Studenttips för ökat välmående
2021-02-01
Kultur, sport och fest är vanligtvis givna inslag i studentlivet. Nu står de flesta nöjen på paus och den långa isoleringen till följd av coronapandemin har gjort att studenter mår allt sämre. Psykologen Ingrid Gråberg tipsar om vad du kan göra för att hitta motivation.
Ingrids bästa motivationstips till studenter:
- Upprätthåll dina normala vardagsrutiner genom att äta och sova regelbundet.
- Fokusera på att hitta de glädjeämnen som finns och sådant som fortfarande går att göra.
- Upprätthåll kontakter du har på alla sätt som går. Att ringa någon och samtidigt ta en promenad gör att vi kan fokusera mer på samtalet och samtidigt få frisk luft.
- Ta dig tid att börja med en ny hobby eller hjälpa andra.
- Planera framåt och sätt upp mål för vad du vill göra efter corona. Att drömma kostar ingenting!
För snart ett år sedan blev kalendern rensad på föreläsningar, grupparbeten och aktiviteter. Istället äger studentlivet nu rum hemma vid dataskärmen och studenter går miste om det sociala livet som annars är en stor del av studenttiden.
– Corona är extra påtagligt för studenter eftersom de till skillnad från äldre inte är lika etablerade i samhället med jobb, boende och familjeliv. Det är skillnad om du lever i en relation men det är det långt ifrån alla studenter som gör. En del har också flyttat till en annan ort för studiernas skull och har varken släkt eller vänner i närheten. Tidsaspekten gör också det hela svårare eftersom ingen vet hur länge vi ska leva med dessa restriktioner, säger Ingrid Gråberg, psykolog.
Prioritera sömnen
En av de största utmaningarna under terminen är att upprätthålla motivationen och vardagens struktur. Många vänder på dygnet när vi inte behöver passa tider på morgonen och det är lätt att bli förslappad. Det gör att regelbunden sömn är otroligt viktigt.
– Att sova ordentligt på natten är a och o för att ha en bra grund för att orka med studierna. Om du fuskar får du sämre förutsättningar för att må bra, säger Ingrid Gråberg.
Sätt upp mål
Att spendera den största delen av sin vakna tid hemma kan vara påfrestande, särskilt om du bor på liten yta. Att regelbundet ta tag i hushållssysslor och bocka av dem från en att göra-lista kan få dig att känna dig mer nöjd.
– Skriv upp ett mål om att exempelvis damma varje tisdag. Försök också att få åtminstone en liten stunds frisk luft och dagsljus varje dag. Sätt både kortsiktiga och långsiktiga mål och kom ihåg att ge dig själv cred för det du gör.
Kanske kan du använda den extra tiden du får nu till att skaffa en ny hobby eller engagera dig i dina medmänniskor.
– Forskning visar att vi mår bra av att hjälpa andra, så om du har ork och tid kan du se över vad det finns för ideella föreningar där du bor. Att hjälpa en granne med att handla gör också gott, tipsar Ingrid Gråberg.
Lyft telefonluren
Det är lätt att fokusera på allt som inte går att göra, istället för det som faktiskt går att genomföra just nu. Ingrid förespråkar det gamla hederliga telefonsamtalet, eftersom det gör att vi släpper fokus från skärmen och de tekniska utmaningarna.
– Passa på att ta en promenad tillsammans med en kompis som bor i en annan stad eller ring en släkting du inte träffat på länge. Att komma bort från skärmen är extra viktigt just nu eftersom en stor del av vår vardag sker just vid datorn.
Kom också ihåg att tiden efter corona kommer att komma. Ingrid tipsar om att sätta upp mål och drömmar för vad du vill göra då.
– Planera en resa eller en fest du ska anordna. Se till att ha saker att se fram emot, säger Ingrid Gråberg.
Text: Sofie Lundmark