Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete
2021-04-28
Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.
Det enformiga arbetet framför en skärm är numer mångas verklighet. Distansarbete har gjort att belastningen på hjärnan har ökat under coronapandemin, dels eftersom jobbet vid datorn är monotont och dels eftersom arbetet aldrig bryts av med sociala inslag som en pratstund eller kaffekopp med kollegorna.
Vårt kognitiva beteende
Hjärnans förmåga att tänka, planera och komma ihåg saker är sådant som hör till våra kognitiva funktioner. Några särskilt kognitivt krävande arbetsuppgifter kan vara att hålla koncentrationen och växla fokus, hålla många saker i arbetsminnet och att lära oss nya saker. Just på grund av att vi jobbar allt mer digitalt idag är det lätt att vi börjar göra flera saker samtidigt, vilket i sig ökar den kognitiva belastningen.
Det kan ta upp till en halvtimme att återfå koncentrationen igen efter att vi blivit avbrutna av mejlens plingande eller notiser om datorns nödvändiga uppdateringar. En ohälsosam kognitiv överbelastning kan leda till att vi får svårt att planera, tänka kreativt och koncentrera oss. Dessutom ökar risken för att vi fattar dåliga beslut och drabbat av utmattningssymptom och psykisk ohälsa. Därför är det viktigt att se över sin digitala arbetsmiljö och prioritera den på samma sätt som den fysiska arbetsmiljön.
Tips till dig som jobbar hemma
- Ta regelbunden paus från skärmen. Slappna av eller rör på dig, men undvik att titta på skärmen för en stund för att ge hjärnan lite andrum.
- Kolla inte på mobiltelefonen mer än nödvändigt. Ett tips är att att stänga av färgerna i din mobil för att minska intrycken. Stäng också av notiser från mejlen när du jobbar med uppgifter som kräver din fulla koncentration.
- Gör en sak i taget. Om möjligt, välj ut en uppgift och gör färdigt den innan du påbörjar nästa.
- Planera din dag och schemalägg arbetstiden för olika arbetsuppgifter.
- Under digitala möten – försök att inte jobba med annat utan fokusera istället på det som sägs.
- Stäng av kameran när den inte behövs och försök att fokusera blicken på något annat än skärmen.
- Ha en att göra–lista nära till hands. Där kan du skriva ner dina uppgifter så att du inte behöver ha allting i huvudet.
Arbetsgivaren bär arbetsmiljöansvaret
På organisatorisk nivå behöver arbetsgivare bland annat undersöka om det är tydligt vad alla arbetstagare måste göra, hur de ska prioritera och vilket stöd som finns. Mycket av detta blir extra viktigt när de fysiska, dagliga träffarna med chefer och kollegor saknas eller är mycket begränsad.
Det kan du som är chef göra:
- Prata med dina medarbetare - hur stor är den kognitiva belastningen?
- Se till så att belastningen på koncentration hos medarbetarna är rimlig.
- Säkerställ en god digital arbetsmiljö, börja med en digital skyddsrond.
- Ge medarbetare tillräckligt med tid att lära sig nya saker.
- Ge enkla och tydliga instruktioner.
- Skapa tydlighet kring prioriteringar mellan arbetsuppgifter när det blir mycket.
- Inför mötesfria dagar.
- Kom överens om rutiner i era kommunikationskanaler – hur snabbt förväntas man svara?
Säkerställ också att det finns tydliga kontaktvägar för medarbetare som upplever att de behöver hjälp eller stöd när de jobbar på distans. Tänk på att det är arbetsgivaren som alltid har arbetsmiljöansvaret, oavsett om jobbet utförs på kontoret eller hemifrån.
Text: Sofie Lundmark
Läs mer på Arbetsmiljöverket