×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Pausa – för att hitta arbetsglädjen som nyexad

2020-06-25

I examenstider är det dags för många nyexaminerade att ta steget ut på arbetsmarknaden. Att unna sig en paus, ställa rimliga krav på sig själv och att ta tillvara digitala möjligheter är några av framgångsfaktorerna för att lyckas i arbetslivet, tipsar kommunikationsexperten Anna Almberg.

Efter många års studier väntar nya utmaningar runt hörnet för alla nybakade studenter. Som nyexaminerad är det lätt att ställa för höga krav på sig själv – många funderar på hur det ska gå framöver och hur man ska klara sig. För att hitta ett jobb och en arbetsplats du verkligen trivs med menar Anna Almberg att det är viktigt att unna sig en paus.

– Det är i pausen du hör din egen viljas röst. Då kan du fundera över vad du vill bidra med på arbetsmarknaden och vilka arbetsplatser som känns intressanta och meningsfulla att lägga tiden på. Forcerad energi blir sällan konstruktiv utan de bästa drivkrafterna består av glädje, flow och vilja, säger Anna Almberg, en av Sveriges främsta föreläsare inom intern kommunikation och kommunikativt ledarskap.

Att vara ny på arbetsmarknaden är både spännande och utmanande. Under studietiden har du lärt dig att samla in information och omvandla den till kunskap, men själva jobbsituationen kommer ändå att vara ny hur förberedd du än är. 

– Det tar tid att lära sig jobba och det dröjer ofta åtminstone sex månader innan de flesta känner att de är med i matchen. Under tiden är det lätt att få prestationsångest och tacka ja till alldeles för mycket vilket kan leda till för stor arbetsbelastning. Ha ett nyfiket förhållningssätt till din nya arbetsplats och sök dig till arbetsgivare som har ett bra introduktionsprogram.

Se utmaningarna – och föreslå lösningar

Nyexaminerade är en stor och viktig tillgång för hela arbetsmarknaden. Stora delar av den är i behov av nya tankar och perspektiv, vilket studenter är bra på att bidra med.

– De arbetsgivare som kan ta tillvara på nybakade studenters driv, nyfikenhet och förmåga att se nya lösningar har väldigt stor nytta av nyexaminerade. Det allra bästa är när nya på arbetsmarknaden hittar en arbetsgivare där de identifierat en utmaning och även kan presentera en lösning. Den typen av medarbetare är väldigt värdefulla för alla arbetsgivare, menar Anna.

Kliv utanför din komfortzon

Det kan ta tid att bygga upp ett nätverk av affärsrelationer. För att bygga det från grunden krävs initialt att du kliver utanför din komfortzon. Var den finns är dock helt individuellt.

– Vissa har lätt för att knyta nya kontakter medan andra tycker det är svårare. Ett bra tips är att fundera över vilka personer eller arbetsplatser du tycker är intressanta och hör av dig för att fråga om ni kan ta en fika och en pratstund. Att gå på mingel är också värdefullt men det blir lätt ytligt, menar Anna.

Till följd av coronapandemin lever de flesta arbetsplatser nu i en digital verklighet. Under våren har de flesta blivit mer vana vid att hålla möten och anställningsintervjuer via videosamtal, vilket kan vara en stor fördel för nyexaminerade.

– Insteget för att få till ett digitalt möte är lägre eftersom det är lättare att ha ett möte över Skype, Teams eller Zoom än att boka in och träffas på plats. De digitala möjligheterna ökar också flexibiliteten och rörligheten på hela arbetsmarknaden vilket gör att det är möjligt att söka jobb i fler regioner än där du bor.

Se helhetsbilden

När man är ny på arbetsmarknaden kan man glömma hela livets värden eftersom man går in så hårt för det nya jobbet.

– Mitt viktigaste tips handlar om att ta hela livet på allvar – inte bara arbetslivet. Det är inte titeln på gravstenen som vittnar om att du hade ett bra liv. Det viktigaste är att du får göra saker du tycker är roliga och att du ägnar timmarna på jobbet till något du tycker känns meningsfullt. Det är en av mina mest värdefulla insikter och jag är så glad att jag fick den tidigt. För att välja ett liv där du verkligen känner glädje och arbetsvilja är pausen så otroligt viktig att unna sig, avslutar Anna.

Annas bästa tips till nybakade studenter:

  1. Ta en paus för att komma i kontakt med vad du vill och vad du behöver.
  2. Sök dig till arbetsplatser som gör skillnad för världen och där du kan känna engagemang under lång tid
  3. Våga vara öppen och bjuda på dig själv – det är så starka relationer byggs. Det är en förutsättning för ett rikt arbetsliv.

 

Text: Sofie Lundmark

Nyheter

Snart är det dags för årsmötet 2020!

Det blir intressanta livesändningar och en workshop. Och en del beslut kring vissa ekonomiska och administrativa frågor förstås. Den 15-17 september är det dags för Visions årsmöte 2020 – missa inte det!  2020-09-06

Cykeltjuven kommer i augusti – försäkra studentlivet

Det stjäls cirka 70 000 cyklar varje år i Sverige. I augusti exploderar cykelstölderna men det finns enkla sätt att skydda sin cykel. Som studentmedlem i Vision kan du teckna en rabatterad försäkring hos Folksam som hjälper dig om du skulle bli bestulen på din cykel.  2020-08-21

Bra att tänka på inför sommarjobbet

Har du fått ett sommarjobb? Grattis! Med hjälp av vår rådgivare Robin Stjernfelt på Vision Direkt rätar vi ut några frågetecken kring vad som kan vara bra att tänka på inför, under och efter sommarjobbet.  2020-06-23

Nu finns Vision student på Instagram!

På förbundsmötet 2016 fattades beslut om Visions nya medlemskommunikation med fokus på medlemsdialog och att finnas där våra medlemmar finns. Vi kan se att Instagram är en växande kanal, i synnerhet bland våra studentmedlemmar. Därför har vi nu startat ett Instagramkonto - följ oss på @Visionstudent!  2020-05-27

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb