Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Hitta din plats genom att stå upp för dig själv

2020-09-23

Att ta plats i klassrummet – en självklarhet för vissa, en skräck för andra. Konsten att våga visa vem du är i studie- eller arbetsgruppen kan vara en utmaning. Föreläsaren och terapeuten Madeleine Åsbrink delar med sig av sina bästa tips.

Fakta

Namn: Madeleine Åsbrink
Gör: Organisationskonsult i det egna företaget Business Inspiration. Driver Åhusyoga och jobbar deltid som studie- och yrkesvägledare på grundskola.
Bakgrund: Utbildad civilingenjör. Har bland annat jobbat som produktchef i olika utvecklingsprojekt både i och utanför Sverige. Skolade om sig till rosenterapeut och samtalsterapeut efter utbrändhet. Har sedan dess skrivit åtta böcker.

Efter många års erfarenhet av ledarskap, affärsutveckling och gruppdynamik vet Madeleine Åsbrink att självkänsla kommer inifrån. 2017 skrev hon boken Självklar – 7 lektioner om att våga ta plats.

– När jag pratar om att ta plats handlar det om att våga vara sig själv, snarare än att höras och synas i rummet. Men att stå upp för sina egna behov kan vara bland det svåraste i en grupp, säger hon.

En del människor styrs av drivkrafter utifrån, som att vara andra till lags och göra det som förväntas. Madeleine var exakt likadan innan hon gick in i väggen för några år sedan och fick omvärdera sig själv.

– Jag var en person som vågade ställa mig upp och ta ton när det handlade om arbetsrelaterade ämnen, alltså när de inte berörde mig personligen. Men om man tittade på insidan hade jag ingen koll på vem jag egentligen var, berättar Madeleine.

Oskrivna regler

Människor är sociala varelser vilket gör det lätt att falla för grupptrycket. I de flesta klasser och arbetsgrupper finns tysta regler som alla följer.

– Ibland är dessa regler helt okej medan de ibland kan vara rätt så destruktiva. När jag är ute och föreläser på arbetsplatser brukar jag påtala vikten av att prata om vilka normer som ska styra vår arbetsplats. Det är bara på det viset vi kan synliggöra dem.

Att definiera sina egna värderingar är en viktig del i att våga vara sann mot sig själv, menar Madeleine.

– Har man inte koll på sina egna värderingar så är det lätt att falla in i destruktiva mönster istället för att följa sin egen moraliska karta.

Inventera dig själv

Inför ett nytt år eller en ny termin tipsar Madeleine om att göra en inventering av dig själv. Sätt dig ner och fundera över dina värderingar och mål på både kort och lång sikt.

– Tänk igenom vilka behov du har och vad just du behöver för att må bra. Det kan vara olika i olika skeden i livet. Ibland är det mer kontakt med dig själv, mer sömn, mer träning eller något helt annat. Kom ihåg att du utvecklas hela tiden så se till att ständigt utvärdera hur du mår och hur du känner, avslutar Madeleine.

Madeleine Åsbrinks bästa tips på hur du vågar vara den du är:

  • Släpp fokus från telefonen en stund varje dag för att knyta kontakten med dig själv. Det är grundläggande för att du ska kunna stå upp för dig själv när det gäller.
  • Inför den nya terminen – sätt dig ner och gör en inventering av dina värderingar och mål. Fundera över vad du behöver för att må bra just nu.
  • I mötet med andra, våga visa upp dig även om det är läskigt och jobbigt i början. Uttryck dina behov i ett grupparbete så blir det lättare att definiera hur du kan bidra till gruppens utveckling.

Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar