En av åtta tvingas jobba från arbetsplatsen
Trots återkommande uppmaningar från expertmyndigheter och regeringen om att möjliggöra distansarbete för att minska smittspridningen av covid-19 nekas var åttonde anställd att jobba från hemmet, även om arbetsuppgifterna tillåter det. Det visar en undersökning som Vision genomfört under oktober. Så lite som var fjärde svarande jobbar mer än hälften av sin arbetstid hemifrån.
En av fem väljer att gå till jobbet trots att man får och kan jobba på distans. Du som chef har en viktig roll i att uppmuntra de medarbetare som kan utföra sitt arbete på distans att följa de regionala rekommendationer som råder. Försök ta reda på vad dina medarbetare behöver för att arbetet på distans ska fungera.
– Ha en dialog med dina medarbetare, analysera läget tillsammans. Testa er fram och stäm av regelbundet. Kanske behöver hen vara på plats för vissa arbetsuppgifter men kan utföra andra hemifrån, säger Jonas Karlsson, Visions strateg i ledarskapsfrågor.
Det är också viktigt att du som chef har rätt stöd från din arbetsgivare att ställa om verksamheten.
– Visions driver på för att alla arbetsgivare snabbt tar fram tydliga policyer kring distansarbete och stöd till dig att leda på distans. Det är arbetsgivarens ansvar att ta fram riktlinjer som du som chef kan förhålla dig till. Det är även viktigt att chefer har tid att leda och får möjligt att stärka sin kompetens i att göra det på distans. För det krävs rimligt antal medarbetare, utökat chefstöd och resurser för ledarskapsutveckling. Våga fråga efter stöd, rekommenderar Jonas Karlsson.
Motivation och effektivitet går upp vid distansarbete
Distansarbete har visat sig vara positivt för effektiviteten då nästan en tredjedel av de som arbetar hemifrån anger att de löser sina uppgifter mer effektivt nu jämfört med innan coronakrisen. Undersökningen visar också att välfärdens tjänstemän fortsätter att leverera på utsatt tid och att en högre grad av distansarbete leder till en ökad generell nöjdhet hos medarbetare. Hela åtta av tio som jobbar på distans i någon utsträckning känner hög motivation för sina arbetsuppgifter.
Jobba med teamkänslan
Trots att undersökningen visar att en stor majoritet är nöjd med det stöd man får från chef och kollegor vittnar många ändå om att distansarbetet går ut över teamkänslan. Även den sociala kontakten med andra kollegor och chefer påverkas negativt ju mer man arbetar på distans. Det är alltså viktigt att hitta former att möta sina kollegor och skapa en känsla av gemenskap. Ett ökat socialt samspel kan ske även via digitala verktyg. Ha regelbundna avstämningar, även sådana som bara syftar till att ni ses och pratar om vad som är på gång och såklart om hur ni mår. Påminn varandra om era gemensamma mål och glöm inte att fira framgångar tillsammans.
Se även våra chefsverktyg:
Guide: Att leda medarbetare på distans
Tips: Arbetsmiljöarbete i Corona–tider
Tips till dig som chef
- Håll dig ständigt uppdaterad kring vilka rekommendationer och regler som gäller. Analysera vad det får för konsekvenser för din verksamhet och dina medarbetare. Finns otydligheter så efterfråga klargöranden från högre ledning.
- Kommunicera transparant vilka vägval du och arbetsgivaren gör. Arbetet kommer fungera bättre om medarbetarna får chansen att förstå vad som gäller och varför.
- Föregå med gott exempel. Om ditt uppdrag medger arbete hemifrån - arbeta hemifrån!
- Växla från fysiska till digitala möten. Låt det digitala vara standard. På Vision Chefs hemsida finns tips och hjälp som kan vara till nytta.
- Ledarskap på distans kräver tid och delvis ny kompetens. Var prestigelös inför omställningen och om du känner dig osäker så efterfråga stöd från högre ledning.
- Se särskilt till att arbetsgivaren ger dig förutsättningar att ta ditt arbetsmiljöansvar. Vad behöver du göra?
Frågor och svar:
Vad ska man göra om man som chef saknar direktiv från arbetsgivaren om hur distansarbetet ska genomföras, eller vilka som kan och inte kan jobba hemifrån.
Visions driver på för att alla arbetsgivare snabbt tar fram tydliga riktlinjer kring distansarbete och stöd till dig att leda på distans. Det är arbetsgivarens ansvar att ta fram riktlinjer. Våga fråga efter stöd!
Hur kan jag som chef ta ansvar för medarbetarnas arbetsmiljö om vi inte ses?
Att arbeta på distans innebär frihet under ansvar. Ha dialog med medarbetarna om att de måste lyfta fram sin egen situation för att du ska kunna ta ditt ansvar. Se till att du vet vilka regler som gäller vid arbete utanför arbetsplatsen. Begär hjälp med detta från arbetsgivare och HR.
Alla mina medarbetare kan inte jobba hemifrån, så det blir orättvist om några gör det.
Det här inte en fråga om rättvisa. Det handlar om att minska risken för smittspridning. Ha dialog om detta, var tydlig med syftet och transparent med dina ställningstaganden.
Hur ska jag kunna avgöra vilka som kan och inte kan jobba hemifrån?
Ha en dialog med dina medarbetare, analysera läget tillsammans. Testa er fram och stäm av regelbundet. Kanske behöver hen vara på plats för vissa arbetsuppgifter men kan utföra andra hemifrån.
Läs hela rapporten>