×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet  för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden.

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tryggare arbetsvardag med nytt omställningsavtal

2020-01-16

Arbetsmarknaden står inför förändrade spelregler. Digitala möjligheter leder till nya verksamhetsbehov – vissa jobb försvinner medan nya tillkommer. Omställningsavtalet finns där för att i alla lägen leverera en trygghet och en plan för vad som kommer hända härnäst i karriären.

Efter en treårig testperiod med tidig lokal omställning (TLO) är ett bestående omställningsavtal på väg.

Vision har tillsammans med arbetsgivarorganisationerna SKR och Sobona tecknat en principöverenskommelse om kompetensutveckling som börjar gälla från och med den 1 maj 2020. Efterlängtat, menar Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

Under de senaste tre åren har 750 miljoner kronor öronmärkts för att inom välfärdssektorn genomföra tidig lokal omställning. Under testperioden har olika former för omställning testats runt om på Sveriges arbetsplatser vilket har varit betydelsefullt inför tecknandet av det permanenta avtalet som börjar gälla den 1 maj 2020.

– I dag förstår både arbetsgivare, medarbetare och vi som facklig part hur viktigt det är med omställning i arbetslivet och vad som krävs för att träffa rätt, berättar Visions förbundsordförande Veronica Magnusson.

Flera fördelar med nytt avtal

Att omställningsavtalet nu blir bestående innebär många fördelar. Till skillnad från testperioden kommer det nya avtalet exempelvis att omfatta även visstidsanställda och personer som varit sjukfrånvarande.

– Att avtalet omfattar ännu fler är otroligt viktigt. Min förhoppning är att det kommer att bli välkänt att möjligheten till omställning i arbetslivet faktiskt finns. Jag vill att Visions medlemmar ska känna att vi hjälper till att skapa trygghet och utveckling i lägen som annars skulle kännas både otrygga och svåra.

När en verksamhet står inför förändrade behov kan det påverka Visions medlemmar i stor utsträckning. Omställning kan dock se väldigt olika ut för olika individer och arbetsgivare. De allra flesta går vidare till nytt jobb eller studier. Rent praktiskt är det Omställningsfonden som tar hand om alla de medarbetare som är i behov av hjälp på vägen till nytt jobb eller ny kompetens.

– Ett konkret exempel är kommuner som på senare år stängt ner sina HVB-hem till följd av att flyktingmottagningen i Sverige minskat. Istället för att säga upp de medarbetare som jobbat i verksamheten har arbetsgivaren kunnat ge gruppen en komprimerad vårdutbildning så att de nu kan jobba inom äldreomsorgen där det istället saknas personal, säger Veronica.

Kompetensbristen ett faktum

Den stora frågan inom välfärden handlar inte om risk för stor arbetslöshet. Istället rådet det redan i dag stor kompetensbrist inom många verksamheter.

– Att ställa om kompetens och erbjuda ett avtal som reglerar det är ett sätt ta tillvara på alla kompetenser som finns. För de allra flesta kan det leda till att de är på en bättre plats innan omställningen blev aktuell. 

Om Visions medlemmar börjar höra på arbetsplatserna att arbetsgivaren står inför förändringar eller att en ny typ av kompetens kommer att efterfrågas är Veronicas tips att höra av sig till arbetsgivaren och fackligt förtroendevalda.

– Fråga om de har koll på omställningsavtalet. Mycket av vårt fortsatta arbete ligger fortfarande i att få arbetsgivare att använda des medel som finns avsatta i Omställningsfonden. Även om andelen ökat är det långt ifrån alla arbetsgivare som använder de medel som finns för Visions medlemmar vid en omställningssituation. Sedan är min erfarenhet att en förändring ofta kan låta mer dramatiskt i början än vad det faktiskt behöver bli, säger Veronica Magnusson.

Nyheter

Koldioxidbudgetar - för en hållbar välfärd

Kommuner och regioner har en avgörande roll i arbetet för en grön omställning och en hållbar välfärd. För att minska utsläppen av koldioxid vill Vision att kommuner och regioner börjar jobba med koldioxidbudgetar. - Klimatet förändras här och nu, då måste Sveriges kommuner och regioner ta initiativet, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.  för 10 dagar sedan

Stärk äldreomsorgen nu!

Tillsammans kräver nu Visions Veronica Magnusson och Kommunals Tobias Baudin att politiker på alla nivåer ska inse allvaret och ta krafttag för en tryggare och mer uthållig äldreomsorg.  2020-06-29

Vobba – möjlighet eller tvång?

Tomt på kontoret? Välkommen till vabruari. I februari kommer runt 200 000 föräldrar att stanna hemma från jobbet med sjuka barn. Allt fler väljer eller känner sig tvungna att "vobba", men vad är det egentligen som gäller?  2020-02-04

Nytt medlemserbjudande: Juristförsäkring

Vision kan nu erbjuda alla medlemmar i Vision att teckna en juristförsäkring via Folksam(/Familjens Jurist) till ett mycket förmånligt pris. Tecknar du försäkringen innan sista april så börjar den gälla direkt.  2020-01-13

Till arkivet

Oroliga tider är vår grej.

Just nu är vi inne i en tuff period med mycket oro både för ekonomi och smittspridning. Det väcker såklart många frågor. Vår rådgivning är kostnadsfri för dig som är medlem och vi hjälper gärna till med råd och stöd kring alla frågor som har med ditt jobb att göra. 

Vision Direkt

Välkommen till Vision

Värna dina rättigheter. Försäkra din inkomst. Gå med i fack och a-kassan.

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb