×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Så undviker du konflikter i ett digitalt arbetsklimat

2021-01-25

Distansarbete kan påverka teamkänslan i arbetsgruppen och spä på konflikter. Men det finns sätt att undvika de värsta fallgroparna.

De flesta arbetsplatser har till vardags ett etablerat sätt att kommunicera, agera, mötas och arbeta. När corona slog till under våren 2020 blev plötsligt allt det vi tagit för givet inte längre självklart. Det kan lätt väcka ordningskonflikter, där frågor som vilken ordning som ska råda just här och nu hamnar i fokus.

– När en stor förändring sker samtidigt som många dessutom jobbar hemifrån adderas utmaningarna med distansarbete vilket gör situationen extra utmanande. De låga trösklarna till att ta en snabb avstämning eller lösa frågor i förbigående är inte möjligt på samma sätt digitalt, säger Thomas Jordan, universitetslektor i arbetsplatskonflikter vid Göteborgs Universitet.

Var så tydlig du kan

En av utmaningarna med distansarbete är att digitala möten inte ger tillgång till hela kroppsspråket. Utan öga mot öga-kontakt blir det lättare att feltolka saker och bygga upp föreställningar kring vad andra egentligen menar.

– Se därför till att vara tydlig i kommunikationen. Ställ kontrollfrågor som ”tolkade jag dig rätt nu?”. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.

Fundera över vad du behöver

Medan vissa ser det som en självklarhet att strukturera sitt eget arbete har andra svårare för att leda sig själv och behöver tydliga direktiv. Det är lätt att bli osäker på vad som är en rimlig ambitionsnivå och hur mycket som förväntas uträttas under en arbetsdag.

– Det i sig kan skapa konflikter eftersom en vanlig orsak till meningsskiljaktigheter är att alla tänker olika kring hur saker och ting borde vara eller hur andra sköter sina arbetsuppgifter. Ha gärna en dialog med din närmaste chef om vad just du behöver för att utföra ditt jobb och må så bra som möjligt på jobbet, oavsett om du jobbar på distans eller på plats, säger Thomas.

Utvärdera situationen

Förr eller senare kommer dessa annorlunda arbetsformer att återgå till det normala. Då är det bra om arbetsplatsen inrättar tid för debriefing. 
– Fundera över vad denna nya situation har lett till för erfarenheter och tankar hos dig, och försök att inte bara falla tillbaka på hur det brukar vara. Att utvärdera situationen kan vara väldigt värdefullt för framtiden, avslutar Thomas Jordan.

Undvik arbetsplatskonflikter – Thomas bästa tips:

  • Kommunicera tydligt och dubbelkolla om du tolkade saken rätt. Det är extra viktigt vid videomöten där alla deltagare inte har tillgång till hela det fysiska kroppsspråket.
  • Be om stöd från din närmaste chef. Berätta vad du behöver för att må så bra som möjligt i denna annorlunda situation.
  • Utvärdera kontinuerligt. Tänk igenom vad som fungerar bra och vad kan göras bättre.

Text: Sofie Lundmark

 

Nyheter

Till arkivet

1355 nya medlemmar under oktober

Vi erbjuder

  • Personlig rådgivning

  • Schysta medlemsförmåner

  • En vass inkomstförsäkring

Bli medlem nu

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum