Kom i kontakt med Vision

Vision Direkt

0771 44 00 00

×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Mer om medlemskapet

Gå med i a-kassan

Mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?

SMS:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar.

Visions stadgar 

Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Medlemskap i A-kassan

Kom ihåg att ansöka om medlemskap i A-kassan.

A-kassan Vision

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

  • Anteckning

    Anteckning

Nytt sätt att hjälpa utbrända

2020-02-11

Ett nytt verktyg kan få personer med utmattningssyndrom att komma tillbaka till jobbet snabbare. Forskaren Therese Eskilsson har skapat en strukturerad dialog som fått goda resultat.

Dialogmodellen vänder sig till personer som jobbar inom hälso- och sjukvård och som kommer i kontakt med sjukskrivna eller de som visar andra tecken på ohälsa, skriver tidningen Du och jobbet. Modellen kallas ADA+ och har utvecklats vid Umeå universitet.  I stort sett går den ut på att skapa dialog mellan den sjukskrivna och arbetsgivaren.

– Arbetsgivarna måste vara med när diagnosen är utmattningssyndrom. Det räcker inte att fokusera på individen, säger forskaren Therese Eskilsson, till Du och jobbet.

ADA står för Arbetsplatsdialog vid arbetsåtergång.

– Det är en lättläst manual som beskriver hur man ska tänka och vilka frågor man som rehabiliteringskoordinator kan ställa. Det handlar också om hur man kan anpassa arbetsuppgifterna när personen börjar jobba igen.

Både anställd och chef får träffa en rehabkoordinator och svara på olika frågor. Det kan vara till exempel vad de tror har orsakat sjukskrivningen, om den anställda före sjukskrivningen har försökt förändra något eller om arbetsgivaren gjort något för att underlätta arbetssituationen.

Metoden har visat sig vara kostnadseffektiv och kan användas för att öka återgången i arbete för personer med psykisk ohälsa. En tydlig struktur och skriftlig plan gör det lättare att följa upp arbetsanpassningar.

Hjälp till arbetsgivare att arbeta förebyggande

Therese Eskilsson har även tagit fram ett verktyg till arbetsgivare för att kunna agera tidigt, samt få redan sjukskrivna åter i arbete. Verktyget kallas AD-A, Arbetsplatsdialog för arbetsgivare. Många gånger känner sig arbetsgivare osäkra när de ska närma sig anställda med psykisk ohälsa, säger Therese Eskilsson.

– De vet inte vilka frågor de kan ställa och tassar lite på tå. Det blir inte bra vare sig för individen eller arbetsplatsen.

I AD-A finns förslag på frågor som chefen kan ställa. Till exempel vilket stöd personen upplever sig få från chef och kollegor, eller vilka egna förslag personen har för anpassning av arbetet för att lättare kunna komma tillbaka.

En svårighet för arbetsgivare är att många tidiga signaler om stress och smärta inte syns utåt.

– Då gäller det att man som arbetsgivare har en god dialog med sina medarbetare. Men det finns ändå tecken som arbetsgivare kan vara uppmärksamma på.

– Att någon är uppvarvad, sällan tar raster, drar sig undan från det sociala, tvivlar på sin kompetens eller har mycket korttidsfrånvaro är sådana markörer, säger Therese Eskilsson.

Här kan du se den pdf-presentation som Therese Eskilsson använde när forskningen presenterades nyligen.

Tipsa webbredaktionen

webbredaktionen@vision.se

Nyheter

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vision Direkt

0771 44 00 00

Frågor & svar