Skyddsutrustning för medarbetare inom kontaktyrken
2020-06-05
En stor del av Visions medlemmar arbetar inom kontaktyrken där fysisk närhet till exempelvis brukare, klienter och elever förekommer på daglig basis. Med anledning av coronapandemin har röster höjts om krav på skyddsutrustning inom dessa yrken. - Visions hållning är tydlig; arbetsgivaren är skyldig att skydda sin personal, menar Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg.
I och med smittspridningen av covid-19 ställer sig många frågande till ifall skyddsutrustning är det bästa sättet att skyddas från smitta på arbetsplatsen, inte minst Visions medlemmar.
Arbetsgivarens skyldighet i arbetsmiljöarbetet
Covid-19 anses vara en allvarlig risk på många arbetsplatser. Smittrisken ska därför riskbedömas kontinuerligt inom ramen för det systematiska arbetsmiljöarbetet och ske i samverkan mellan medarbetare, skyddsombud och chef.
- Arbetsmiljölagstiftningen är tydlig, arbetsgivaren har alltid en skyldighet att skydda sin personal mot risker i arbetsmiljön! I första hand ska förekomst av smittämnen på arbetsplatsen förebyggas, och om detta inte skulle vara möjligt ska tekniska och organisatoriska åtgärder vidtas för att minimera risken. Det är först om detta inte heller skulle fungera som användning av personlig skyddsutrustning ska införas, menar Björn Cárdenas, strateg i arbetsmiljö på Vision.
Visions hållning i frågan om skyddsutrustning
Vision förutsätter att kommuner, regioner och andra arbetsgivare följer gällande arbetsmiljölagstiftning. Vi förutsätter också att Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) ger sina medlemmar det stöd som de behöver i sitt arbetsmiljöarbete, liksom ansvariga myndigheter.
I och med att riskerna med det nya coronaviruset inte är fullt kända för oss alla ännu bör försiktighetsprincipen tillämpas, i synnerhet för de som arbetar inom kontaktyrken. Om arbetsgivaren inte kan avlägsna källan till riskerna helt, eller vidta tillräckliga tekniska och organisatoriska åtgärder ska tillgången till adekvat personlig skyddsutrustning garanteras.
- Vision är fast beslutna om att våra medlemmar, och välfärdens medarbetare inte ska riskera att smittas av covid-19 på deras arbetsplatser, tydliggör Sara Gustavsson Roxell, socialpolitisk strateg.
Om skyddet mot smitta inte är tillräckligt
Om man upplever att det finns risk för smitta i arbetet är det viktigt att lyfta detta till närmaste chef. Man kan även kontakta skyddsombudet på arbetsplatsen om man upplever att risken inte åtgärdas. Skyddsombudet har till uppgift att bevaka arbetsmiljön och har befogenheter att begära arbetsmiljöåtgärder vid behov.
Du som är medlem har även möjlighet att vända dig till Vision Direkt för råd och stöd. Är du chef är du välkommen att kontakta Chef Direkt!
SKR tar fram nytt stödmaterial till socialtjänsten
SKR har tagit fram stödmaterial riktat till individ- och familjeomsorgen i socialtjänsten kring alternativa arbetssätt och smittskydd. Stödmaterialet finns på SKRs hemsida.