Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Så bemöter du rasism på jobbet

2021-04-15

För oss är det viktigt att du mår bra på jobbet. Därför jobbar Vision aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Så här kan du som medarbetare bemöta rasism på jobbet och bidra till en arbetsplats för alla.

Oavsett om det är du eller någon annan som utsätts för rasism på din arbetsplats kan du vara med och bidra till förändring. Det kan till exempel handla om dina ordval och handlingar som baseras på dina fördomar. Det kan också handla om att du inte agerar när en rasistisk situation uppstår. 

Utbilda dig i rasism och vad det egentligen är
På ett väldigt enkelt sätt kan du idag, bland annat via sociala medier, utbilda dig själv i ämnet rasism genom att exempelvis följa personer och konton som belyser rasism på olika sätt. Många antirasism-konton belyser rasistiska företeelser i samhället i stort som personer som tillhör vithetsnormen inte har en aning om just på grund av att de är vita. Det är en ögonöppnare för många och ett ovärderligt verktyg!

Reflektera kring hur du agerar och tänker på grund av dina fördomar och vanor
Vad för sorts tankar har du egentligen kring en person som har en annan etnisk härkomst än du själv? Tänker du exempelvis att en person troligen är på ett visst sätt tack vare hens ursprung, religion eller kanske båda? Fråga dig själv varför du tänker så och identifiera vart dina fördomar kommer ifrån. Du kommer med största sannolikhet inse att dina belägg inte är fakta.

Säg ifrån
Om du befinner dig i en situation där rasism uppstår, antingen om en kollega blir direkt utsatt eller indirekt skadad genom ”skämt”, fördomar med mera - säg ifrån. Genom att du tydligt säger ifrån och påvisar att vissa beteenden och ord inte är acceptabelt bidrar du till ett klimat där intoleranta åsikter som direkt skadar andra minskar – en arbetsplats för alla alltså. Kom ihåg att alltid kontakta polis om situationen kräver det! Om du inte känner dig bekväm eller förberedd att säga ifrån i stunden, ta kontakt med personen i fråga i efterhand eller berätta för din chef vad som hänt och be hen ta det vidare. 

Se över din jargong
Vad är egentligen okej att säga på jobbet? Vision har tagit fram ett jargongtest som tar pulsen på dig och dina fördomar, testa din jargong här.

Genom att arbeta medvetet med mångfald på arbetsplatsen ökar både öppenhet och respekten för varandra. Diskrimineringslagen är en viktig del i arbetet. Det förebyggande arbetet, de så kallade aktiva åtgärderna, är en förutsättning för att skapa en arbetsplats för alla. Det är också något som arbetsgivaren är skyldig att arbeta med, tillsammans med facket.

Om du utsätts för rasism på din arbetsplats så kan du vända dig till ditt lokala skyddsombud eller ringa till Vision Direkt på 0771 44 00 00 för att få stöd och hjälp!

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar