Coronapandemin har förändrat arbetsmarknaden på många sätt. Flera rekryteringar har pausats och medan vissa branscher skriker efter personal har andra branscher låg efterfrågan på ny kompetens. Den stora osäkerheten kring när pandemin är över gör det svårt både för kandidater och arbetsgivare att sia om framtiden. Ett bra tips för jobbsökare är därför att höra av dig till olika företag du är intresserad av.
– Fråga vart de är på väg och hur corona har drabbat dem. Be dem berätta om vilka roller de ser att de kommer att ha behov av om några år och inte bara i det akuta skedet, säger Erik Fors Andrée, vd på Go Monday, Visions karriärpartner.
Om du precis är på väg ut på arbetsmarknaden och din bransch står på paus tipsar Erik om att se över möjligheterna att läsa fler kurser för att nischa dig ännu mer.
– Försöka tajma ditt intåg på arbetsmarknaden, om det går. Kommer du in i det läget då proppen släpper har du bättre förutsättningar att få ett jobb du trivs med.
Lista dina drömarbetsgivare
Att göra en så riktad jobbansökan som möjligt är viktigt oavsett om det råder en pandemi eller inte. Erik tipsar om att skriva en lista på intressanta arbetsgivare i prioritetsordning.
– Undersök allt ifrån kultur, ledarskap och framtida utmaningar till hur företagets struktur passar dig. Fundera också över vilken roll du vill ha. Är du insatt och har en plan kommer det att märkas på din ansökan som då sticker ut ännu mer.
Testkör tekniken
Corona har gjort att många arbetsintervjuer nu sker på distans. Att förbereda sig är a och o, framförallt genom att fundera över vilket budskap du vill föra fram under intervjun.
– Tänk på vad du vill att rekryteraren ska ha för känsla när intervjun är över. Testa också den tekniska utrustningen i god tid. Ring en vän i förväg och testa dig fram med kamera, headset och ljus så att du vet vad som fungerar bäst. På så sätt slipper du också en del av nervositeten inför intervjun, säger Erik.
Ny på jobbet i coronatider
Corona har gjort det extra svårt att vara ny på jobbet eftersom många arbetar hemifrån. Att göra sin första dag på ett nytt jobb – fast hemma vid sitt eget köksbord – är förstås en annorlunda situation.
– Den sociala dimensionen är den svåraste faktorn och på distans kan det vara svårt att komma in i gemenskapen. Det klassiska verktyget telefonsamtalet fungerar dock fortfarande utmärkt, så ring din nya chef eller dina nya kollegor och ta alla möjligheter du kan att lära känna de du kommer att jobba med. Det finns ingen quickfix på problemet men tänk på att den tid vi går igenom nu är tillfällig.
Tiden efter corona
Ett av de förändrade arbetssätt som Erik hoppas kommer bestå även efter pandemin är de nya digitala möjligheterna som tagit rejäla språng under 2020.
– Att jobba mer i chattverktyg och ta vissa möten via länk är ett viktigt steg mot att luckra upp 9-17-jobbet. Digitala arbetssätt gör det möjligt att bo på en ort och jobba på en annan, vilket öppnar upp arbetsmarknaden ännu mer. Många nya spännande verksamheter kommer också att starta i kölvattnet av corona så var uppmärksam och sätt dig in i aktörer som är på uppgång, säger Erik.
Ibland är det lätt att dra ut på saker, särskilt i kristider. Det gäller framförallt de som inte trivs så bra på jobbet.
– En del tänker att de ska vänta ut situationen men det är sällan en bra strategi. Vänta inte, trivs du inte på jobbet så sök dig vidare eller vidareutbilda dig. Nu är ett utmärkt tillfälle att se över din egen karriär.
Eriks fem bästa jobbsökartips:
- Vidareutbilda dig för att nischa din utbildning. Sticker du ut i rekryteringen är chansen större att rekryteraren uppmärksammar just dig.
- Skriv en lista på drömarbetsgivare. Hör av dig till dem och ta reda på så mycket information som möjligt.
- Förbered dig inför intervjun – oavsett om den är fysisk eller digital. Testkör tekniken, klä dig som andra på företaget och om ni ses digitalt, välj en bra kamerabakgrund.
- Gör research på vilka branscher och företag som är på gång efter corona. Är du på tå kan du hitta många spännande företag.
- Våga sök jobb på andra orter än där du bor. De digitala möjligheterna gör att vi kan bo på ett ställe och jobba på ett annat.