Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Vision ansluter till huvudavtal för trygghet, omställning och anställningsskydd 

2021-07-01

Vision ansluter sig till huvudavtalet för omställning och anställningsskydd som tecknats av PTK och Svenskt Näringsliv. Genom att omfattas av huvudavtalet säkrar Vision medlemmarnas trygghet och omställning. Avtalet berör cirka 12 000 medlemmar anställda inom Almega Tjänsteföretagen och Vårdföretagarna. 

- Genom att Vision nu ansluter sig till huvudavtalet säkrar vi att våra medlemmar i privat sektor omfattas av förmånerna i huvudavtalet. Det handlar om ekonomiska förmåner och stöd till omställning, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision. 

Nytt huvudavtal i december 

Under slutet av 2020, efter den så kallade LAS–utredningen och efterföljande principöverenskommelse om förändringar i arbetsrätten, kom PTK, IF Metall och Kommunal överens om ett nytt kollektivavtal med Svenskt Näringsliv. Det så kallade huvudavtalet gäller enbart för de som jobbar inom privat sektor. 

Ny lagstiftning från juni 2022 

Regeringen har efter det lagt förslag på ny lagstiftning som helt ansluter sig till kraven på lagändringar i principöverenskommelsen. Lagstiftningen kommer att gälla alla arbetstagare på den svenska arbetsmarknaden. De nya lagarna innebär förändringar i Lagen om anställningsskydd (LAS), ett grundläggande omställnings- och kompetensstöd och ett offentligt omställningsstudiestöd. Kort sagt kan man säga att för arbetstagaren innebär förändringarna en viss försämring när det gäller LAS, men förbättringar när det gäller stöd att vidareutbilda sig och "ställa om" till nya behov på arbetsmarknaden. Uppdraget att sköta omställningsdelarna ges till omställningsorganisationerna - och lagen förutsätter att huvudorganisationerna (i detta fall PTK) tecknar kollektivavtal som knyter arbetstagarna inom ett avtal till en viss omställningsorganisation - i detta fall TRR trygghetsrådet.

Är man inte ansluten till ett huvudavtal som reglerar detta blir det svårare för arbetstagarna att ta del av de fördelar som den nya lagstiftningen innebär kring omställningsstöd. Man behöver då istället gå via den kommande statliga organisation som ska hantera de arbetstagare som inte faller under ett kollektivavtal.
 
Det finns dessutom möjlighet att göra undantag från lagstiftningen (man säger att den är dispositiv), men det kan bara göras genom en överenskommelse mellan arbetsgivarorganisationen och en så kallad "huvudorganisation", som i detta fall är PTK.  

Varför ansluter sig Vision till avtalet? 

Idag omfattas knappt 12 000 medlemmar i Vision av det huvudavtal PTK tecknat. Dessa medlemmar är anställda hos arbetsgivare anslutna till Vårdföretagarna och Almega Tjänsteföretagarna. Genom att Vision nu har anslutit sig till huvudavtalet säkrar vi att våra medlemmar i privat sektor kommer att omfattas av alla förmåner som avtalet innehåller och är knutna till en omställningsorganisation.  

Genom att ansluta sig till PTK:s huvudavtal ges Visions medlemmar dessutom möjlighet att omfattas av de undantag som PTK och Svenskt Näringsliv kan komma överens om i framtiden. Utan anslutning till avtalet skulle undantag alltså inte gälla Visions berörda medlemmar. 

Vad händer inom andra avtalsområden? 

Frågan om att teckna nya huvudavtal och komma överens om undantag i ljuset av den kommande lagstiftningen behöver hanteras inom alla Visions avtalsområden. Vi följer utvecklingen och för dialoger med berörda arbetsgivarorganisationer och andra fackförbund kring detta just nu. 

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss