Idag presenterar regeringen höstbudgeten som innehåller flera riktade och välkomna satsningar som förlängt klimatkliv, fortsatt satsning på lokal opartisk energi- och klimatrådgivning samt medfinansiering av EU:s fond för rättvis omställning. Däremot är kommuners och regioners ansvar i en grön omställning alltför osynlig i regeringens budget.
- Regeringen borde satsa på koldioxidbudgetering i kommuner och regioner, säger Maria Suárez, Visions hållbarhetsstrateg. Utifrån en koldioxidbudget kan kommunen/regionen se över olika områden som orsakar utsläpp för att komma fram till hur utsläppen kan minskas, och jobba med alla berörda aktörer i området, anställda, näringsliv, kommuninvånare och andra.
Det här är en koldioxidbudget (co2-budget)
Koldioxidbudgetering är ett sätt att beräkna och åskådliggöra hur stor mängd en enskild kommun eller region behöver minska sina utsläpp, för att uppnå resultat i linje med Parisavtalet.
FN:s klimatpanel (IPCC) har beräknat att den kvarvarande globala koldioxidbudgeten för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader, vilket är i enlighet med Parisavtalet, är högst 420 så kallade Gt koldioxidekvivalenter. För att konkretisera detta motsvarar det ungefär 10 års globala utsläpp (2018).
Co2-budgetering är ett verktyg för att få med alla berörda i klimatomställningen på lokal nivå. Sveriges nationella samordnare för Agenda 2030 pekar ut just kommuner och regioner som särskilt viktiga för att nå de ambitioner och målsättningar som agendan satt upp. Co2-budgetering är en konkret metod för att stödja kommuner och regioner i sitt arbete, och möjliggöra för dem att ta på sig ledartröjan i omställningen för ett mer hållbart samhälle.
- Koldioxidbudgetar kan vara ett direkt verktyg för Visions medlemmar, exempelvis chefer, upphandlare, tekniker samt miljö- och hållbarhetsstrateger, att få en tydlig prioritering uppifrån och sanktion att konkret bidra till den lokala klimatomställningen.
För en grön omställning och en hållbar välfärd
Idag uppger 31 av Sveriges kommuner att de har upprättat en co2-budget och ytterligare 61 kommuner uppger att de har påbörjat arbetet. Antalet kommuner som arbetar med frågan ökar, men det behöver gå snabbare. Vision har många medlemsgrupper inom välfärden som aktivt arbetar med hållbarhetsarbete. Upphandlare, chefer, tekniker och miljö- och hållbarhetsstrateger kan bidra med kompetens i kommunal co2-budgetering.
- I och med Sveriges allt ambitiösare klimatpolitik har Visions medlemmar ett uppdrag att jobba för ökad hållbarhet. Visions medlemmar är nycklar i att förverkliga Agenda 2030 och ska ha rätt förutsättningar att leverera på politikernas höga ambitioner. Koldioxidbudgetar är ett konkret verktyg som kan stödja det, säger Veronica Magnusson.
Därför är co2-budgetar en facklig fråga
Den klimatkris som vi står inför i kombination med ökad digitalisering och automatisering innebär en förändring av arbetslivet som det ser ut idag. Som facklig aktör är det av vikt att Vision driver på arbetet för en rättvis omställning som resulterar i ett mer socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbart arbetsliv. Vision vill driva på och skapa bra förutsättningar för att medlemmarna ska få ut så mycket som möjligt av sitt arbetsliv, då är det självklart för oss att agera på de arenor vi kan för att bidra till framtidens förändrade arbetsliv.