-
Nyheter
-
>
-
2020
-
>
-
oktober
-
>
-
Tydligare ansvar och rätt förutsättningar - för det brottsförebyggande arbetet
Tydligare ansvar och rätt förutsättningar - för det brottsförebyggande arbetet
2020-10-26
I fredags samlades politiker, fackförbund, forskare, civilsamhället och myndigheter i en digital hearing om att stärka det brottsförebyggande arbetet. - Vi vill se ett tydligare brottsförebyggande uppdrag för de aktörer som berörs, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Vision har tillsammans med flera fackförbund tagit initiativ till en facklig kraftsamling för att lyfta det brottsförebyggande arbetet. Arbetet förutsätter en fungerande samverkan mellan flera aktörer så som myndigheter, civilsamhället, skola, socialtjänst och polis. Det förutsätter också ett tydliggörande av vilka aktörer som har brottsförebyggande uppdrag, större fokus på arbetsmiljön där hot och våld måste motverkas, en gemensam kompetensplattform och en ökad samverkan för ökad helhetssyn.
- Alla våra medlemmar och yrkesgrupper skulle kunna bidra mer i det brottsförebyggande arbetet - men det saknas rätt förutsättningar, avslutar Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.
Den fackliga kraftsamlingen har tagit fram fyra punkter som vi tillsammans kommer att jobba vidare med för att skapa bra förutsättningar för våra medlemmar att arbeta brottsförebyggande:
- Ett tydligare ansvar
Ansvaret för det brottsförebyggande arbetet måste förtydligas så att det blir tydligare vilka olika aktörer som har brottsförebyggande uppdrag – och vilka skyldigheter de har att samverka. När ansvaret tydliggörs genom lag och det förebyggande arbetet får högre prioritet blir det också upp till politikerna att tillse att resurser finns för att leva upp till ansvaret.
- Ökad samverkan för ökat helhetssyn
Det är med samhällets samlade resurs som det brottsförebyggande arbetet hanteras bäst. Men på samma sätt som krav bör ställas på olika verksamheter att samverka så bör samverkansansvar även finnas inom regeringen och regeringskansliet. Bara genom att se helhetsbilden kan rätt beslut fattas för ett effektivt brottsförebyggande arbete.
- Större fokus på arbetsmiljö
Våra medlemmar har i sina samhällsuppdrag till uppgift att göra samhället tryggt och flera har uppdrag att jobba brottsförebyggande på olika sätt. Andra behöver få ett sådant uppdrag. För att det här ska kunna lyckas med det måste våra medlemmar själva vara trygga i sin arbetsvardag. Hot och våld måste därför motverkas.
- Dela och utveckla kompetens
Vi ser stora vinster med att samordna alla de kunskaper och förmågor våra medlemmar besitter i en gemensam kompetensplattform för ett effektivare brottsförebyggande arbete, grundat i vetenskap och beprövad erfarenhet. Det handlar om att få olika yrkesgruppers skilda kompetenser att ännu bättre kugga i varandra – utan att för den skull ge avkall på de enskilda behoven av kompetensutveckling.
Hearingen spelades in och finns tillgänglig att se på Vision Play.