Så bemöter du rasism på jobbet
2021-04-15
För oss är det viktigt att du mår bra på jobbet. Därför jobbar Vision aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Så här kan du som medarbetare bemöta rasism på jobbet och bidra till en arbetsplats för alla.
Oavsett om det är du eller någon annan som utsätts för rasism på din arbetsplats kan du vara med och bidra till förändring. Det kan till exempel handla om dina ordval och handlingar som baseras på dina fördomar. Det kan också handla om att du inte agerar när en rasistisk situation uppstår.
Utbilda dig i rasism och vad det egentligen är
På ett väldigt enkelt sätt kan du idag, bland annat via sociala medier, utbilda dig själv i ämnet rasism genom att exempelvis följa personer och konton som belyser rasism på olika sätt. Många antirasism-konton belyser rasistiska företeelser i samhället i stort som personer som tillhör vithetsnormen inte har en aning om just på grund av att de är vita. Det är en ögonöppnare för många och ett ovärderligt verktyg!
Reflektera kring hur du agerar och tänker på grund av dina fördomar och vanor
Vad för sorts tankar har du egentligen kring en person som har en annan etnisk härkomst än du själv? Tänker du exempelvis att en person troligen är på ett visst sätt tack vare hens ursprung, religion eller kanske båda? Fråga dig själv varför du tänker så och identifiera vart dina fördomar kommer ifrån. Du kommer med största sannolikhet inse att dina belägg inte är fakta.
Säg ifrån
Om du befinner dig i en situation där rasism uppstår, antingen om en kollega blir direkt utsatt eller indirekt skadad genom ”skämt”, fördomar med mera - säg ifrån. Genom att du tydligt säger ifrån och påvisar att vissa beteenden och ord inte är acceptabelt bidrar du till ett klimat där intoleranta åsikter som direkt skadar andra minskar – en arbetsplats för alla alltså. Kom ihåg att alltid kontakta polis om situationen kräver det! Om du inte känner dig bekväm eller förberedd att säga ifrån i stunden, ta kontakt med personen i fråga i efterhand eller berätta för din chef vad som hänt och be hen ta det vidare.
Se över din jargong
Vad är egentligen okej att säga på jobbet? Genom att arbeta medvetet med mångfald på arbetsplatsen ökar både öppenhet och respekten för varandra. Diskrimineringslagen är en viktig del i arbetet. Det förebyggande arbetet, de så kallade aktiva åtgärderna, är en förutsättning för att skapa en arbetsplats för alla. Det är också något som arbetsgivaren är skyldig att arbeta med, tillsammans med facket.
Om du utsätts för rasism på din arbetsplats så kan du vända dig till ditt lokala skyddsombud eller ringa till Vision Direkt för att få stöd och hjälp.
Kontakta Vision