Feministisk digitalisering för ett bättre anpassat arbetsliv
2020-11-24
Vision har tagit fram en ny spetsutbildning för studentmedlemmar. Utbildningen är Sveriges första kurs i feministisk digitalisering och ger studenterna verktyg att påverka den digitala utvecklingen på sin kommande arbetsplats.
Vision är ett feministiskt fackförbund med över 199 000 medlemmar som jobbar med att leda, utveckla och administrera välfärden.
– Visions medlemmar representerar över 4000 yrken. Arbetsuppgifter och jobb förändras i och med ny teknik och digitalisering av tjänster. Därför ska medlemmarna vara med och bidra med sin kompetens när olika tjänster automatiseras och digitaliseras. Det finns ett underskott av hur mycket kvinnor bidrar och det vill vi ändra på, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Digitaliseringens roll inom offentlig sektor blir allt viktigare. Det kan handla om digitala arbetsverktyg och it-system, välfärdsteknik eller automatisering av arbetsuppgifter. I framtagandet av digitala arbetsverktyg och system behöver användarperspektivet vara i fokus. Vem är det som ska använda systemet och är lösningen anpassad till användaren? För att få in rätt perspektiv i processer behövs representation och koppling till praktiken. Därför behöver användarperspektivet komma in tidigt i processen att ta fram nya system och lösningar.
– Idag anser manliga chefer i högre utsträckning än kvinnliga chefer att de har inflytande över utveckling och inköp av it-system, samt att de kan involvera medarbetarna i it-utvecklingen. Fler behöver bidra med sina perspektiv så att medborgare, medarbetare och arbetsgivare får nytta av digitaliseringen, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande Vision.
Automatiserad handläggning
Feministisk digitalisering kan också bidra till att förebygga diskriminering i arbetslivet. Redan idag är det många kommuner som har infört automatiserad handläggning av försörjningsstöd. När en robot tar över en sådan viktig process är det av högsta relevans att roboten är programmerad för att främja jämlikhet och likabehandling av de som söker ekonomiskt bistånd. Här är det därför viktigt att redan i början av processen att skapa roboten få in perspektiv som är inkluderande, jämlika och som inte diskriminerar.
Ny spetsutbildning för studenter
Utbildningen i feministisk digitalisering, Digi5, ger studenter möjlighet att driva, påverka och bidra med feministiska och fackliga perspektiv på digitalisering på sin kommande arbetsplats. Utbildningen riktar sig till studenter som pluggar till socionom, beteendevetare och personalvetare och som vill jobba inom välfärden. Och ja, feminism är för alla så vi välkomnar självklart såväl män som kvinnor och icke-binära att söka!
Utbildningen har 20 platser och ges vid tre tillfällen under våren 2021.