×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kom över känslan av otillräcklighet

2020-09-21

Känner du dig otillräcklig på jobbet? För att övervinna den känslan behöver du bli ­med­veten om att den sitter i huvudet, och att det går att ­förändra dina tankar.

En av många anledningar till att vi kan känna oss som en bluff, trots att vi inte är det, är bristen på reflektion. Det menar Helena Furmarker. Hon är ledarskapscoach och förklarar att utebliven reflektion leder till att vi inte förstår att vi faktiskt klarar av de flesta saker vi ställs inför i arbetslivet.

Hon menar att dåtidens jägarsamhällen var tvungna att använda sig av reflektion för att veta vilka strategier som fungerade och vad som kunde göras bättre till nästa gång. Tiden vi i dag får över som skulle kunna användas till reflektion går exempelvis i stället ofta till att skrolla i telefonen.

– När vi reflekterar över vårt arbete medvetandegör vi vår egen förmåga. Då kan vi inför varje ny situation vi ställs inför gå tillbaka och minnas vad vi klarade av sist, säger Helena Furmarker.

Genom att koppla våra prestationer till specifika egenskaper tydliggör vi också för oss själva att det inte är yttre omständigheter som avgör huruvida vi klarar av det vi åtar oss.

– Vi kan exempelvis tänka ”jag är en driven person, och därför klarade jag av den här utmaningen”, säger Helena Furmarker.

För att komma ur bluffkänslan behöver vi också sluta att jämföra oss med andra.

– Det är väldigt lätt att man på en arbetsplats bygger en fantasimänniska som man jämför sig med. Någon kanske är jättevass på att presentera och någon är superduktig på något annat. Då plockar man ihop alla de egenskaperna och tänker att det är vad som förväntas. En idealperson som kan allting, förklarar Helena Furmarker.

Vi behöver också aktivt tänka på att inte blanda in oss själva när vi tar del av någon annans prestationer.

– Låt dig i stället inspireras och sätt ­sedan punkt där, säger Helena Furmarker.

Att gå om kring med en känsla av otillräcklighet är ironiskt nog kontraproduktivt. Ofta när vi inte förstår något så låtsats vi som att vi gör det, vilket leder till att vi inte får möjlighet att lära oss det vi inte kan.

– Skammen att inte kunna är stor eftersom vi vill vara lika bra som alla andra. När man hamnar i bluffkänslan så hamnar man i ett rädslotillstånd. Man tappar sin kreativitet och sitt logiska tänkande vilket gör att man också blir sämre. Därför måste vi våga säga till när vi inte förstår. Ofta sitter det fler i samma sits som inte heller vågar fråga. Det är viktigt att utmana sig själv, vara modig och våga erkänna när man inte kan, säger Helena Furmarker.

Om det finns situationer som du vet triggar din bluffkänsla kan det underlätta att förbereda dig genom att redan innan utmana dina tankar.

– Om du vet att du ska in i ett möte där du tenderar att få dessa känslor kan det vara bra att innan mötet ifrågasätta sanningshalten i dina tankar – stämmer de verkligen? Ofta går negativa tankar bara igång automatiskt om vi inte aktivt stoppar dem, säger Helena Furmarker.

Genom att medvetandegöra bluffkänslan kan vi alltså lättare sätta stopp för den.

– Det sitter i huvudet. Vi kan så otroligt mycket mer än vad vi tror, konsten är att hitta verktyg som gör att vi kan ta oss ur tillståndet, säger Helena Furmarker.

 

Källa: Tidningen Vision

Nyheter

Så minskar du risken för kognitiv överbelastning vid distansarbete

Arbetsdagen börjar och du tar plats vid ditt köksbord som blivit din nya arbetsplats. Du går igenom mejlen under morgonens första digitala möte samtidigt som olika chattkanaler pockar frenetiskt på din uppmärksamhet. Det borras inne hos grannen och både katt och sambo rör sig i bakgrunden. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Den kognitiva påfrestningen på hjärnan ökar när vi jobbar mer digitalt. Så här kan du göra för att minska störningar i hemmakontoret.  för 11 dagar sedan

Så kommer vi bo och arbeta i framtiden

Pandemin har knappast lämnat någon oberörd, särskilt inte arbetsmarknaden. I en ny rapport som Futurion släppt så undersöker de hur vi ser på att arbeta och bo i framtiden.  för 11 dagar sedan

Så gynnas kvinnliga ledare av distansledarskapet

Pandemin har på olika sätt satt företag och organisationer i gungning och chefer och ledare har onekligen haft pressen på sig att vara än tydligare i sitt ledarskap. Den grupp som bevisligen fått se effekten av kravet på tydligt ledarskap på distans är kvinnliga chefer och ledare enligt Wes Insights undersökning.  för 11 dagar sedan

”Zoomtrötthet” – en ny typ av folksjukdom?

Att arbeta mer digitalt har onekligen många fördelar -både för anställda och arbetsgivare. Men, alltmer vi arbetar på det nya digitala sättet upptäcker vi också nackdelar, inte bara i den fysiska arbetsmiljön och utan även den psykiska. En ny omfattande studie undersöker kring ett fenomen som fått namnet Zoomtrötthet.  2021-04-23

Till arkivet

Fakta

SÅ SLIPPER DU ­BLUFFKÄNSLAN

 • Reflektera. 
  Lägg tid på att reflektera över dina insatser. Då får du en mer realistisk syn på vad som fungerar och varför, och slipper en allmän känsla av att vara värdelös.
 • Våga fråga. 
  Säg till när du inte förstår. Då kommer du både lära dig samt undviker beteendet av att låtsas som att du kan.
 • Sluta jämföra.
  Inspireras av dina kolleger men undvik att plocka ihop en ”fantasiperson” som kan allting.
 • Förbered dig. 
  Utmana dina tankar redan innan en situation har uppstått och ifrågasätt relevansen i dem.
 • Se dina egenskaper. 
  Lär hjärnan att du besitter egenskaper som gör dig kompetent, och inte att du exempelvis har ”tur”.
 • Lägg bort telefonen. 
  Lägg bort telefonen en stund för att frigöra tid för reflektion.

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Gå till frågeforum