Stort intresse för att plugga till socionom
2021-06-10
Allt fler söker sig till skolbänken, bland annat till följd av coronapandemin. En av de utbildningar som ökar mest i popularitet är socionomprogrammet. Vid Umeå Universitet är det distansutbildningen som lockar allra mest.
Tips!
Om du är nyfiken på att studera till socionom och vill veta mer om programmet – ta kontakt med studievägledningen på det universitet där utbildningen ges.
När ansökan till höstterminen 2021 stängde under våren var det 6,4 procent fler som valde att söka sig till Sveriges olika socionomprogram jämfört med höstterminen 2020, enligt en rapport från Universitets- och högskolerådet. Det innebär totalt 10 054 förstahandssökande jämfört med 9 035 förra året. Ökningen märks bland annat vid Umeå Universitet, ett av Sveriges större lärosäten. Här finns totalt 110 studieplatser varav 20 ges på distans.
– I år hade vi 30 förstahandssökande per plats när det gäller distansprogrammet. Vi brukar ha sökanden från hela Sverige och även utomlands. På den campusförlagda utbildningen hade vi tre förstahandssökande per plats så även där är söktrycket stort, men allra störst är intresset för vår distansutbildning. Programmet i sig är dock exakt samma oavsett om du läser på campus eller på distans, säger Ann-Christin Olsson, programvägledare för socionomprogrammet Umeå Universitet.
Ljus arbetsmarknad
Samtidigt som det finns ett stort sug för många att utbilda sig till socionom menar Ann-Christin att det finns ett behov på arbetsmarknaden.
– Just nu finns det inget som indikerar att vi utbildar för arbetslöshet. Bland annat är stora pensionsavgångar att vänta i Norrbotten, norra Västerbotten och inlandskommunerna. Även storstadsregionerna har stor omsättning på tjänsterna. Att vi har ett stort söktryck just nu beror troligtvis inte bara på pandemieffekter utan också på arbetsmarknaden i sin helhet.
En bred utbildning
En stor del av jobbet som socionom handlar om att hjälpa och stötta människor i utsatta situationer. Socionomer har bred kunskap om hur människor och samhället fungerar.
– Min allmänna känsla när jag pratar med studenter är att de är sugna på att läsa en bred samhällsvetenskaplig utbildning. Det finns många olika typer av tjänster att jobba med efter examen. Sedan är det en stor fördel att du får en yrkesexamen, säger Ann-Christin.
Socialt arbete utgör socionomprogrammets huvudområde. Vid Umeå Universitet är det en programutbildning vilket innebär att även andra institutioner vid universitetet ansvarar för kurser inom ämnen som juridik, statsvetenskap och vetenskapliga metoder.
– Efter socionomexamen kan man söka vidare till en magister- eller masterexamen i socialt arbete. Det ger en ännu bredare kompetens och beredskap att möta ett allt mer komplicerat arbetsområde, säger Ann-Christin.
Text: Sofie Lundmark