Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

Stäng ×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Härmed godkänner du villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att du är medveten om att dina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister. Vi behöver uppgifterna för att erbjuda dig medlemskap i enlighet med våra stadgar. 

Läs om hur vi använder dina personuppgifter

Gå till Visions stadgar

Med hjälp av uppgifterna du lämnar betalas din medlemsavgift genom automatiskt avdrag på din lön varje månad. Om det inte går att dra avgiften får du ett inbetalningskort hemskickat med posten, eller till Kivra om du har en digital brevlåda. Du kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura.

Medlemsavgiften baseras på din inkomst och du har själv ett ansvar för att Vision har aktuella uppgifter om dig. Du har möjlighet att själv uppdatera dina uppgifter på Mina sidor.

Dina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver du själv kontakta det bolag som Vision hänvisar dig till.

Du ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med. Tänk dock på att försäkringarna kan omfattas av exempelvis hälsokrav. Därför bör du noggrant läsa informationen som du får hemskickad till dig när du har blivit medlem. Kontakta försäkringsbolaget om du inte uppfyller kraven för försäkringen.

Om du betalar medlemsavgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien för dina personförsäkringar att dras på samma sätt.

Inkomstförsäkringen ingår i ditt medlemskap. Men du måste vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning från inkomstförsäkringen om du blir arbetslös. Glöm inte att söka medlemskap i a-kassan separat från ditt medlemskap i Vision.

Gå till A-kassan Visions webbplats

Visions medlemmar framtidssäkrar välfärden

2020-09-24

Äntligen är det dags. Nu är vi samlade. Vi är 240 ombud som i tre dagar ska läsa, diskutera och fatta beslut om över 250 sidor handlingar. Handlingar som sen ska bli handlingskraft.

Talet inledde Visions förbundsmöte 24 september 2020. 

Äntligen är det dags.

Nu är vi samlade. Vi är 240 ombud som i tre dagar ska läsa, diskutera och fatta beslut om över 250 sidor handlingar. Handlingar som sen ska bli handlingskraft.

Vårt samlade arbete, allt det vi tillsammans gör inför, under och efter förbundsmötet är en stor insats i tid och energi.

Förbundsstyrelsen har skrivit fram förslag till en ny inriktning för Vision, förtroendevalda i avdelningar och klubbar har skrivit motioner, vi träffas alla på förmöten och vi diskutera motioner i Förtroendevalda-gruppen på Facebook. Och när vi väl möts här på Förbundsmötet så diskuterar vi lite till, skruvar i att-satser och fattar beslut.

Varför väljer vi att lägga vår samlade tid och energi på Förbundsmötet?

Förbundsmötet är bara en liten del i vårt fackliga uppdrag. Till vardags är det annat som tar vår tid. Vi ställer frågan om medlemskap i Vision, skickar ut medlemsbrev, stöttar i personärenden, coachar ombud, gör risk- och konsekvensbedömningar, förhandlar med arbetsgivaren, skriver debattinlägg och bjuder på fika. Skrattar, tjatar, ryter ifrån, lirkar, hejar och peppar.

Alla insatser vi gör tillsammans, hela året, i hela landet. Varför gör vi dem?

Vissa av oss har gjort dem i flera år. Vi kan göra riskbedömning i sömnen. Rabblar fackliga förkortningar som om det vore ett eget språk. Andra gör det för första gången. Hur går det egentligen till på centrala samverkansgruppen? Och för några av oss så har vi inte ens gjort det än. Har aldrig ställt frågan om medlemskap – för tänk om jag får ett nej.

Oavsett om vi är rutinerade eller ny i uppdraget som förtroendevald har vi en sak gemensamt. Vi har alla valt Vision.

Varför väljer du att lägga ditt engagemang i Vision?

För sex år sen avslöjade Tidningen Vision stora löneskillnader i Svenska kyrkan. Statistik från 2018 visade dock sen att skillnaderna har minskat bland fler yrkesgrupper. Bland annat församlingsdiakoner, kyrkvaktmästare, kyrkogårdsarbetare och kyrkokamrer. När det gäller kyrkoherdar och assistenter i församlingsarbete har till och med kvinnorna gått om männen och tjänar mer.

Helena Fyhr-Abrahamsson, ordförande i Växjö stift, säger till Tidningen Vision att kvinnliga kyrkoherdar blivit bättre på att inse sitt värde vid löneöversynen och nyanställningar och att fler arbetsgivare gör lönekartläggningar. När Kalmar pastorat gjorde en utvidgad lönekartläggning justerade man upp nästan hälften av lönerna, vissa på grund av kön.

I Södertälje jobbar Tony Mc Carrick. Han är digitaliseringsstrateg i kommunen. Han tycker att digitaliseringen går för långsamt. Att det är helt galet hur varje kommun och region ska uppfinna egna system.

I våras när pandemin var som värst var det flera kommuner och myndigheter som kontaktade honom. Dom gick på knäna då allmänheten hörde av sig med samma frågor hela tiden. De ville höra hur Södertälje infört digitala lösningar för att möta medborgare. ”Vi kan inte använda medarbetare på det här sättet” sa Tony, om att personalen ska ägna sin tid och kompetens åt att oavbrutet besvara samma fråga.

Vision stämde ett bostadsbolag i Göteborg och arbetsgivarorganisationen Fastigo till Arbetsdomstolen. Vision menade att bolaget hade diskriminerat en medlem på grund av hens ålder och etniska härkomst.

Två nya tjänster som förvaltningstekniker skulle tillsättas. Medlemmen kallades inte till anställningsintervju, men det gjorde däremot fyra andra personer – alla yngre och med svenskklingande namn.

Efter förhandlingar nådde bolaget och Vision en förlikning. Arbetsgivaren ska bekosta en fem dagar lång utbildning om digitalisering i fastighetsbranschen som medlemmen får gå under arbetstid.

I en intervju med Tidningen Vision säger medlemmen: ”Lösningen var kanske inte den jag helst hade önskat, men det blev en bra lösning utifrån omständigheterna. Jag är nyfiken som person och tycker om att lära mig nya saker”.

Kristianstad, en vacker halvö med promenadstråk längs vattnet. Stora delar av kommunen är lågt belägna och landets lägsta markpunkt finns nära stadens centrum, lite mer än 2 meter under havsytan. Här är vattnet både en tillgång och ett hot.

2002 inträffade ett högvatten som gjorde att en vall var nära att brista. Om det hade hänt hade tusentals människor drabbats och flera viktiga samhällsfunktioner slagits ut, bland annat sjukhus, reningsverk och räddningsstation.

Medarbetare på kommunen berättade att man nu jobbar med att bygga en 10 kilometer lång skyddsvall runt vattnet. Det kallas klimatanpassning. Att aktivt skydda staden, invånare och naturen mot översvämningar.

Region Uppsala. Här jobbar Visions medlemmar aktivt med att implementera målen för Agenda 2030 i regionens utvecklingsstrategi. Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov. När jag var där berättade en medlem om en ungdomsundersökning som regionen och länets kommuner gör tillsammans. Den heter ”Liv och hälsa ung”.

En fråga som ställdes i enkäten var: ”Vilken tror du kommer vara den viktigaste framtidsfrågan för dig personligen?” Av de 4700 ungdomarna som 2019 svarade på frågan var det vanligaste svaret ”jobb”.

En annan fråga var: ”Vilken tror du kommer vara den viktigaste framtidsfrågan för världen i stort?”. Dom flesta unga svarade ”fred”, ”miljön” och ”klimatet”.

Hur hänger alla dom här delarna ihop?

Vi står mitt i ett arbetsliv som förändras och utvecklas. Vårt svar på det är att Vision ska vara med och leda utvecklingen. Vårt svar är att Vision är en kraft för framtiden.

Det är Visions medlemmar som ska vara med och ta fram digitala lösningar på jobbet. Vi ska värna att ingen ska bli sjuk av stress på jobbet. Att alla på arbetsplatsen får komma till sin rätt. Det är vi som ska vara med och minska arbetsplatsens påverkan på klimatet.

Hur gör vi det här? Med våra fackliga verktyg såklart. Vi vet vår modell och våra verktyg funkar, vi har sett resultat gång på gång. Vi ställer frågan om medlemskap, organiserar medlemmar och lyssnar in dom, har dialoger med arbetsgivaren, ser lösningar och är med i förhandlingar.

Men. Våra fackliga verktyg är ingenting utan facklig styrka. När vi ökar i facklig styrka – då blir våra verktyg fler, skarpare och kraftfullare.

Vi ska jobba med frågor som är relevanta – både som spelar roll här och nu och som kommer bli viktiga i framtiden. Vi ska använda våra fackliga verktyg och vi ska nå resultat som gör skillnad för medlemmarna. Då är Vision en kraft för framtiden.

Alla vi har valt att lägga vårt engagemang i Vision. Vi är 13 000 förtroendevalda som har valt Vision. Det är här vi får jobba med det vi tycker är viktigt och roligt, det vi är bra på och det som ger medlemmar så mycket som möjligt ut av sitt arbetsliv.

Varför väljer du att lägga ditt engagemang i Vision?

Jag gör det av två anledningar. Det ena är att det ger mig glädje. Jag känner en sån samhörighet med er, även nu när vi ses digitalt. Det andra är att det är meningsfullt. Jag får påverka varenda dag för att vi ska vara relevanta för varje enskild medlem. Jag är så stolt och ödmjuk över att få göra det tillsammans med er. Tack.

Varför väljer vi att lägga vår samlade tid och energi på förbundsmötet?

Jag gör det för att det vi kommer fram till, det vi bestämmer här, det spelar verkligen roll. Det Vision ska fokusera på och uppnå dom närmaste åren – det vill jag bestämma tillsammans med er.

Tack för att du väljer att lägga ditt engagemang i Vision. Och tack för att du fokuserar din energi och ditt engagemang på Förbundsmötet.

Med det förklarar jag Visions Förbundsmötet 2020 för öppnat!

Nyheter

Till arkivet