Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Man arbetar hemifrån.

Därför ska du stanna hemma från jobbet när du är krasslig

2020-07-14

Coronapandemin har fått oss alla att tänka om kring våra levnadsmönster. En effekt av rådande världsläge är att de flesta nu stannar hemma från jobbet när de känner sig sjuka – något som tidigare inte varit helt självklart.

År 2017 gick sju av tio till jobbet fast de inte känt sig helt krya, enligt statistik från Arbetsmiljöverket. Flertalet av de som gick till arbetet med sjukdomssymptom hade dessutom gjort det flera gånger under året.

– Statistiken vittnar om att många medarbetare känner stor lojalitet gentemot sin arbetsgivare, säger Björn Cárdenas, Visions arbetsmiljöstrateg.

Sedan coronaviruset bröt ut tidigare i år gäller Folkhälsomyndighetens råd att stanna hemma vid minsta symptom. I normala fall kan det dock vara svårt att avgöra när det är läge att stanna hemma från jobbet och inte, exempelvis om du bara känner dig lite snuvig. Då kan det vara bra att komma ihåg att du inte enbart riskerar att smitta andra om du går till jobbet, du kan också försämra möjligheten till återhämtning och tillfriskning. Dessutom kan det vara svårt att orka genomföra vissa arbetsuppgifter om du känner dig risig på jobbet.

Fler möjligheter till hemmajobb

Generellt finns dock inga knep för att lista ut om du kan jobba eller inte, utan det är väldigt individuellt. En lösning kan vara att jobba hemifrån om du orkar. På de flesta arbetsplatser har coronapandemin lett till en ökad medvetenhet kring smittorisker och även öppnat upp för fler möjligheter att arbeta hemifrån. Detta kommer troligtvis att leda till ett förändrat beteende gällande sjukdom och arbete framgent, menar Björn.

– Det är troligt att vi kommer se en trend på arbetsmarknaden där acceptansen för att arbeta hemifrån vid exempelvis förkylningssymptom kommer att öka. Denna trend borde Vision bejaka, dels eftersom vi fokuserar på framtidens arbetsliv där flexiblare arbetssätt ingår, men även utifrån smittorisken, säger Björn Cárdenas.

Saker att tänka på om du är förkyld och funderar på att gå till jobbet:

  • Stanna hemma vid minsta förkylningssymptom.
  • Om du ska jobba hemifrån så lyssna på kroppen, kommer du orka?
  • Om du har feber – gå inte till jobbet.
  • I början av en förkylning är smittorisken som värst.
  • Oavsett symptom – tvätta händerna ofta och hosta alltid i armvecket.

 

Skribent Sofie Lundmark

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar