Ombudet som aldrig tänker sluta påverka
2021-05-19
Zuhair Abdulahad är både ombud och skyddsombud för Vision i Norrköping. I denna intervju berättar han hur det är att vara ombud.
Hur blev du ombud?
I början av 2019 så hade vi markant låga löner på arbetsplatsen och det genomsyrade verkligen hela verksamheten. Detta var under en period när jag inte var fackligt engagerad med likväl var drivande på andra sätt. En kollega till mig som faktiskt var fackligt ombud, jag och ytterligare några kollegor tog tag i saken och förde samtal med vår verksamhetschef. Vår chef var på vår sida och höll med om att något behövde göras men i hennes roll så kunde hon inte ensam påverka något. Så vi kontaktade facket som tog saken vidare, först till samhällsbyggnadsdirektören och sedan till lokalpolitikerna. Tack vare detta så lyckades vi tillsammans genomföra markanta löneförhöjningar. Vilken känsla
! Som av en slump skulle min kollega efter detta börja studera och börja arbeta halvtid och slutade därmed som ombud så jag blev tillfrågad om inte jag skulle vilja ställa upp som nytt ombud. Jag som redan hade ångan uppe efter de föregående förhandlingarna tackade givetvis ja! I samma veva blev jag dessutom skyddsombud.
Om du vill läsa artikeln om resultatet av löneförhandlingen hittar du den här:
Byggboom gav lönelyft
Hur är det är att vara ombud?
Jättespännande! Man får vara med i de flesta beslut som tas när det gäller arbetsmiljö och påverkan på personalen. Man känner att man har ett värde och att man kan bidra med utveckling och jag får äran att säkerställa att mina kollegor mår bra på jobbet. Det är fantastiskt kul att få bidra och att få uppvisa vad både jag och Vision som fackförbund kan åstadkomma.
Vad gör du som ombud?
Det finns olika nivåer av vad du kan göra som ombud. Jag är exempelvis med i det centrala samverkansrådet på samhällsbyggnadskontoret som är ett forum för oss fackliga representanter att träffa arbetsgivaren som representeras av till exempel samhällsbyggnadsdirektören och strateger osv. Där påverkar vi beslut som påverkar hela kontoret och personalen i stort på vår arbetsplats, inte särskilt mycket på enhetsnivå. I egenskap av skyddsombud är jag även med vid riskanalyser, skyddsronder och arbetsskadeanmälningar.
Som ombud är jag till för Visions medlemmar och som skyddsombud är jag till för alla på arbetsplatsen. I det dagliga är jag med och försöker påverka allt för att göra det så bra som möjligt ur ett arbetsmiljöperspektiv för mina medarbetare. Detta blir mycket lättare tack vare att min chef bjuder in till det! Jag vill vara med och min chef tillåter det på bästa sätt.
Varför ska man vara ombud?
Är du engagerad och försöker påverka så ska du vara ombud och skyddsombud. Sätt dina drivkrafter där de gör nytta! Du behövs.
Kan du någonsin känna att du tappar gnistan ibland?
Ibland tänker jag att det händer ingenting och att mycket står still, men jag har aldrig tappat gnistan. För jag kommer på mig själv rätt snabbt med att peppa mig själv med tanken att jag tror att vi som ombud verkligen kan påverka. Det gäller att vara ihärdig.
Har du några kloka ord till andra framtida ombud?
Det är viktigt att veta dina gränser för det har vi alla. Det är också viktigt att veta vad du har för skyldigheter och rättigheter i din roll. Glöm inte att förvalta din roll på rätt sätt!
Vill du engagera dig fackligt i Vision? Här hittar du mer information:
Så blir du Vision-ombud
Att vara skyddsombud