Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Chef - glöm inte ditt eget lönesamtal

2021-02-04

Som chef är du van att hålla lönesamtal med dina medarbetare och vet hur du ska förbereda dig. Men hur preppar du inför ditt eget lönesamtal med din chef? Visions chefs- och ledarskapsstrateg Jonas Karlsson delar med sig av några tips inför lönesamtalet.

I grund och botten är ditt lönesamtal detsamma som för vilken medarbetare som helst. Syftet är att ge en tydlig bild av hur chefen ser på det utförda arbetet, i relation till vad arbetsgivaren värderar och prioriterar. Inför samtalet gäller det att förbereda sig och med stöd av exempel från konkreta situationer summera hur du löst dina uppdrag, menar Jonas Karlsson.

– För att samtalet ska bli så bra som möjligt behöver du kunna beskriva dina resultat
och visa hur du under året har bidragit till verksamhetens mål. Det kräver att du som chef har en tydlig bild av förväntningarna på dig och vilka lönekriterier för chefer som gäller på din arbetsplats, säger Jonas.

Under samtalet med din chef är det viktigt att stämma av hur det senaste året har gått. Vad har fungerat bra och finns det något som hade kunnat göras annorlunda? Jonas lyfter fram tre saker som kan vara särskilt betydelsefulla i ditt lönesamtal:

 1. Problemlösning
  Som chef hanterar du ständigt oförutsedda händelser. Sådana situationer behöver lyftas fram och synliggöras, eftersom det inte alltid är säkert att din chef lägger märke till hur akutsituationer hanterats. Ge konkreta exempel på kritiska situationer du löst.

 2. Förmågan att leda
  Ditt jobb handlar om att leda och ta ansvar för andras prestationer. Hur du arbetar med att involvera och stötta medarbetarna behöver därför komma fram under samtalet. Hit hör också frågor som arbetsmiljö och hur väl du som ledare lyckas skapa en miljö där medarbetarna trivs och mår bra.

 3. Utveckla och förnya
  I ett chefsuppdrag ligger vanligtvis uppgiften om att utveckla verksamheten. Förnyelseprocesser tar tid och det är sådant som den egna chefen ibland inte ser förrän det är klart. Därför är det viktigt att under lönesamtalet lyfta fram det som är påbörjat men som kanske inte ännu gett några konkreta resultat.

Kontinuerliga avstämningar

Hur dialogen med chefen ser ut kan skilja mycket beroende på arbetsplats. Jonas konstaterar att det tyvärr är vanligt att chefer upplever att deras eget lönesamtal hastas över och ibland helt uteblir.

– Så ska det inte vara. Ditt lönesamtal kan vara det enda tillfället som chefslönerna verkligen hamnar i fokus, mycket annat tenderar att handla om medarbetarnas. Det bästa är om avstämningar kan ske kontinuerligt och inte begränsas till några gånger per år. Om du har frågor om lön för dig som chef kan du prata med ditt lokala Visionsombud eller ringa till Chef Direkt så hjälper vi dig vidare, säger Jonas.

Snabb checklista inför lönesamtalet

 • Skriv ner vad som hänt sedan förra lönesamtalet. På vilket sätt har du och verksamheten utvecklats?

 • Ta reda på vilka lönekriterier som gäller på din arbetsplats, så att du har koll på hur dina insatser bedöms.

 • Undersök den generella löneutvecklingen för chefer med liknande arbetsuppgifter. Du kan också diskutera lönefrågor med dina chefskollegor.

 • Säkerställ att den chef du pratar med under lönesamtalet har befogenhet att sätta din lön. Tänk att lönesamtalet är just ett samtal, där målet är att ni båda ska komma överens.

 • Utöver högre lön kan du begära andra förmåner, såsom kortare arbetstid eller fler lediga dagar. Chef Direkt kan ge goda råd och tips.

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss