-
Nyheter
-
>
-
2021
-
>
-
maj
-
>
-
Många saknar möjlighet till kompetensutveckling
Många saknar möjlighet till kompetensutveckling
2021-05-19
En ny undersökning bland Visions medlemmar visar att fyra av tio saknar möjlighet till kompetensutveckling på jobbet. Bara hälften tycker att de får den kompetensutveckling de behöver för att vara anställningsbara på framtidens alltmer digitaliserade arbetsmarknad.
Fakta
Undersökningen besvarades av 4 152 personer och genomfördes under perioden 19 januari till 15 februari.
Möjligheten till kompetensutveckling, vidareutbildning och omställning spelar en avgörande roll för att möta behoven på framtidens arbetsmarknad. Därför har Vision undersökt hur det ser ut bland 4000 medlemmar inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplade till välfärden.
Kort sagt har alldeles för få möjlighet till kompensutveckling. Färre än varannan har genomfört någon kompetensutveckling alls det senaste året. Detta trots att en tredjedel anser att covid–19 pandemin har ökat behovet av nya kompetenser.
- Arbetsgivare måste jobba mer systematiskt för att erbjuda chefer och medarbetare kompetensutveckling. Bristen på kompetensutveckling påverkar inte bara den enskilde medarbetaren, utan alla som tar del av välfärden. Sitter man på daterad kunskap riskerar det att bli fel i handläggningen. Att arbetsgivare inte ger medarbetare rätt förutsättningar är slöseri med välfärdens resurser, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Många vill byta bana mitt i karriären
Undersökningen visar att varannan tror att de kommer att behöva vidareutbilda sig utöver det som arbetsgivaren kan erbjuda. Men bara tre av tio kan tänka sig att ta studielån. En av fyra vill byta yrkesbana helt.
- Det är glädjande att så många vill satsa på vidareutbildning och att fortsätta utvecklas under arbetslivet. Det skickar en viktig signal till regeringen att anpassa utbildningsutbudet för yrkesverksamma och utveckla möjligheten till en förmånlig studiefinansiering av deltidsstudier. Det är nödvändigt för att fler ska få ett livslångt lärande och fortsätta vara relevanta på arbetsmarknaden, säger Veronica Magnusson.
Resultatet i korthet:
- Fyra av tio saknar möjlighet till kompetensutveckling på jobbet och drygt hälften har inte kompetensutvecklat sig det senaste året.
- En tredjedel anser att covid-19-pandemin har krävt ett ökat behov av kompetensutveckling, men bara hälften har fått kompetensutvecklingen de behöver för att möta de utmaningar som pandemin inneburit.
- Varannan tror att de kommer behöva vidareutbilda sig, de flesta inom de tre närmsta åren. En av fyra skulle vilja byta yrkesbana helt.
- En övertygande majoritet är inte beredd att ta studielån för att vidareutbilda sig. Större delen av lönen krävs för att studier ska vara privatekonomiskt möjligt.
- De flesta bedömer att de har goda möjligheter till omställning – och om det sker är ekonomisk trygghet det viktigaste stödet.
För att förbättra våra medlemmars möjligheter till kompetensutveckling vill Vision att:
- Arbetsgivare ska ta fram och använda planer för kompetensutveckling.
- Det måste bli lättare att kombinera arbete och studier.
- Arbetsgivare ska analysera framtida behov och kompetenser bland medarbetare.
- Omställningsavtalen ska fortsätta utvecklas i takt med att arbetsmarknaden förändras.
Läs mer
Ta del av resultatet av undersökningen här
Läs pressmeddelandet "Anställda i välfärden vill ha kompetensutveckling - men många får inte"
Är du förtroendevald?
Här kan du hitta idéer på hur du kan gå tillväga för att driva frågan på din arbetsplats.