Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

warning icon

Systemunderhåll

Det viktigaste du behöver veta inför din semesterplanering

2021-04-21

Sommaren närmar sig med stormsteg och snart är det dags att planera för sin semester. I den här artikeln så svarar vi på de vanligaste frågorna som ställs i samband med detta.

Hur lång sammanhängande semester har jag rätt till?

Semesterlagen ger dig rätt till 25 dagar semester per år. Många kollektivavtal, som Vision har förhandlat fram, ger dig dessutom fler semesterdagar. Hur många semesterdagar du har beror alltså på var du är anställd och vilket kollektivavtal som gäller.

Kan jag bestämma själv när jag vill ha semester?

Du kan inte själv bestämma exakt när du ska ta semester. Arbetsgivaren avgör när du får din semester. Men arbetsgivaren är skyldig att i god tid ge dig möjlighet att tala om när du vill ha semester, och måste ta hänsyn till att du har rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren (juni, juli, augusti). Om arbetsgivaren vill förlägga din sommarsemester till maj eller september behöver det förhandlas med Vision.

När måste min chef lämna besked om min ledighet?

Om inte ditt kollektivavtal har en annan regel säger semesterlagen att om din chef väljer att förlägga din semester till andra datum än vad du har ansökt om så ska du få besked senast två månader innan ledighetens början. Om du inte får besked ska du inte ta för givet att din semester är beviljad - utan ta då kontakt med din chef.

Om du är medlem i Vision och jobbar på en kommun eller region så finns en överenskommelse om detta i ditt kollektivavtal. Kortfattat kan man säga att avtalet säger att Vision och arbetsgivaren ska komma överens lokalt om hur tidsplanen ska se ut, och att Vision ska ges möjlighet att komma med input till planeringen i enlighet med MBL (medbestämmandelagen). 

Kan min chef återkalla beviljad semester?

Huvudregeln är att en semester som beviljats gäller. För att arbetsgivaren ska kunna ändra en beviljad semester utan att bli skadeståndsskyldig måste arbetsgivaren ha fog för ändringen. Om arbetsgivaren har haft fog för att ändra semestern måste bedömas från fall till fall.

När har chefen rätt att avbryta semestern?

Det måste finnas synnerliga skäl för att din chef ska ha rätt att avbryta din semester. Ett exempel på synnerligt skäl är att nästan alla på arbetsplatsen blivit sjuka och att händelsen varit oförutsägbar. Man kan till och med bli tvungen att resa hem från Mallorca eller stugan i fjällen om verksamheten kräver det. Arbetsgivaren får då stå för extra kostnader som uppstår på grund av det.

Måste jag ha mobilen på semestern?

Du har ingen skyldighet att vara tillgänglig för arbetsgivaren och svara i telefon eller på mejl under semestern.

Har du fler frågor?

Välkommen att kontakta Vision Direkt på 0771 44 00 00!

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar