Workshop – risker och möjligheter med offentlig upphandling
2021-02-16
Den 3 november höll Vision i en workshop med tema ”Hållbar offentlig upphandling”. Offentlig upphandling omsätter uppåt 700 miljarder kronor årligen, och att rätt krav ställs i dessa inköp ses som en nyckel för att nå målen i Agenda 2030.
Kommunerna står för 70 procent av de offentliga inköpen, så här finns mycket att göra. Karin Lonaeus från Nationella kansliet för hållbar upphandling gick igenom olika risker för kränkningar av mänskliga rättigheter som finns när det man handlar produceras i andra länder. Sofia Råsmar från TCO gick igenom vilka möjligheter som finns att ställa krav på schysta villkor när man handlar inom Sverige. Hon tycker att vi måste våga mer i offentlig upphandling, genom att ställa tuffare krav på att de som gör jobbet alltid ska ha schysta villkor.
En av deltagarna på workshopen var Visions medlem Susanna Augustsson som är upphandlare i Tyresö kommun. Hon menar att kommuner har en väldig stor möjlighet att påverka hållbarhetsmålen ekonomiskt, socialt samt miljömässigt.
– Det finns mer utrymme för hållbara investeringar. Det kan exempelvis handla om att säkerställa schysta arbetsvillkor, erbjuda personer som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet till sysselsättning, eller att bidra till ökad delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning, säger Susanna.
Del av "Nu gör vi!"
Workshopen var en del av konferensen ”Nu gör vi!” som den 3 november arrangerades av kansliet för Sveriges nationelle samordnare för Agenda 2030, Gabriel Wikström. Den digitala konferensen som hade 800 deltagare hade som syfte att samla aktörer som arbetar med Agenda 2030 i hela samhället och tillsammans ta kliv framåt mot uppfyllandet av de globala målen.