×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ombudet som aldrig tänker sluta påverka

2021-05-19

Zuhair Abdulahad är både ombud och skyddsombud för Vision i Norrköping och i denna intervju berättar han hur det är att vara ombud.

Hur blev du ombud?

I början av 2019 så hade vi markant låga löner på arbetsplatsen och det genomsyrade verkligen hela verksamheten. Detta var under en period när jag inte var fackligt engagerad med likväl var drivande på andra sätt. En kollega till mig som faktiskt var fackligt  ombud, jag och ytterligare några kollegor tog tag i saken och förde samtal med vår verksamhetschef. Vår chef var på vår sida och höll med om att något behövde göras men i hennes roll så kunde hon inte ensam  påverka något. Så vi kontaktade facket som tog saken vidare, först till samhällsbyggnadsdirektören och sedan till  lokalpolitikerna. Tack vare detta så lyckades vi tillsammans genomföra markanta löneförhöjningar. Vilken känsla

! Som av en slump skulle min kollega efter detta börja studera och börja arbeta halvtid och slutade därmed som ombud så jag blev tillfrågad om inte jag skulle vilja ställa upp som nytt ombud. Jag som redan hade ångan uppe efter de föregående förhandlingarna tackade givetvis ja! I samma veva blev jag dessutom skyddsombud. 

Om du vill läsa artikeln om resultatet av löneförhandlingen hittar du den här.

Hur är det är att vara ombud?

Jättespännande! Man får vara med i de flesta beslut som tas när det gäller arbetsmiljö och påverkan på personalen. Man  känner att man har ett värde och att man kan bidra med utveckling och jag får äran att säkerställa att mina kollegor mår bra på jobbet. Det är fantastiskt kul att få bidra och att få uppvisa vad både jag och Vision som fackförbund kan åstadkomma.

Vad gör du som ombud?

Det finns olika nivåer av vad du kan göra som ombud. Jag är exempelvis med i det centrala samverkansrådet på samhällsbyggnadskontoret som är ett forum för oss fackliga representanter att träffa arbetsgivaren som representeras av till exempel samhällsbyggnadsdirektören och strateger osv. Där påverkar vi beslut som påverkar hela kontoret och personalen i stort på vår arbetsplats, inte särskilt mycket på enhetsnivå. I egenskap av skyddsombud är jag även med vid riskanalyser, skyddsronder och arbetsskadeanmälningar. Som ombud är jag till för Visions medlemmar och som skyddsombud är jag till för alla på arbetsplatsen. I det dagliga är jag med och försöker påverka allt för att göra det så bra som möjligt ur ett arbetsmiljöperspektiv för mina medarbetare. Detta blir mycket lättare tack vare att min chef bjuder in till det! Jag vill vara med och min chef tillåter det på bästa sätt.

Varför ska man vara ombud?

Är du engagerad och försöker påverka så ska du vara ombud och skyddsombud. Sätt dina drivkrafter där de gör nytta! Du behövs.

Kan du någonsin känna att du tappar ”gnistan” ibland?

Ibland tänker jag att det händer ingenting och att mycket står still, men jag har aldrig tappat gnistan. För jag kommer på mig själv rätt snabbt med att peppa mig själv med tanken att jag tror att vi som ombud verkligen kan påverka. Det gäller att vara ihärdig.

Har du några kloka ord till andra framtida ombud?

Det är viktigt att veta dina gränser för det har vi alla. Det är också viktigt att veta vad du har för skyldigheter och rättigheter i din roll. Glöm inte att förvalta din roll på rätt sätt!

Vill du engagera dig fackligt i Vision? Här hittar du information hur det går till att bli Vision-ombud.

Mer information om rollen som skyddsombud hittar du här 

Nyheter

Till arkivet

Det här är Zuhair Abdulahad

Namn: Zuhair Abdulahad

Ålder: 24 år

Bor: Norrköpings kommun

Yrke: Kartingenjör på samhällsbyggnadskontoret i Norrköping

Bakgrund: Zuhair kom till Sverige som 13 åring från Syrien

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum