Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig som är tjänsteman inom kommun, region, kyrkan och bolag kopplat till välfärden.

Medlemskapet i Vision

Är Vision rätt för dig?

A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Du får en faktura på medlemsavgiften varje månad. Om du är ansluten till Kivra kommer fakturan dit. Från den dagen ditt medlemskap börjar gälla kan du anmäla autogiro eller e-faktura via Mina sidor. Har du ett framtida medlemskap behöver du göra det via din internetbank i stället.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, förutsatt att du är bosatt och folkbokförd i Sverige. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

  • Kollegor samtalar om en arbetsplats för alla.

Så bemöter du rasism på jobbet

2021-04-15

För oss är det viktigt att du mår bra på jobbet. Därför jobbar Vision aktivt för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Så här kan du som medarbetare bemöta rasism på jobbet och bidra till en arbetsplats för alla.

Oavsett om det är du eller någon annan som utsätts för rasism på din arbetsplats kan du vara med och bidra till förändring. Det kan till exempel handla om dina ordval och handlingar som baseras på dina fördomar. Det kan också handla om att du inte agerar när en rasistisk situation uppstår. 

Utbilda dig i rasism och vad det egentligen är

På ett väldigt enkelt sätt kan du idag, bland annat via sociala medier, utbilda dig själv i ämnet rasism genom att exempelvis följa personer och konton som belyser rasism på olika sätt. Många antirasism-konton belyser rasistiska företeelser i samhället i stort som personer som tillhör vithetsnormen inte har en aning om just på grund av att de är vita. Det är en ögonöppnare för många och ett ovärderligt verktyg!

Reflektera kring hur du agerar och tänker på grund av dina fördomar och vanor

Vad för sorts tankar har du egentligen kring en person som har en annan etnisk härkomst än du själv? Tänker du exempelvis att en person troligen är på ett visst sätt tack vare hens ursprung, religion eller kanske båda? Fråga dig själv varför du tänker så och identifiera vart dina fördomar kommer ifrån. Du kommer med största sannolikhet inse att dina belägg inte är fakta.

Säg ifrån

Om du befinner dig i en situation där rasism uppstår, antingen om en kollega blir direkt utsatt eller indirekt skadad genom ”skämt”, fördomar med mera - säg ifrån. Genom att du tydligt säger ifrån och påvisar att vissa beteenden och ord inte är acceptabelt bidrar du till ett klimat där intoleranta åsikter som direkt skadar andra minskar – en arbetsplats för alla alltså. Kom ihåg att alltid kontakta polis om situationen kräver det! Om du inte känner dig bekväm eller förberedd att säga ifrån i stunden, ta kontakt med personen i fråga i efterhand eller berätta för din chef vad som hänt och be hen ta det vidare. 

Se över din jargong

Vad är egentligen okej att säga på jobbet? Genom att arbeta medvetet med mångfald på arbetsplatsen ökar både öppenhet och respekten för varandra. Diskrimineringslagen är en viktig del i arbetet. Det förebyggande arbetet, de så kallade aktiva åtgärderna, är en förutsättning för att skapa en arbetsplats för alla. Det är också något som arbetsgivaren är skyldig att arbeta med, tillsammans med facket.

Om du utsätts för rasism på din arbetsplats så kan du vända dig till ditt lokala skyddsombud eller ringa till Vision Direkt för att få stöd och hjälp.

Kontakta Vision

Nyheter

Till arkivet

Hur kan vi hjälpa dig?

Hitta svaret på din fråga

Frågor och svar

Ställ en fråga om ditt medlemskap

Starta chattbot

Kontakta oss istället

Kontakta oss