×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Studenttips för ökat välmående

2021-02-01

Kultur, sport och fest är vanligtvis givna inslag i studentlivet. Nu står de flesta nöjen på paus och den långa isoleringen till följd av coronapandemin har gjort att studenter mår allt sämre. Psykologen Ingrid Gråberg tipsar om vad du kan göra för att hitta motivation.

Ingrids bästa motivationstips till studenter:

  1. Upprätthåll dina normala vardagsrutiner genom att äta och sova regelbundet.

  2. Fokusera på att hitta de glädjeämnen som finns och sådant som fortfarande går att göra.

  3. Upprätthåll kontakter du har på alla sätt som går. Att ringa någon och samtidigt ta en promenad gör att vi kan fokusera mer på samtalet och samtidigt få frisk luft.

  4. Ta dig tid att börja med en ny hobby eller hjälpa andra.

  5. Planera framåt och sätt upp mål för vad du vill göra efter corona. Att drömma kostar ingenting!

För snart ett år sedan blev kalendern rensad på föreläsningar, grupparbeten och aktiviteter. Istället äger studentlivet nu rum hemma vid dataskärmen och studenter går miste om det sociala livet som annars är en stor del av studenttiden.

– Corona är extra påtagligt för studenter eftersom de till skillnad från äldre inte är lika etablerade i samhället med jobb, boende och familjeliv. Det är skillnad om du lever i en relation men det är det långt ifrån alla studenter som gör. En del har också flyttat till en annan ort för studiernas skull och har varken släkt eller vänner i närheten. Tidsaspekten gör också det hela svårare eftersom ingen vet hur länge vi ska leva med dessa restriktioner, säger Ingrid Gråberg, psykolog.

Prioritera sömnen

En av de största utmaningarna under terminen är att upprätthålla motivationen och vardagens struktur. Många vänder på dygnet när vi inte behöver passa tider på morgonen och det är lätt att bli förslappad. Det gör att regelbunden sömn är otroligt viktigt.

– Att sova ordentligt på natten är a och o för att ha en bra grund för att orka med studierna. Om du fuskar får du sämre förutsättningar för att må bra, säger Ingrid Gråberg.

Sätt upp mål

Att spendera den största delen av sin vakna tid hemma kan vara påfrestande, särskilt om du bor på liten yta. Att regelbundet ta tag i hushållssysslor och bocka av dem från en att göra-lista kan få dig att känna dig mer nöjd.

– Skriv upp ett mål om att exempelvis damma varje tisdag. Försök också att få åtminstone en liten stunds frisk luft och dagsljus varje dag. Sätt både kortsiktiga och långsiktiga mål och kom ihåg att ge dig själv cred för det du gör.

Kanske kan du använda den extra tiden du får nu till att skaffa en ny hobby eller engagera dig i dina medmänniskor.

– Forskning visar att vi mår bra av att hjälpa andra, så om du har ork och tid kan du se över vad det finns för ideella föreningar där du bor. Att hjälpa en granne med att handla gör också gott, tipsar Ingrid Gråberg.

Lyft telefonluren

Det är lätt att fokusera på allt som inte går att göra, istället för det som faktiskt går att genomföra just nu. Ingrid förespråkar det gamla hederliga telefonsamtalet, eftersom det gör att vi släpper fokus från skärmen och de tekniska utmaningarna.

– Passa på att ta en promenad tillsammans med en kompis som bor i en annan stad eller ring en släkting du inte träffat på länge. Att komma bort från skärmen är extra viktigt just nu eftersom en stor del av vår vardag sker just vid datorn.

Kom också ihåg att tiden efter corona kommer att komma. Ingrid tipsar om att sätta upp mål och drömmar för vad du vill göra då.

– Planera en resa eller en fest du ska anordna. Se till att ha saker att se fram emot, säger Ingrid Gråberg.

Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete

Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.  för 8 dagar sedan

Så kommer vi bo och arbeta i framtiden

Pandemin har knappast lämnat någon oberörd, särskilt inte arbetsmarknaden. I en ny rapport som Futurion släppt så undersöker de hur vi ser på att arbeta och bo i framtiden.  för 8 dagar sedan

Så gynnas kvinnliga ledare av distansledarskapet

Pandemin har på olika sätt satt företag och organisationer i gungning och chefer och ledare har onekligen haft pressen på sig att vara än tydligare i sitt ledarskap. Den grupp som bevisligen fått se effekten av kravet på tydligt ledarskap på distans är kvinnliga chefer och ledare enligt Wes Insights undersökning.  för 8 dagar sedan

”Zoomtrötthet” – en ny typ av folksjukdom?

Att arbeta mer digitalt har onekligen många fördelar -både för anställda och arbetsgivare. Men, alltmer vi arbetar på det nya digitala sättet upptäcker vi också nackdelar, inte bara i den fysiska arbetsmiljön och utan även den psykiska. En ny omfattande studie undersöker kring ett fenomen som fått namnet Zoomtrötthet.  för 13 dagar sedan

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb