Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Nilla Fischer gästar Maskineriet

2020-05-13

Trots att damlandslaget är mer framgångsrika än herrarna får de bara en bråkdel av lönen. I Visions nya podd Maskineriet berättar Nilla Fischer, en av Sveriges mest framgångsrika fotbollsspelare, om hur hon ser på kampen för jämlika löner och varför motståndet sporrat henne.

Maskineriet - ny podd!

Maskineriet är en ny podd om arbetsmiljö som har producerats i samarbete med Vvv. Under fyra avsnitt pratar vi om chefsperspektivet i omorganiseringar, inkludering på arbetsplatsen och oschyssta löneskillnader tillsammans med gäster. Håll utkik i våra kanaler för tidigare och kommande avsnitt! 

Hur skulle du reagera om du upptäckte att din kollega fick en högre lön för utförandet av samma jobb? Du skulle antagligen känna dig orättvist behandlad, eller hur? För det handlar inte bara om pengar, utan även om makt, inflytande och hur man värderas på sin arbetsplats. Allra mest styrs lönen av om du är kvinna eller man, något som är tydligt när man jämför Sveriges två landslag i fotboll där löneskillnaderna är stora. 

- Ett återkommande argument är att det inte finns ett intresse för damfotboll, konstaterar Nilla Fischer, landslagsspelare sedan 2001 och rankad som en av de bästa spelarna i världen. Hon är också den första kvinna att få en arena uppkallad efter sig, Nillavallen i Verum. Hon kallar argumentet för en killgissning eftersom statistiken pekar på motsatsen.

- Vi nådde en miljard tv-tittare sommaren 2019, och hade en publik på plats på dryga 80 000 i matchen mot Brasilien i OS, säger Nilla Fischer. 

Fischer spelar idag för Linköpings FC och var under många år fotbollsproffs i Tyskland.

- Intresset finns, men det handlar om att marknadsföra oss som den produkt vi är, med den kvalitet vi har, fortsätter Nilla.

Gästar nya podden Maskineriet

Nilla Fischer gästar i det första avsnittet av Maskineriet där hon bland annat talar om varför damernas löner inte matchar de manliga fotbollsspelarnas löner. En av orsakerna är de fördomar mot damfotboll som fortfarande finns kvar bland män.

- De tycker inte att vi är värda att få spela fotboll, att vi hör hemma i köket, berättar Nilla Fischer i Maskineriet.

Hon vittnar om att negativa kommentarer om damfotboll haglar tätt.

- Vi får höra att vi ser ut som ett gäng kossor som har släppts ut i hagen när vi spelar, och att vi därför inte bör få några pengar alls,  uppger Nilla.

Kritikerna verkar tycka att damlandslaget ska vara glada för att de överhuvudtaget får spela. Damfotbollen hamnar i försvarsposition från två fronter då spelarna först måste försvara att de ens får spela, samtidigt som de måste försvara varför de är värda lika mycket som herrarna som gör samma sak. Det var den orättvisan som fick Nilla Fischer att reagera och agera, enligt henne själv. Löneskillnader är lagligt så länge det finns rationella förklaringar. Det kan bero på att ingångslöner fluktuerar, på prestation, på kollektivavtal, och på faktorer som yrkeserfarenheter och ansvar. Men det får inte vara på grund av osakliga löneskillnader som beror på faktorer som utgör en eller flera av diskrimineringsgrunderna.

Motståndet har gjort henne starkare

Trots ojämställdheten har fotbollen bara gjort henne gott, förklarar Fischer överraskande i avsnittet.

- Jag har fått min beskärda del av elaka kommentarer, samt hat och hot. Jag går emot normen som kvinna i samhället. Jag spelar fotboll och ser inte typiskt så kallad feminin eller ‘tjejig’ ut - och jag lever i en samkönad relation. Jag har lite att bita i kan man säga, säger Fischer och skrattar.

Likväl har det gjort henne starkare som person, upplever hon, och det ger kraft åt den fortsatta kampen mot orättvisor.

- Alla orättvisor kan åtgärdas, men de icke-utsatta måste ta taktpinnen för att en riktig förändring kan ske oavsett om det gäller sexism, rasism eller något annat. Det är först när de som inte är drabbade skriker högst på barrikaderna som vi faktiskt når en förändring, menar Fischer.

I slutändan främjas hela samhället av att alla människor behandlas lika, och ges samma förutsättningar och möjligheter. 

I intervjun reflekterar Nilla Fischer även över hur livet varit om hon varit man och spelat i herrlandslaget så många år som hon har gjort och om hon vunnit Champions League, tyska ligan och alla andra titlar på klubbnivå. Kontrasten är stor mot hur hon har det idag.

- Jag hade inte bott i ett hus som man hade behövt fixa till. Jag hade nog haft en mångmiljonärsvilla och hela den biten, så länge jag inte hade bränt mina pengar på till exempel Ferraribilar, säger hon och skrattar.

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar