Hur skapas mellanchefernas ledarskap utifrån de förutsättningar som ges och den komplexitet som rollen innebär? Det har Tanja Öberg och Lina Alkner Timner studerat i sin kandidatuppsats ”Ledarskapandet i korstrycket: Mellancheferna inom sektionen för barn och unga och deras ledarskapsprocess”. Att ämnet är högaktuellt och viktigt att lyfta bekräftas av att uppsatsen nyligen tilldelats Visions årliga ledarskapsstipendium om 20 000 kronor.
– Det känns förstås väldigt upplyftande! Ämnet är intressant och vi hade dessutom ett väldigt fint samarbete sinsemellan. Vår förhoppning med uppsatsen är att medvetandegöra hur ledarskapet inom socialtjänsten formas och därmed få ett underlag för diskussion kring ledarskap i en komplex verksamhet, säger Lina Alkner Timner och Tanja Öberg.
En unik ledarroll
Uppsatsen tar avstamp i en nyfikenhet på ledarskap inom det sociala arbetet, framförallt Socialtjänstens verksamhet med barn och unga. Inom ramen för socionomutbildningen vid Linnéuniversitetet i Växjö har både Lina och Tanja intresserat sig särskilt för beteendevetenskap.
– Vi nosade först på hur viktigt det är att klienterna får ett bra bemötande. Där var vi först inne på att undersöka socialsekreterarnas förutsättningar för att ge det bemötande som krävs. Sedan tänkte vi ett steg längre och ville undersöka vad mellancheferna har för förutsättningar att ge medarbetarna det stöd de behöver, säger Tanja Öberg.
– Mellanchefernas roll är svår eftersom de jobbar i det vi kallar korstryck, med förväntningar och krav från flera olika håll. De blir ofta länken som ska foga samman politiskt fattade beslut med förvaltningens krav och förväntningar, personalgruppens behov och klienternas rätt till hjälp och stöd. Samtidigt är verksamheten ofta föremål för medial granskning, menar Lina Alkner Timner.
Socionomer i första hand
För att ta reda på hur mellanchefernas situation ser ut i praktiken har Lina och Tanja intervjuat sex personer i fem mellanstora kommuner.
– Vi fick liknande svar från cheferna i fråga om vilka faktorer de ansåg ingå i ett gott ledarskap. Reflektion i arbetet, förmåga att sätta tydliga gränser i sin roll och att kunna härbärgera känslor utgjorde några exempel, säger Lina.
– Vi såg också att mellancheferna många gånger legitimerade och motiverade sina prioriteringar och val mot bakgrund av sin starka professionsidentifikation, säger Tanja.
Intervjuerna visade också att mellancheferna identifierade sig starkt med att vara socionom och med de värdegrunder som ligger till grund för yrket.
– Cheferna som vi intervjuade beskrev sig själva som socionomer i första hand. De identifierade sig snarare med sin profession än med sin funktion som chef. Flera beskrev sig som socionomer fast på en annan nivå, säger Lina Alkner Timner och Tanja Öberg.
Ledarskap – en viktig profession
Jonas Karlsson som arbetar med chef och ledarskapsfrågor på Vision kommenterar:
– Chefer ska ha tid att leda så att medarbetarna kan göra sitt jobb så bra som möjligt. Ger vi chefer rätt organisatoriska förutsättningar kommer de kunna utföra sitt uppdrag på ett mer hållbart sätt. Med rätt förutsättningar blir det bland annat lättare för chefer att hantera den sortens lojalitetskonflikter som uppsatsförfattarna identifierat i sin studie.
Läs mer om stipendiet och hur du ansöker här.
Juryns motivering
Lina Alkner Timners och Tanja Öbergs uppsats "Ledarskapet i korstrycket - Mellancheferna inom sektionen för barn och unga och deras ledarskapsprocess" behandlar utmaningarna som verksamhetsnära chefer inom socialtjänsten ofta står i. De beskriver hur de ska agera kittet mellan politiskt fattade beslut, förvaltningens krav och förväntningar, personalgruppens behov och samtidigt värna klienternas rätt till hjälp och stöd. Utöver detta poängterar även uppsatsskrivarna att socionomernas starka professionsidentitet präglar ledarskapet i alla led och att val och prioriteringar ofta motiveras mot bakgrund av den starka professionstillhörigheten.
Genom att undersöka hur verksamhetsnära chefer navigerar mellan politikens påverkan, förvaltningen och professionen visar Lina och Tanja på att man kan synliggöra viktiga faktorer för ledarskapet. Uppsatsen bör kunna ge de flesta organisationer tankeväckande uppslag och motiv till att närmare studera hur ledarskapet och chefers förutsättningar att göra sitt jobb bäst utvecklas i den egna organisationen.
Text: Sofie Lundmark