Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

Här är de värsta länderna att arbeta i

2020-06-11

Idag släppte världsfacket ITUC sin årliga rapport Global Rights Index. Rapporten visar att mänskliga rättigheter på jobbet inte är en självklarhet för alla, och att det i många länder innebär livsfara att vara fackligt engagerad.

Varje år släpper världsfacket International Rade Union Confederation (ITUC) sin rapport Global Rights Index som mäter hur grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet respekteras i 144 länder. Idag släpptes årets rapport och i den talar siffrorna sitt tydliga språk. Förra året mördades fackligt aktiva i nio länder på grund av sitt engagemang. I 60 länder har det skett godtyckliga gripanden och fängslanden av arbetstagare. I 56 länder har yttrandefriheten kränkts eller begränsats och 74 procent av länderna har förbjudit arbetstagare från rätten att organisera sig fackligt.

Att vara fackligt engagerad och ha möjlighet att göra sin röst hörd är för många en självklarhet, inte minst för oss i Sverige. I rapporten framkommer det dock att det i flera andra länder är förbjudet att vara fackligt aktiv och det kan i värsta fall vara förenligt med livsfara.

Tio värsta länderna att arbeta i

Enligt rapporten är Bangladesh, Brasilien, Colombia, Egypten, Honduras, Indien, Kazakstan, Filippinerna, Turkiet och Zimbabwe de tio värsta länderna att arbeta i.

I rapporten framkommer bland annat att en man som var fackligt aktiv i Brasilien mördades förra året på grund av sitt engagemang. Ett annat exempel är att den brasilianska polisen i år valde att attackera och arrestera fackligt engagerade som nyttjade sin rätt att strejka. Och i Honduras är det extremt farligt och kan vara förenligt med livsfara om du som arbetstagare är fackligt organiserad. Bara nu under rådande coronapandemi har fackligt aktiva i landet inte fått gehör från regering och arbetsgivare gällande krav på skyddsutrustning till anställda inom offentlig sektor. Med detta som utgångspunkt har Visions solidaritetsfond sedan tidigare beslutat att stötta en kampanj i Honduras som arbetar med att säkerställa skyddsutrustning inom offentlig sektor.

Visions arbete med att stärka fackliga rättigheter i andra länder

Visions solidaritetsfonden har projekt i tre av de tio länder som är värst att arbeta i. Förutom i Honduras, har solidaritetsfonden projekt i Egypten och Turkiet. Utvecklingsprojektet i Egypten bedöms vara mycket lyckat. Trots att regeringen löste upp fackförbunden 2018 har projektet hittat sätt att organisera sig genom mindre fackliga kommittéer och föra fram arbetstagarnas åsikter på arbetsplatserna.

Honduras är ett svårt land att arbeta i men trots detta går Visions utvecklingssamarbetet där bra. Projektet fokuserar på att unga och HBTQI-personer ska ta plats i de fackliga organisationerna. I Honduras har projektet bland annat lyckats skapa nätverk i sociala medier. Ett av de fackförbund som är med i projektet har, efter intensivt jobb och påtryckningar både nationellt och internationellt, lyckats förhandla fram ett kollektivavtal där mer än 400 uppsagda arbetstagare inom kommunal sektor fått tillbaka sina anställningar.

Solidaritetsfonden finansieras av Visions medlemmar

Visions solidaritetsfond finansieras av våra medlemmar. Vissa avdelningar, klubbar och medlemmar gör även regelbundna donationer till fonden.

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar