Tryggare arbetsvardag med nytt omställningsavtal
2020-01-16
Arbetsmarknaden står inför förändrade spelregler. Digitala möjligheter leder till nya verksamhetsbehov – vissa jobb försvinner medan nya tillkommer. Omställningsavtalet finns där för att i alla lägen leverera en trygghet och en plan för vad som kommer hända härnäst i karriären.
Efter en treårig testperiod med tidig lokal omställning (TLO) är ett bestående omställningsavtal på väg.
Vision har tillsammans med arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona tecknat en principöverenskommelse om kompetensutveckling som börjar gälla från och med den 1 maj 2020. Efterlängtat, menar Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Under de senaste tre åren har 750 miljoner kronor öronmärkts för att inom välfärdssektorn genomföra tidig lokal omställning. Under testperioden har olika former för omställning testats runt om på Sveriges arbetsplatser vilket har varit betydelsefullt inför tecknandet av det permanenta avtalet som börjar gälla den 1 maj 2020.
– I dag förstår både arbetsgivare, medarbetare och vi som facklig part hur viktigt det är med omställning i arbetslivet och vad som krävs för att träffa rätt, berättar Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.
Flera fördelar med nytt avtal
Att omställningsavtalet nu blir bestående innebär många fördelar. Till skillnad från testperioden kommer det nya avtalet exempelvis att omfatta även visstidsanställda och personer som varit sjukfrånvarande.
– Att avtalet omfattar ännu fler är otroligt viktigt. Min förhoppning är att det kommer att bli välkänt att möjligheten till omställning i arbetslivet faktiskt finns. Jag vill att Visions medlemmar ska känna att vi hjälper till att skapa trygghet och utveckling i lägen som annars skulle kännas både otrygga och svåra.
När en verksamhet står inför förändrade behov kan det påverka Visions medlemmar i stor utsträckning. Omställning kan dock se väldigt olika ut för olika individer och arbetsgivare. De allra flesta går vidare till nytt jobb eller studier. Rent praktiskt är det Omställningsfonden som tar hand om alla de medarbetare som är i behov av hjälp på vägen till nytt jobb eller ny kompetens.
– Ett konkret exempel är kommuner som på senare år stängt ner sina HVB-hem till följd av att flyktingmottagningen i Sverige minskat. Istället för att säga upp de medarbetare som jobbat i verksamheten har arbetsgivaren kunnat ge gruppen en komprimerad vårdutbildning så att de nu kan jobba inom äldreomsorgen där det istället saknas personal, säger Veronica.
Kompetensbristen ett faktum
Den stora frågan inom välfärden handlar inte om risk för stor arbetslöshet. Istället rådet det redan i dag stor kompetensbrist inom många verksamheter.
– Att ställa om kompetens och erbjuda ett avtal som reglerar det är ett sätt ta tillvara på alla kompetenser som finns. För de allra flesta kan det leda till att de är på en bättre plats innan omställningen blev aktuell.
Om Visions medlemmar börjar höra på arbetsplatserna att arbetsgivaren står inför förändringar eller att en ny typ av kompetens kommer att efterfrågas är Veronicas tips att höra av sig till arbetsgivaren och fackligt förtroendevalda.
– Fråga om de har koll på omställningsavtalet. Mycket av vårt fortsatta arbete ligger fortfarande i att få arbetsgivare att använda des medel som finns avsatta i Omställningsfonden. Även om andelen ökat är det långt ifrån alla arbetsgivare som använder de medel som finns för Visions medlemmar vid en omställningssituation. Sedan är min erfarenhet att en förändring ofta kan låta mer dramatiskt i början än vad det faktiskt behöver bli, säger Veronica Magnusson.