Välfärdskommissionen stärker it-miljön för Visions medlemmar
2021-01-15
Att föreslå konkreta åtgärder på hur Sveriges välfärd kan stärkas inom kommuner och regioner – det är uppdraget för regeringens Välfärdskommission. Ett år in i arbetet har tio förslag överlämnats till regeringen, där digitalisering och teknikutveckling inom offentlig sektor är en av punkterna som nu ska förverkligas.
Om Välfärdskommissionen
Välfärdskommissionens uppdrag går ut på att identifiera och analysera konkreta åtgärder för att stärka kommunsektorns förmåga att tillhandahålla välfärdstjänster av god kvalitet i framtiden. Kommissionen, som bildades i början av 2020, samlar företrädare för stat, kommuner, regioner och centrala arbetstagarorganisationer. Kommissionen arbetar fram till december 2021.
I Välfärdskommissionen finns representanter från regeringen, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och de tre fackliga centralorganisationerna TCO, LO och Saco. Visions förbundsordförande Veronica Magnusson företräder TCO:s 13 fackförbund.
– Det är roligt och meningsfullt. Vi i TCO-förbunden vet att det är våra medlemmars röster som måste höras och idéer som måste tas tillvara för att välfärden ska utvecklas, säger Veronica Magnusson.
Köksbordet – den nya arbetsplatsen
Teknikutveckling har länge varit en aktuell fråga på många av Visions medlemmars arbetsplatser. Digitaliseringen har dock tagit extra stora kliv under coronakrisen. Under hösten 2020 har över 5 000 medlemmar besvarat Visions undersökning om distansarbete till följd av pandemin. Att jobba från köksbordet eller soffan har blivit det nya normala och sex av tio medlemmar arbetar på distans i någon omfattning.
– De flesta av Visions medlemmar är positiva till digitala möten, det går att komma åt arbetssystem på distans och det är möjligt att delta i möten lika bra hemifrån som på arbetsplatsen. Men det finns också frustration kopplat till it och den digitala arbetsmiljön, oavsett om man jobbar på plats i arbetsgivarens lokaler eller på distans, säger Veronica Magnusson.
Enligt en undersökning som Vision gjorde 2018 genomförde förlorar medlemmar i kommuner och regioner cirka 34 minuter om dagen på it-system som inte svarar upp mot behoven. Totalt kan det kosta välfärden upp emot 30 miljarder kronor.
– Det är tid och resurser som arbetsgivarna skulle kunna använda till att utveckla verksamheten, förbättra villkoren för medarbetarna och ge ännu bättre service till medborgarna. Därför är det en stor framgång att regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, äntligen inleder förhandlingar för att öka takten i digitaliseringen i välfärden. Det är ett resultat av Välfärdskommissionen arbete, säger Veronica Magnusson.
Tio presenterade förslag
Den 2 december presenterade Välfärdskommissionen sin första stora leverans, en avsiktsförklaring mellan regeringen och SKR. Tillsammans ska de nu förhandla fram en handlingsplan och en gemensam syn på mål, takt, finansiering och ansvar för utveckling av en digital infrastruktur. Syftet är att öka digitaliseringen och minska it-krånglet för alla som jobbar inom välfärden.
– När jag gick in i Välfärdskommissionen ville jag att arbetet skulle leda till konkreta resultat. Jag hoppas att förhandlingarna leder till att välfärdens medarbetare får bättre digitala verktyg, mindre it-frustration och mer inflytande i den digitala utvecklingen på arbetsplatsen, säger Veronica Magnusson.
Text: Sofie Lundmark