Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Projektifiering – en effekt av riktade statsbidrag

2021-04-09

Samhällets demografiska förändringar påverkar den offentliga förvaltningen på alla nivåer. I masteruppsatsen ”Riktade statsbidrag & projektifiering: När politik blir till ekonomisk styrning” undersöker Johanna Jonsson statsbidragens effekter och konsekvenser för kommuner. Uppsatsen tilldelas i år Visions samhällsvetarstipendium.

Med riktade statsbidrag får kommuner och regioner ett ekonomiskt bidrag för att utveckla vissa öronmärkta områden. Många fördelar i teorin – men i praktiken finns en del problematik. Flera utredningar och myndighetsrapporter pekar ut riktade statsbidrag som ett hinder för kommuner att effektivisera sig, något som blir allt mer aktuellt med trycket från en befolkning som blir allt yngre och äldre. Ändå har det skett förvånansvärt lite forskning på området, vilket gjorde att Johanna Jonsson fick upp intresset för ämnet.

För att få en helhetsbild av riktade statsbidrag och dess konsekvenser har Johanna genomfört kvalitativa intervjuer av sammanlagt tio tjänstemän på departementsnivå, myndighetsnivå och kommunal nivå. Det kompletterades med en enkät till kommunpolitiker.

– Intervjuerna visade att arbetet med riktade statsbidrag innebär en mängd utmaningar. Det kräver en vana av att arbeta i projekt och möjlighet till att ständigt bevaka vilka projektmedel som finns att söka. Där har större kommuner ofta mer resurser att hantera det arbetet och den administrativa processen för att få bidrag, jämfört med mindre kommuner. Dock upplever både större och mindre kommuner en svårighet att hantera ryckigheten med statsbidragen, säger Johanna Jonsson.

Dold projektifiering

Riktade statsbidrag är ett starkt men kortsiktigt styrmedel. Det leder till att en allt större del av arbetet i offentlig förvaltning sker i projekt, även om det inte alltid är tydligt uttalat. Projektifieringen är därmed många gånger dold, särskilt inom skolan. Många skolor jobbar i vad som utifrån kallas projekt, men själva kallar man det inte projekt vilket leder till ökad frustration och otydlighet för medarbetarna. En annan problematik är att riktade statsbidrag är ett attraktivt styrmedel för politiker.

– Om det exempelvis har gjorts en PISA-undersökning där det visar sig att mattekunskaperna är låga så är det lätt för politiker att sätta in ett statsbidrag på 100 miljoner kronor för att bemöta det. Det visar på handlingskraft från politikernas sida men när det sedan ska fördelas på alla kommuner blir det inga stora summor och generar dessvärre ingen långsiktighet.

Ett relevant ämne på många sätt

Johannas uppsats fångade juryns intresse dels eftersom det bidrar till diskussionen om de riktade statsbidragen i stort, men också eftersom det är relevant att diskutera hur kommunala tjänstepersoner kan hantera det konkreta arbetet med bidragen. Vinsten av Visions samhällsvetarstipendium om 20 000 kronor kom som en positiv men glad överraskning.

– Det känns jättekul! Väldigt roligt att min uppsats uppskattas, det visar att det är ett aktuellt ämne. Jag hoppas också att vinsten av stipendiet bidrar till att fler blir intresserade av att studera riktade statsbidrag och statens ekonomiska styrning av kommunerna då det behövs mer forskning på området, säger Johanna Jonsson.

Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar