×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Corona: Vad gäller om skolan stänger?

2020-03-13

Du kan inte vabba om skolan stänger ner på grund av Coronaviruset om barnet inte är sjukt. Arbetsgivaren behöver inte heller betala ut lön om du inte kan jobba. – Det bästa är att komma överens med arbetsgivaren om en lösning som fungerar för er båda, säger Visions Ameli Andersson.

Tillägg 19 mars
Enligt uppgifter från Ekot tittar regeringen just nu på möjligheten att tillåta VAB om skolorna stänger. Uppgifterna nedan kan därför komma att ändras. 

--------

Flera skolor i Sverige har valt att stänga ner sin verksamhet på grund av covid–19 virusets framfart och många är oroliga att fler skolor kan följa. Det här drabbar både barn och föräldrar – som kan behöva stanna hemma från jobbet.

Du kan inte få ersättning för vab

Om du hamnar i en situation utan barnomsorg för att skolan, eller förskolan, stängt kan du dock inte ansöka ersättning för tillfällig vård av barn (vab) om barnet inte är sjukt eller smittat.

– Det krävs att det finns en konkret misstanke om att barnet sprider smitta för att ha rätt att vabba. Det räcker inte att skolan uppmanar att ditt barn är hemma, säger Niklas Löfgren, familjepolitisk talesperson på Försäkringskassan i en intervju med Kollega.

Det du däremot kan göra är att ta föräldraledigt - förutsatt att du har föräldrapenning kvar att ta ut hos Försäkringskassan.

Arbetsgivaren behöver inte betala ut lön

Har du ett arbete som inte möjliggör jobb på distans kan du behöva ansöka om tjänstledighet eller semester. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att betala ut lön om du inte kan jobba och kan också säga nej till att vara borta från jobbet. Att skolorna stänger ger dig alltså inte rätt till att vara borta.

Rekommendationen: hitta samförstånd

Men, enligt Mia Fransson, arbetsrättsjurist på Almega, finns förståelse och lösningsfokus bland de flesta arbetsgivare:

– Det är företagen själva som bestämmer hur de vill hantera situationen. Alla som jag har pratat med har en stor förståelse för att det här är en unik situation. De har en dialog med sina anställda och försöker hitta en lösning i samförstånd.

Om du har möjlighet att jobba hemifrån kan det vara en bra lösning, säger Visions ombudsman Ameli Andersson.

Man kan också tänka sig situationer där man utför vissa delar av sitt jobb hemifrån och får då får viss lön.

 – Det bästa är att komma överens med arbetsgivaren om en lösning som fungerar för er båda två. Det här är en unik situation som kräver stor flexibilitet – från båda sidor, menar Ameli.

Kan komma nya besked

– Det är också viktigt att komma ihåg att läget hela tiden förändras och att nya besked om vad som gäller kan komma, avslutar Ameli.

Enligt Sveriges Radio Ekot tittar regeringen just nu på den här frågan - alltså vad som gäller för den vårdnadshavare som inte har möjlighet att arbeta hemifrån men kan behöva vara hemma med sitt barn om en skola stänger. Följ utvecklingen i media. Vision uppdaterar denna sida när ny information kommer.

Här kan du läsa fler frågor och svar om Corona – vad som gäller på jobbet

Nyheter

En arbetsplats för alla - tävla och vinn 5.000 kronor!

Vision jobbar för ett schyst arbetsliv med nolltolerans mot diskriminering och kränkande särbehandling. Skicka in ditt bidrag där du berättar vad just du har gjort för att bidra till En arbetsplats för alla. Tävlingen avslutas den 18 september.  2020-09-03

Så får du med semesterlugnet till jobbet

Har jobbstressen redan gjort sig påmind efter sommarens ledighet? Arbetsmiljötidningen Du & jobbet har pratat med ”stressdoktorn” och föreläsaren Tomas Danielsson för att få några råd hur du kan behålla sommarlugnet, även om arbetsvardagen har startat på allvar.  2020-08-10

Så får du en bättre arbetsmiljö vid köksbordet

Under våren är det många som har bytt kontoret till köksbordet. För att fortsatt minska risken för smittspridning av corona rekommenderar Folkhälsomyndigheten nu att de som har möjlighet att arbeta hemma fortsätter med det även under hösten. Ta del av forskares bästa tips på hur du bibehåller en bra arbetsmiljö i hemmet.  2020-08-11

Bli kvitt semesterhjärnan!

Känner du dig extra trögstartad efter semestern? Då är du inte ensam. Socialpsykologen Bosse Angelöw tipsar om hur du kan göra för att komma in i vardagen och hitta tillbaka till arbetsglädjen på bästa sätt.  2020-08-12

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb