Allt fler har återgått till det normala arbetslivet igen men när mutationer dyker upp och nya rekommendationer införs så är det återigen en vinglig balansgång mellan individers rättigheter och smittsäkra verksamheter. Och i ljuset av de nya rekommendationerna tillsammans med det införda vaccinpasset är det svårt att veta vad som faktiskt gäller på arbetsplatserna.
En fråga som är väldigt svår att svara på är just frågan kring huruvida en anställd kan förlora sitt jobb om hen inte vaccinerar sig. Detta beror på att ett sådant dilemma inte ännu prövats i en domstol.
– I extremfallen så vet vi inte om anställningen kan bestå, för arbetsgivaren har inte bara ett arbetsmiljöansvar för dig som individ och dina kollegor utan också för säkerheten i yrket, för patienter och brukare. Om en ovaccinerad utsätter patienter för risker måste arbetsgivaren göra en avvägning, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på Vision. *
Däremot så finns det inte tillräckligt med belägg för att arbetsplatser är beroende av vaccinerade personer för att kunna fungera. Detta tyder på att arbetsgivare varken kan eller behöver kräva att de anställda vaccinerar sig.
Vanligaste frågorna just nu
Kan arbetsgivaren kräva att en anställd ska vaccinera sig?
Nej, en arbetsgivare kan inte kräva att anställda ska vaccinera sig. Det är inte ett brott mot anställningsavtalet att inte vaccinera sig.
Kan en arbetsgivare fråga en anställd/blivande anställd om den är vaccinerad mot Covid-19?
Arbetsgivaren kan vid en anställningssituation eller under pågående anställning ställa frågan om en arbetstagare/blivande anställd är vaccinerad. Den anställde är däremot inte skyldig att svara på denna eller andra frågor om sin hälsa så länge det inte handlar om en pågående sjukdom/rehabilitering eller om annat, så som till exempel läkarundersökningar, finns föreskrivet i kollektivavtal.
Kan en anställd bli avstängd pga. att hen inte vill vaccinera sig?
Avstängning kräver stöd i kollektivavtal. Kontrollera därför i kollektivavtalet vad som gäller. I verksamheter där smittskyddet är speciellt viktigt kan en avstängning enligt kollektivavtal bli aktuell. Om en arbetsgivare överväger att stänga av en arbetstagare måste arbetsgivaren ha en överläggning med Vision före avstängningen. Arbetsgivaren ska även betala lön vid en sådan avstängning.
Kan en anställd bli omplacerad pga. att hen inte vill vaccinera sig?
Arbetsgivaren kan göra bedömningen att ett vaccinationsskydd är obligatoriskt för arbete i viss verksamhet, och att den som saknar lämplig immunitet därför tillfälligt kan behöva omplaceras till en annan verksamhet. Detta kan ske med anledning av skyddsaspekter för den ovaccinerade eller utifrån att andra behöver skyddas.
Kan arbetsgivare kräva vaccination som ett villkor för fortsatt anställning?
Nej, det är inte Visions uppfattning. Observera däremot att frågan ännu inte är prövad i domstol. I de fall där det är motiverat kan omplacering övervägas. Visions uppfattning är att anställningen inte ska kunna av avslutas med anledning av att den anställde är ovaccinerad.
Arbetsgivaren är bekymrad över en låg vaccinationsgrad hos personalen och vill vidta åtgärder. Vad kan arbetsgivaren göra?
Vaccination ska inte kunna påtvingas någon. Detta hindrar däremot inte att arbetsgivaren, gärna i samråd med Vision lokalt, vidtar åtgärder för att underlätta för de anställda att vaccinera sig eller informerar de anställda om vaccination. Till exempel kan möjligheten att vaccinera sig på arbetstid diskuteras.
Har du fler frågor angående vaccin och din arbetsplats, kontakta Vision Direkt på 0771 44 00 00.
*Källa: Tidningen Vision