Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Studentmedlem cyklar.

Stort intresse för att plugga till socionom

2021-06-10

Allt fler söker sig till skolbänken, bland annat till följd av coronapandemin. En av de utbildningar som ökar mest i popularitet är socionomprogrammet. Vid Umeå Universitet är det distansutbildningen som lockar allra mest.

Tips!

Om du är nyfiken på att studera till socionom och vill veta mer om programmet – ta kontakt med studievägledningen på det universitet där utbildningen ges.

När ansökan till höstterminen 2021 stängde under våren var det 6,4 procent fler som valde att söka sig till Sveriges olika socionomprogram jämfört med höstterminen 2020, enligt en rapport från Universitets- och högskolerådet. Det innebär totalt 10 054 förstahandssökande jämfört med 9 035 förra året. Ökningen märks bland annat vid Umeå Universitet, ett av Sveriges större lärosäten. Här finns totalt 110 studieplatser varav 20 ges på distans.

– I år hade vi 30 förstahandssökande per plats när det gäller distansprogrammet. Vi brukar ha sökanden från hela Sverige och även utomlands. På den campusförlagda utbildningen hade vi tre förstahandssökande per plats så även där är söktrycket stort, men allra störst är intresset för vår distansutbildning. Programmet i sig är dock exakt samma oavsett om du läser på campus eller på distans, säger Ann-Christin Olsson, programvägledare för socionomprogrammet Umeå Universitet.

Ljus arbetsmarknad

Samtidigt som det finns ett stort sug för många att utbilda sig till socionom menar Ann-Christin att det finns ett behov på arbetsmarknaden.

– Just nu finns det inget som indikerar att vi utbildar för arbetslöshet. Bland annat är stora pensionsavgångar att vänta i Norrbotten, norra Västerbotten och inlandskommunerna. Även storstadsregionerna har stor omsättning på tjänsterna. Att vi har ett stort söktryck just nu beror troligtvis inte bara på pandemieffekter utan också på arbetsmarknaden i sin helhet.

En bred utbildning

En stor del av jobbet som socionom handlar om att hjälpa och stötta människor i utsatta situationer. Socionomer har bred kunskap om hur människor och samhället fungerar.

– Min allmänna känsla när jag pratar med studenter är att de är sugna på att läsa en bred samhällsvetenskaplig utbildning. Det finns många olika typer av tjänster att jobba med efter examen. Sedan är det en stor fördel att du får en yrkesexamen, säger Ann-Christin.

Socialt arbete utgör socionomprogrammets huvudområde. Vid Umeå Universitet är det en programutbildning vilket innebär att även andra institutioner vid universitetet ansvarar för kurser inom ämnen som juridik, statsvetenskap och vetenskapliga metoder.

– Efter socionomexamen kan man söka vidare till en magister- eller masterexamen i socialt arbete. Det ger en ännu bredare kompetens och beredskap att möta ett allt mer komplicerat arbetsområde, säger Ann-Christin.

Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss