarbetaren, utan alla som tar del av välfärden. Sitter man på daterad kunskap riskerar det att bli fel i handläggningen. Att arbetsgivare inte ger medarbetare rätt förutsättningar är slöseri med välfärdens resurser, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

Många vill byta bana mitt i karriären

Undersökningen visar att varannan tror att de kommer att behöva vidareutbilda sig utöver det som arbetsgivaren kan erbjuda. Men bara tre av tio kan tänka sig att ta studielån. En av fyra vill byta yrkesbana helt.

- Det är glädjande att så många vill satsa på vidareutbildning och att fortsätta utvecklas under arbetslivet. Det skickar en viktig signal till regeringen att anpassa utbildningsutbudet för yrkesverksamma och utveckla möjligheten till en förmånlig studiefinansiering av deltidsstudier. Det är nödvändigt för att fler ska få ett livslångt lärande och fortsätta vara relevanta på arbetsmarknaden, säger Veronica Magnusson.

Resultatet i korthet:

  • Fyra av tio saknar möjlighet till kompetensutveckling på jobbet och drygt hälften har inte kompetensutvecklat sig det senaste året.
  • En tredjedel anser att covid-19-pandemin har krävt ett ökat behov av kompetensutveckling, men bara hälften har fått kompetensutvecklingen de behöver för att möta de utmaningar som pandemin inneburit.
  • Varannan tror att de kommer behöva vidareutbilda sig, de flesta inom de tre närmsta åren. En av fyra skulle vilja byta yrkesbana helt.
  • En övertygande majoritet är inte beredd att ta studielån för att vidareutbilda sig. Större delen av lönen krävs för att studier ska vara privatekonomiskt möjligt.
  • De flesta bedömer att de har goda möjligheter till omställning – och om det sker är ekonomisk trygghet det viktigaste stödet.

För att förbättra våra medlemmars möjligheter till kompetensutveckling vill Vision att:

  • Arbetsgivare ska ta fram och använda planer för kompetensutveckling.
  • Det måste bli lättare att kombinera arbete och studier.
  • Arbetsgivare ska analysera framtida behov och kompetenser bland medarbetare.
  • Omställningsavtalen ska fortsätta utvecklas i takt med att arbetsmarknaden förändras.

Läs mer

Ta del av resultatet av undersökningen här
Läs pressmeddelandet "Anställda i välfärden vill ha kompetensutveckling - men många får inte"

Är du förtroendevald?

Här kan du hitta idéer på hur du kan gå tillväga för att driva frågan på din arbetsplats.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss