Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Ett ledarskap i förändring till följd av coronakrisen

2021-04-09

Coronapandemin har på många sätt reformerat vårt sätt att arbeta, inte minst när det gäller ledarskap. Hur kommunikationen mellan ledare och medarbetare förändrats till följd av pandemin är ämnet för årets vinnande uppsats av Visions ledarskapsstipendium, som i år tilldelas Julia Dahl och Ottilia Rääf Nilsson.

Det senaste året har inneburit stora förändringar i arbetssättet för de flesta verksamheter. Distansarbete är ett faktum vilket innebär många utmaningar för såväl ledare som medarbetare. I kandidatuppsatsen Ledarskap under Covid-19 – en kvalitativ studie om hur offentliga ledare kommunicerar vid en kris som kräver distans tittar Julia Dahl och Ottilia Rääf Nilsson närmare på hur ledarskapet påverkats under rådande pandemi.

– Utgångspunkten är att vi ville undersöka om kommunikationen mellan ledare och medarbetare har påverkats av pandemin och distansarbete samt på vilket sätt. Vi såg bland annat att det främst är distansarbetet som haft en stor påverkan på ledarskapet snarare än viruset i sig, berättar Julia Dahl.

Intervjuade Göteborgs stad

Uppsatsen skrevs under höstterminen 2020 när Julia Dahl och Ottilia Rääf Nilsson studerade sista terminen vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.

– När vi skulle välja uppsatsämne var världen några månader in i coronapandemin och vi ville undersöka något som var både aktuellt och har en stor påverkan på ledarskap i offentliga verksamhet. Vi valde därför att intervjua offentliga ledare och medarbetare i Göteborgs Stad då det är en stor kommun med många offentliga ledare på olika nivåer, säger Ottilia Rääf Nilsson.

Inledningsvis skickade Ottilia och Julia ut en förfrågan till Göteborgs stads olika förvaltningar för att hitta medarbetare och ledare som jobbar på distans. Slutligen valdes 18 respondenter från åtta olika verksamheter ut för intervju.

– Vi hade ingen aning om hur många som skulle tacka ja men vi fick snabbt många intresserade. Göteborgs stad har varit väldigt positiva till att delta vilket är väldigt roligt, berättar Julia Dahl.

Både ris och ros till distansarbete

Resultatet från intervjuerna visar bland annat att den vardagliga kommunikationen och den spontana möteskontakten har minskat när det inte går att ses på samma sätt som tidigare. Ledarna har till följd av krisen behövt anpassa sitt ledarskap, främst i form av ökad tydlighet och stöd till sina medarbetare.

– Personligen hade jag förväntat mig att människor skulle bli mer påverkade av själva situationen kring viruset men det var främst distansarbete och den psykosociala arbetsmiljön som utgjorde den största förändringen, säger Ottilia Rääf Nilsson.

Samtidigt som distansarbetet haft en stor påverkan på mångas psykosociala arbetsmiljö finns också många positiva faktorer med distansarbete. Några upplever att de får mer gjort när arbetet flyter på utan spontana avbrott.

– Kring själva arbetssituationen såg vi inte så stora förändringar utan där var de flesta väldigt positiva. Arbetet har för många kunnat fortgå precis som vanligt. Det överraskade mig, att det fanns både positiva och negativa aspekter med distansarbete under pandemin, säger Julia Dahl.

Vinsten: 20 000 kronor

Eftersom ämnet är högaktuellt och bidrar till viktiga insikter i coronapandemins effekter på ledarskapet tilldelas uppsatsen Visions ledarskapsstipendium om 20 000 kronor.

– Det känns jätteroligt och upplyftande, det är en bekräftelse på att ämnet är intressant för fler att ta del av. Vi hade väldigt roligt när vi skrev, därför känns det så kul att jobbet blir uppskattat, säger Ottilia Rääf Nilsson.

Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar