Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Att tänka på vid omorganiseringar

2020-09-02

Står din arbetsplats inför en omorganisering? Det är vanligt att känna oro inför vad som väntar i den nya tillvaron. Annelie Elgevi, ombudsman på Visions center i Stockholm, delar med sig av sina bästa råd.

Till följd av corona har många verksamheter fått omorganisera sig, en del tillfälligt och en del permanent. Vision får just nu många frågor från medlemmar som är kopplade till den rådande pandemin.
– Frågorna handlar främst om oron att bli uppsagd och om riskerna med att utsätta sig för smitta, berättar Annelie Elgevi.

Den allra viktigaste grundtryggheten ligger i att ha ett a-kassemedlemskap. Under perioden mars-december 2020 har regeringen beslutat om att det ska vara lättare att gå med i a-kassan, bland annat räknas nu varje medlemsmånad som fyra månader. Det innebär att du redan efter tre månaders medlemskap i a-kassan kan ha rätt till inkomstbaserad ersättning.
– Är du medlem i en a-kassa i kombination med att du också är medlem i Vision har du tillgång till en av marknadens bästa inkomstförsäkringar. Men glöm inte att a-kassa och facket är två olika saker och därmed två helt olika avgifter, säger Annelie.

Lokalt ombud

På de flesta stora arbetsplatser finns Vision lokalt, i form av en avdelning eller klubb. Där finns lokala förtroendevalda som är kollegornas röst mot arbetsgivaren.

– Det är otroligt värdefullt att ha ett inflytande och någon som kan föra medarbetarnas talan kring hur arbetsgivaren ska organisera verksamheten framöver. God kommunikation med arbetsgivaren och den närmaste chefen är samtidigt ett effektivt sätt att motverka ryktesspridning.

På en del mindre arbetsplatser saknas det ibland ett ombud, då är det bra att ta ett eget initiativ.
– Har du frågor kring hur det går till kan du alltid ringa rådgivarna på Vision Direkt, tipsar Annelie.

Se över omställningsavtalet

I alla kollektivavtal som Vision tecknar finns olika omställningsavtal. Det ger den anställde rätt till hjälp vid omorganisering eller uppsägning. Det omfattar ofta både ekonomisk ersättning men också karriärstöd såsom exempelvis utbildning eller praktikplats.
– Ta reda på vad som gäller dig genom att leta upp ditt kollektivavtal. Vision Direkt kan hjälpa dig med det.

Håll dig uppdaterad

En annan bra sak att tänka på – oavsett om en omorganisering är förestående eller inte – är att ha ett uppdaterat cv på LinkedIn.
– Förutom att det är ett forum att visa upp dina erfarenheter är det också ett bra sätt att hålla sig ajour med arbetsmarknaden. Uppdatera kontinuerligt med såväl utbildning som arbetslivserfarenhet och ideella engagemang. Letar du aktivt efter ett nytt jobb är det bra att också skriva det i din profil.

I tider som dessa, när många sitter hemma och jobbar, är det lätt att bli orolig när vi saknar ett sammanhang och en stämning att läsa av.
– Till alla chefsmedlemmar vill jag därför skicka med att regelbunden kontakt med medarbetarna är väldigt viktigt och ofta uppskattat. Planera in många avstämningar, kanske en gång i veckan eller gång i månaden beroende på vad som passar, säger Annelie och avslutar:

– Om du mår dåligt till följd av en eventuell omorganisering, dra dig inte för att kontakta din chef eller be om hjälp från Företagshälsovården.

Annelies bästa tips och råd vid en omorganisering:

  • Gå med i a-kassan om du inte redan gjort det.
  • Välj ett lokalt fackligt ombud som du och dina kollegor har förtroende för.
  • Ta reda på vad som gäller i ditt omställningsavtal.
  • Uppdatera ditt cv kontinuerligt.
  • Se med öppna ögon på en omställning – för många kan det vara en möjlighet att testa något helt nytt.

 

Skribent: Sofie Lundberg

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar