Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

”Zoomtrötthet” – en ny typ av folksjukdom?

2021-04-23

Att arbeta mer digitalt har onekligen många fördelar -både för anställda och arbetsgivare. Men, alltmer vi arbetar på det nya digitala sättet upptäcker vi också nackdelar, inte bara i den fysiska arbetsmiljön och utan även den psykiska. En ny omfattande studie undersöker kring ett fenomen som fått namnet Zoomtrötthet.

Zoomtrötthet är enligt forskaren Géraldine Fauville ett begrepp som beskriver den trötthet en person eventuellt kan uppleva på grund av ett jobbschema som domineras av videomöten. I enkätstudien som Fauville och hennes forskarteam tagit fram deltog 10 000 personer över hela världen.

Fauvilles forskarkollega professor Jeremy Bailenson har i tidigare forskning kartlagt fyra aspekter av videomöten som gör att personer kan drabbas av Zoomtrötthet:

  1. Känslan av att vara fysiskt fångad under mötet. I ett mötesrum eller i ett telefonmöte har du som deltagare en större frihet att röra dig. Men i ett videomöte begränsas din rörelsefrihet på grund av kamerans position.
  2. Känslan av att alla stirrar på dig och invaderar din personliga sfär. I ett fysiskt möte så isoleras uppmärksamheten till dig när du har ordet medan det i ett videomöte kan kännas som att alla stirrar på just dig konstant under ett videomöte.
  3. Ökad kognitiv ansträngning för att tolka och uttrycka kroppsspråk. När du träffar en kollega på kontoret har du lättare att uppfatta och förstå din kollegas kroppsspråk och vice versa. Under ett videomöte däremot så behöver du anstränga dig för att tydliggöra saker din kollega/dina kollegor kan förbise – exempelvis när du vill ha ordet.
  4. Den så kallade spegeleffekten. Du ser dig själv konstant i de allra flesta videomötesverktyg vilket kan påverka dig väldigt mycket. Människor tenderar att bli mer självkritiska ju mer de ser på sig själva.

Kvinnor drabbas i större utsträckning än män

Det är allt vanligare att kvinnor drabbas av Zoomtrötthet än män. Detta beror i huvudsak på punkt 1, 2 och 4 ovan. Däremot så har män och kvinnor lika många videomöten under en arbetsdag. En förklaring som framgår i Fauvilles forskning är att kvinnor tenderar däremot att ha längre videomöten och därmed också kortare pauser emellan. Det som forskningen också visar är att personliga egenskaper spelar en stor roll i hur du kan drabbas av Zoomtrötthet eller inte. Exempelvis, personer med en extrovert personlighet eller som är lugna och stabila i humöret upplever inte Zoomtrötthet i samma utsträckning som personer som är introverta eller oroliga.

Vad kan minska Zoomtrötthet?

Enligt Fauville finns det metoder för att minska risken för Zoomtrötthet och att det handlar om att arbeta med dem på olika nivåer.

Tips på vad du själv kan göra är att:

  • Stäng av ”self view”-läget. Vissa mötesplattformar har funktionen att du kan stänga av möjligheten att se dig själv medan dina möteskollegor fortsatt kan se dig.
  • Undvik att ha mötesplattformens fönster i fullskärm och försök att istället minska dess fönsters storlek. Detta för att minska möteskollegornas ansikten.
  • För din rörlighet, be din arbetsgivare om ett ståbord eller investera i ett själv. Det kommer underlätta behovet av att röra på sig.
  • Skapa distans mellan dig själv och din datorskärm genom att ha ett externt tangentbord. Det tillåter att du kan sitta på ett längre avstånd.
  • Om du har möten där videofunktionen inte är av största vikt – ha inte på den. Det kan underlätta att hoppa över det då och då!

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar